HOTLINE : 02 / 583 57 51 van maandag tot vrijdag van 8:30 tot 12:30 en van 13:30 tot 16:45

Het combineren van een gerecht met een wijn is deels subjectief, maar de klassieke richtlijnen vormen de basis en zijn een houvast:

  • lokale gerechten zoals escargots in look met een aligoté, zuurkool met een elzaswijn ...
  • contrasterende smaken zoals het vette en zoute in foie gras met de zuurtegraad en zoetheid van een sauternes.
  • of complementair, zoals een beenhouwersbiefstuk met een krachtige, tanninerijke rode wijn.
Lees meer...

Zoeken op trefwoord:
Schelp en schaaldieren Witte vis / zalm Charcuterie Rundvlees Varkensvlees Kalfsvlees Lamsvlees Gevogelte Pasta Wild Diversen Vegetarier / veganist / vegan Exotisch Kazen Desserts
Niet gevonden wat u zoekt? Vraag ons een suggestie. Suggestie vragen

Schelp en schaaldieren

De familie van de schelp- en schaaldieren bestaat uit oesters, mosselen, sint-jakobsschelpen, kreeften, garnalen, langoustines, octopus en inktvis... Elk lid is afhankelijk van een precieze seizoensgebondenheid en hun productiecapaciteit hangt af van hun biologische ritme. Te serveren met jonge frisse en levendige witte wijnen.

Kies uw gerecht

Carpaccio van St-Jacobsnoten Toevoegen aan mijn menu

Gebakken St-Jacobsnoten, met (witte boter) saus Toevoegen aan mijn menu

Garnaalkroketten Toevoegen aan mijn menu

Tomaat-garnaal Toevoegen aan mijn menu

Gefrituurde scampi Toevoegen aan mijn menu

Oesters Toevoegen aan mijn menu

Gegratineerde, warme oesters Toevoegen aan mijn menu

Mosselen op Franse wijze Toevoegen aan mijn menu

Mosselen Provençaal Toevoegen aan mijn menu

Mosselen in currysaus Toevoegen aan mijn menu

Brochette van mosselen met gerookt spek Toevoegen aan mijn menu

Gegratineerde mosselen met een roomsaus Toevoegen aan mijn menu

Koude kreeft "Bellevue" Toevoegen aan mijn menu

Warme kreeft, met saus Toevoegen aan mijn menu

Krab met pompelmoes Toevoegen aan mijn menu

Gamba's "à la plancha" Toevoegen aan mijn menu

Gevulde avocado met garnalen Toevoegen aan mijn menu

Witte vis / zalm

Afkomstig uit zee, rivieren of zoetwater. Ze zijn over heel de wereld terugvinden (visvangst) maar steeds vaker worden ze verkregen via fokkerij (visteelt). Zeer lekker rauw (tartaar, carpaccio), in een terrine, gerookt, gebakken, in folie, gegrild, in de oven of gefrituurd...Te serveren met: witte wijnen, afhankelijk van de bereidingswijze (saus), van fris, jong tot rijker en meer weelderig (zelfs licht vatgerijpt).

Kies uw gerecht

Zeetong meunière Toevoegen aan mijn menu

Forel met amandelen Toevoegen aan mijn menu

Vissoep "bouillabaisse" Toevoegen aan mijn menu

Paling in 't groen Toevoegen aan mijn menu

Kaviaar Toevoegen aan mijn menu

Gerookte vis (zalm, heilbot, paling) Toevoegen aan mijn menu

Gefrituurde inktvis Toevoegen aan mijn menu

Mul (filet, tijm, tapenade) Toevoegen aan mijn menu

Tonijn op Baskische wijze Toevoegen aan mijn menu

Gepaneerde wijting filet Toevoegen aan mijn menu

Sushi Toevoegen aan mijn menu

Geroosterde zeebrasem, gevuld met venkel Toevoegen aan mijn menu

Geroosterde kabeljauw met botersaus Toevoegen aan mijn menu

Gegrilde sardines Toevoegen aan mijn menu

Carpaccio / tartaar van zalm Toevoegen aan mijn menu

Gegrilde zalm met béarnaise saus Toevoegen aan mijn menu

Zalmhaasje met witte waterkerssaus Toevoegen aan mijn menu

Zalm steak met peper coulis Toevoegen aan mijn menu

Zeeduivel met een roomsaus van groene peper Toevoegen aan mijn menu

Charcuterie

Verkrijgbaar in alle soorten: varkensvlees, rundvlees, wild (voor paté en terrines), gevogelte ... gezouten, gerookt of zelfs pikant (Siciliaanse salami, chorizo). Te serveren met: bij voorkeur lichte, rode wijnen (als contrast met vetrijk vlees), maar ook rode wijnen met meer structuur (bij wild terrines) of bepaalde witte wijnen (bij peterselieham bijvoorbeeld).

Kies uw gerecht

Rauwe ham Toevoegen aan mijn menu

Worstjes Toevoegen aan mijn menu

Terrines en patés Toevoegen aan mijn menu

bloedworst of pens, moes / puree Toevoegen aan mijn menu

Gerookte ham Toevoegen aan mijn menu

Rundvlees

Grootse internationale familie. Van eenvoudige hamburgers tot filet pur, lendestuk, entrecote, biefstuk... van mager en vetarm tot zeer gemarmerd rundvlees uit Ierland, Schotland, Spanje of Argentinie... De verschillende bereidingswijzen en mogelijkheden zijn talrijk en gevarieerd. Te serveren met: volle, rijke, gestructureerde rode wijnen. De sauzen zijn eveneens bepalend voor de keuze van de wijn.

Kies uw gerecht

Rosbief Toevoegen aan mijn menu

Vlaams stoofvlees Toevoegen aan mijn menu

Lendestuk in wijnsaus Toevoegen aan mijn menu

Tournedos met béarnaise saus Toevoegen aan mijn menu

Tournedos met groene pepersaus Toevoegen aan mijn menu

Stoverij van rund met olijven Toevoegen aan mijn menu

Filet américain Toevoegen aan mijn menu

Stoofvlees met wortelen Toevoegen aan mijn menu

Onglet (biefstuk) met sjalotten Toevoegen aan mijn menu

Bourgondische fondue Toevoegen aan mijn menu

Varkensvlees

Alomtegenwoordig in onze vleesconsumptie! Dit stuk vlees vraagt om verschillende manieren van versnijding en bereiding. Van mager (filet pur) tot vet (lendestuk). Bovendien komen sauzen zeer goed tot hun recht bij varkensvlees. Te serveren met: van licht, elegant rood tot de iets robuustere rode wijnen.

Kies uw gerecht

Spiering met een puree van prei Toevoegen aan mijn menu

Varkensgebraad in mosterdsaus Toevoegen aan mijn menu

Varkensgebraad met salie Toevoegen aan mijn menu

Gehaktballen in tomatensaus Toevoegen aan mijn menu

Gevulde tomaat met Provençaalse kruiden Toevoegen aan mijn menu

Kalfsvlees

Kalfsvlees is de minst vette vleessoort en verkrijgbaar als zwezerik, fricassee, kotelet, gebraad of oester. Zijn vlees, lichtjes rosé, ziet er zeer delicaat uit. Te serveren met: licht, elegant rood, meer op finesse dan op kracht.

Kies uw gerecht

Orloffgebraad Toevoegen aan mijn menu

Worst (varken/kalf/rund) met hutsepot van groenten (prei, boerenkool) Toevoegen aan mijn menu

Blanquette of stoofpot Toevoegen aan mijn menu

Kalfsgebraad met champignons "archiduc" Toevoegen aan mijn menu

Kalfsvlees in morille roomsaus Toevoegen aan mijn menu

Kalfsniertjes met mosterdsaus Toevoegen aan mijn menu

Kalfslapje "alla milanese" Toevoegen aan mijn menu

Zwezerik Toevoegen aan mijn menu

Gehaktbrood van kalf / varken Toevoegen aan mijn menu

Kalfsgehakt met dragonboter Toevoegen aan mijn menu

Osso Bucco of kalfsschenkel Toevoegen aan mijn menu

Lamsvlees

Vlees voor een feestmaaltijd of bijzondere gelegenheden. Gefokt op verschillende continenten; in Europa (Ierland, Groot-Brittannie, Spanje, Frankrijk waaronder IGP Pauillac, Quercy en Sisteron...) en in Oceanie (Nieuw-Zeeland). Het jongste vlees, melklam, is van een zeldzame delicatesse. Te serveren met: elegant, stevig of zelfs rijke rode wijnen, afhankelijk van de begeleidende gerechten (gegratineerde aardappelen, groene bonen, peper, knoflook ...).

Kies uw gerecht

Vleesbout gevuld met look Toevoegen aan mijn menu

Gegrilde vleesbrochette met een hutsepot van groenten Toevoegen aan mijn menu

Gegrilde kotelet Toevoegen aan mijn menu

Lamsstoofpot Toevoegen aan mijn menu

Lamskroon in een mosterdkorst Toevoegen aan mijn menu

Ragout van lam en aubergines Toevoegen aan mijn menu

Paprika's gevuld met lamsgehakt Toevoegen aan mijn menu

Lamsrack met knoflookkorst Toevoegen aan mijn menu

Lamsstoofpot met amandelen Toevoegen aan mijn menu

Merguez en rode bonen Toevoegen aan mijn menu

Gevogelte

Van zondagse kip tot feestelijke gelegenheden! Ook deze familie is zeer uitgebreid: piepkuiken, kalkoen, eend, duif, kwartel, haan... het vlees kan bovendien op verschillende manieren bereid worden, van eenvoudige tot zeer uitgebreide gerechten. Te serveren met: licht rood, meer op zijn fruit (bij eenvoudig gebraden kip) tot meer complexe en robuuste rode wijnen (bij eend in saus). De wijn is te kiezen naar gelang het recept.

Kies uw gerecht

Kip op Baskische wijze Toevoegen aan mijn menu

Kip met dragon Toevoegen aan mijn menu

Kip curry Toevoegen aan mijn menu

Gebraden kalkoen Toevoegen aan mijn menu

Geroosterde eend met kersen Toevoegen aan mijn menu

Waterzooi van gevogelte Toevoegen aan mijn menu

Geroosterde kwartels Toevoegen aan mijn menu

Vol au vent of koninginnenhapje Toevoegen aan mijn menu

Haantje met dragon Toevoegen aan mijn menu

Brochette van kalkoen op Indische wijze (curry) Toevoegen aan mijn menu

Gebraden parelhoen, geflambeerd met Armagnac Toevoegen aan mijn menu

Konijn met mosterd Toevoegen aan mijn menu

Coq au vin Toevoegen aan mijn menu

Parelhoen met groene kool Toevoegen aan mijn menu

Provençaalse kip Toevoegen aan mijn menu

Brochette / saté van kip met pindasaus Toevoegen aan mijn menu

Eendenborst met een roomsaus van groene paprika Toevoegen aan mijn menu

Kip in archiduc saus (champignons en room) Toevoegen aan mijn menu

Kip op Marokkaanse wijze Toevoegen aan mijn menu

Eend met sinaasappel Toevoegen aan mijn menu

Eendenborst met honingsaus Toevoegen aan mijn menu

Pasta

Bolognaise saus, carbonara, ""alla puttanesca"", lasagne, ravioli ... Pasta is een van de meest populaire voedingsproducten ter wereld. De pastaliefhebber serveert er zowel vlees, groenten als schelp- en schaaldieren bij, wat voor een uitzonderlijke diversiteit op het bord zorgt! Te serveren met: witte wijnen (bij schelp- en schaaldieren), rode wijnen, van licht tot middelmatig gestructureerd, afhankelijk van de bereidingswijze van de pasta. Meer stevig rood wordt gegeven bij wilde paddenstoelen en truffels.

Kies uw gerecht

Spaghetti bolognaise Toevoegen aan mijn menu

Lasagne, cannelloni Toevoegen aan mijn menu

Macaroni met kaassaus Toevoegen aan mijn menu

Ravioli met ricotta / spinazie Toevoegen aan mijn menu

Penne all arrabiata Toevoegen aan mijn menu

Penne met gorgonzola Toevoegen aan mijn menu

Penne met kaas Toevoegen aan mijn menu

Spaghetti carbonara Toevoegen aan mijn menu

Spaghetti pesto Toevoegen aan mijn menu

Spaghetti "vongole" (schelpdieren) Toevoegen aan mijn menu

Wild

We maken een onderscheid tussen ""gevederd wild"" (fazant, patrijs, wilde eend) en ""behaard wild"" (haas, everzwijn, hinde, hert). Ze worden zowel gefokt, als in het wild gevangen en op verschillende manieren klaargemaakt: geroosterd, in de stoofpot, gebakken, met seizoensgroenten (witloof, wilde paddenstoelen). Te serveren met: karaktervolle, vlezige, rijke of geconcentreerde rode wijnen.

Kies uw gerecht

Hertenbiefstuk Toevoegen aan mijn menu

Hazenrug Toevoegen aan mijn menu

Geroosterde fazant "Brabançonne" Toevoegen aan mijn menu

Terrine Toevoegen aan mijn menu

Stoofpot (hert, everzwijn) Toevoegen aan mijn menu

Diversen

Kies uw gerecht

Stoofschotel Toevoegen aan mijn menu

Escargots (slakken) in lookboter Toevoegen aan mijn menu

Terrine van foie gras (ganzenlever) Toevoegen aan mijn menu

Asperges op Vlaamse wijze Toevoegen aan mijn menu

Quiche met groeten Toevoegen aan mijn menu

Pizza margarita Toevoegen aan mijn menu

Salade "liégeoise" Toevoegen aan mijn menu

Omlet met eekhoorntjesbrood Toevoegen aan mijn menu

Tortilla (aardappelomlet) Toevoegen aan mijn menu

Roerei met gerookte zalm Toevoegen aan mijn menu

Zeevruchtenrisotto Toevoegen aan mijn menu

Zuurkool Toevoegen aan mijn menu

Gehaktschotel Parmentier (puree) Toevoegen aan mijn menu

Paella Toevoegen aan mijn menu

Gegratineerd witlof met ham Toevoegen aan mijn menu

Frans stoofpotje Toevoegen aan mijn menu

Salade "niçoise" Toevoegen aan mijn menu

Steengrill (vlees, gevogelte) Toevoegen aan mijn menu

Toast champignons Toevoegen aan mijn menu

Vegetarier / veganist / vegan

Dit dieet sluit de consumptie van vlees uit, maar laat wel melk en eieren toe en voor sommigen eveneens vis. Veganisme gaat verder en laat geen voedsel van dierlijke oorsprong toe. Veganisme is een beweging die zich vaak inzet voor dierenwelzijn. Tegenwoordig sluiten ook veel wijnproducenten zich hierbij aan en gebruiken bijvoorbeeld geen dierlijke restanten meer bij de productie van wijn, (zoals eiwit filtratie). Sinds kort bestaat er nu ook een "veganistisch" label.

Kies uw gerecht

Terrine van groenten Toevoegen aan mijn menu

Remoulade van selderij Toevoegen aan mijn menu

Gevulde champignons met verse kaas Toevoegen aan mijn menu

Mozzarella, tomaten, basilicum Toevoegen aan mijn menu

Exotisch

Ondefinieerbare groep van gerechten uit verre landen zoals Azië, Afrika en Latijns-Amerika ... Van couscous tot loempia's, van chili con carne tot gelakte eend en van moambe tot maïstortilla's. Te serveren met: rosé wijnen en licht, fris en fruitig rood, omdat de gerechten vaak kruidig en zeer uitgesproken zijn.

Kazen

Gemaakt van geiten-, schapen- of koemelk en verkrijgbaar als harde, zachte of geaderde kazen: ook hier is de familie zeer uitgebreid. Ideaal is om bij elke type kaas een specifieke wijn te serveren, maar het wordt moeilijk om één soort wijn bij de verschillende kaasgroepen te zetten. Bij een kaasschotel die bijvoorbeeld bestaat uit Camembert, Comté, geitekaas en Roquefort is het onmogelijk om eenzelfde wijn te serveren. Je zult dus compromissen moeten sluiten. De trend bestaat er tegenwoordig meer en meer uit om kaas met witte wijn te combineren. Bij een geaderde kaas geven we een dessertwijn.

Kies uw gerecht

Fondue - raclette Toevoegen aan mijn menu

Verse kaas Toevoegen aan mijn menu

gesmolten kaas Toevoegen aan mijn menu

Comté (Gruyère), Beaufort Toevoegen aan mijn menu

Zachte kazen (Brie, Camembert) Toevoegen aan mijn menu

Geaderde kazen (Roquefort, Ambert) Toevoegen aan mijn menu

Zachte kazen met een sterk karakter (Herve, Munster, Maroilles) Toevoegen aan mijn menu

Desserts

Harmonie of contrast? Iets zoet op het bord, iets zoet in het glas? Met chocolade kunnen we bepaalde natuurlijke zoete wijnen serveren (die van Roussillon bijvoorbeeld). Bij fruitige desserts (met rood fruit), schenken we een mousserende rosé. Zoete wijnen en dessertwijnen kunnen ook goed gecombineerd worden met desserts op basis van peer (Chenin van de Loire), citroen of exotisch fruit (muscat druif).

Kies uw gerecht

Met rode vruchten (mousse, sabayon, sorbet, aardbeientaart) Toevoegen aan mijn menu

Met chocolade (moelleux, taart ), met kersen (zwarte woud) en sinaasappel Toevoegen aan mijn menu

Tarte tatin, perentaart, peer met Roquefort Toevoegen aan mijn menu

Abrikozencake, perzikcake, amandelcake Toevoegen aan mijn menu

Met citroen (sorbet, meringue taart) Toevoegen aan mijn menu