Moet men karafferen om de wijn te decanteren of te beluchten?

 

Door het overschenken van wijn in een karaf, kan het bouquet zich ontwikkelen en kan een gesloten wijn wat meer ademen en verzachten. Bij het decanteren gaat men de droesem van de wijn scheiden, maar tegenwoordig komt bezinksel niet zo vaak meer voor en lijkt deze ceremonie misschien eerder verouderd.
Het karafferen heeft wel een voordeel, namelijk het beluchten van de wijn voor het proeven. In het algemeen stellen we vast dat een jonge wijn die gekarafeerd wordt, er altijd beter uit zal zien, meer voldaan, en meer van zijn aroma's zal onthullen dan een wijn die direct na het ontkurken geserveerd wordt. De karaf en andere wijnbeluchtingssystemen, zijn geschikt voor alle natuurlijke wijnen omdat ze de reductieve geuren van zowel witte als rode wijnen vervagen.
Het is niet relevant om een fles te openen enkele uren voor de maaltijd of vlak voor de consumptie ervan, aangezien de verhouding volume / ventilatieoppervlakte onbeduidend is bij een hals van 3cm2
1) Nuance Wine funnel
2) Riedel Decanter Syrah
3) Duck Decanter Mallard
4) Decanter Mamba Riedel