Saint-Emilion & Pomerol

Chateau Canon, Premier Grand Cru Classé Saint-Emilion

In 1996 besloot het modelhuis CHANEL te investeren zodat de wijnen van Château Canon hun volledige reikwijdte terugkrijgen als 1er Grand Cru Classé. Tegenwoordig is het een prachtige 18e-eeuwse residentie geworden.In de winter knettert het vuur in de verschillende open haarden van het pand. In de zomer lunchen we rond het zwembad van de tuin van de priester, in de schaduw van steeneiken. Als het om wijn gaat, hebben we het over allure, de manier om je te gedragen, en jezelf te presenteren en houding, (elegant, gedistingeerd, uiterlijk). Dit is hoe ze de jaargangen en hun bijzonderheden omschrijven: elegant, evenwichtig of extreem: allemaal verschillend en toch drukken ze hetzelfde terroir uit. De tweede wijn, Croix Canon, wordt gevinifieerd in een 12e-eeuwse kapel, omringd door 11 ha wijnstokken.

Château Fleur Lartigue, Saint-Émilion Grand Cru

Het Château Fleur Lartigue is sinds meer dan 40 jaar eigendom van de familie Freyneau. De inspanningen in de wijngaard gedurende de afgelopen jaren werpen nu hun vruchten af. De wijngaarden liggen in het verlengde van die van het beroemde Château Monbousquet.

Château Franc-Maillet, Pomerol

Na zijn terugkeer uit de Eerste Wereldoorlog, kocht Jean-Baptiste Arpin als lijfrente een hectare in Pomerol. Dit was meteen het begin van een prachtige familiegeschiedenis die reeds vier generaties lang duurt. Door hard te werken heeft hij het domein kunnen uitbouwen tot 5 hectare. Vandaag de dag is het zijn kleinzoon, Gérard, die aan het roer staat. Hij besliste om zich te concentreren op de kwaliteit van de productie en investeerde in ultramoderne apparatuur: thermo-gereguleerde wijnkelders, pneumatische pers, microbullage..... Sinds 1999 heeft zijn zoon Gaël hem vervoegd en dankzij hun complementariteit kunnen ze zich samen volledig toeleggen op de wijngaard en kelder. Ze sturen voortdurend bij om topkwaliteit na te streven en om van elk oogstjaar een succes te maken. Het is zo dat hun gemeenschappelijke passie gewaarborgd blijft. Het domein ligt op twee kilometer van het dorp Pomerol, in de lieu-dit "Maillet" (op minder dan 400 meter van het gerenommeerde wijnhuis Pétrus).

Château Grand Bouquey, Saint-Émilion

Deze wijngaarden, 7,5 ha groot, met wijnstokken die minstens 45 jaar oud zijn (85% merlot wijnstokken en 15% cabernet sauvignon), zijn gelegen op een warme bodem bedekt met keien en zand. Deze wijn rijpt op eiken fusten, die jaarlijks voor één derde worden vernieuwd. Aldus bekomt men hier een mooie wijn, elegant en vol finesse.

Château l'Évangile, Pomerol

In 1990 koopt Lafite Rothschild het beroemde Chateau L’Evangile over van de familie Ducasse. De wijngaard ligt op een uitzonderlijke bodem in Pomerol, namelijk een heuvel van kiezelsteen waarvan drie domeinen genieten: Petrus, Cheval Blanc en l’Evangile. Het overgrote deel merlot ontbolstert een rijkdom aan fruit en een gulle vrijgevigheid in het algemeen. De cabernet franc (ook bouchet genoemd in deze regio) onderlijnt de finesse, structuur en het soepele karakter van deze legendarische wijn.

Château La Forêt, Lalande-de-Pomerol

De vinificatie van Château La Forêt staat onder de deskundige leiding van Stéphane Derenoncourt. Zo geniet deze wijn van zijn vakkennis en ervaring opgedaan bij verscheidene Grands Crus Classés van Bordeaux. Dankzij de toepassing van nauwkeurige vinificatiemethodes verkrijgt men hier een fijn evenwicht tussen het hout en het fruit. Een vaste waarde!

Château Tourbadon, Saint-Emilion Grand Cru

François Ouzoulias en zijn familie werken al generaties lang met passie en toewijding in de wijngaard, maar hij was het die besloot om zich te specialiseren in de biologische landbouw. Deze pionier is een ambassadeur en erkend expert in de regio. De percelen van het kasteel bevinden zich aan de voet van de heuvel, op een grond van oude klei en zand in de gemeente Saint-Hippolyte op de grens van Saint-Emilion, ten oosten van Figeac.

Château Yon-Figeac, Saint-Émilion Grand Cru Classé

In 2005 besloot de industrieel Alain Château een bladzijde om te slaan en een nieuwe uitdaging aan te gaan met een activiteit die dichter bij zijn passies staat. Vervolgens kocht hij het prestigieuze Château Yon-Figeac, Saint-Emilion Grand Cru Classé. Een domein van 24 ha in een stuk beplant met 80% merlot en 20% cabernet franc. De ligging is ideaal, in het beste terroir van Saint-Emilion (dat van Figeac en Cheval Blanc). Een extra bewijs van kwaliteit : de tweede wijn is geclassificeerd als saint-émilion grand cru. Cécile Pitois' werk heet "(++-)" omdat het assembleren van wijnen voor haar een compositie van evenwicht is tussen het optellen en aftrekken van componenten. De kunstenaar geeft hier vorm aan door middel van twee silhouetten : Madame soleil en Monsieur pluie, die de complementariteit van de ingrediënten van de wijnproductie symboliseren.

Clos Bel-Air, Montagne Saint-Emilion.

Dit kleine domein van 3 hectare maakt deel uit van Château Moulin Noir. De wijngaard is eigendom van de familie Tessandier, die ook eigenaar is van Château Lescalle, Château Maucamps en Clos de May. De wijngaarden worden beheerd volgens duurzame wijnbouw, waardoor ze sinds 2016 gecertificeerd zijn als High Environmental Value (niveau 3/3). Hagen langs de percelen bevorderen de biodiversiteit, de bodem wordt op verantwoorde wijze bewerkt met gedeeltelijke begroeiing en plantbedekking (rogge, wikke, klaver). Er wordt grote aandacht besteed aan heel de productie om de impact op het milieu te beperken. Clos Bel-Air, genoemd naar de locatie, ligt op een klei-kalkachtige heuvel, grenzend aan het dorp Lussac. De wijngaard, bestaande uit 60% Merlot en 40% Cabernet Franc, wordt gedeeltelijk met de hand geoogst. De wijn rijpt 18 maanden in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen vaten.