De Kleine Bourgogne


Deze regio omvat:

De Côte de Nuits

Vanaf Dijon komen we binnen in de Côte de Nuits. Deze streek is bekend voor zijn grootse rode wijnen op basis van de pinot noir. De gekende appellaties zoals Gevrey Chambertin, Nuits-Saint-Georges, Clos de Vougeot, en Vosne Romanée, genieten een belangrijke faam, hetgeen de prijzen opdrijft. Maar in de Côte de Nuits vallen er ook nog “pareltjes” te ontdekken, zoals bijvoorbeeld de Fixin, een wijn met heel veel finesse. Alhoewel zijn AOP kleiner en minder gekend is dan die van zijn buur Gevrey Chambertin, is hij meer toegankelijk en sympathieker en het was bovendien de lievelingswijn van Napoléon. Gelijklopend met de Côte de Nuits, maar iets meer naar achter, bevindt zich de Hautes Côtes de Nuits, thuisbasis van prachtige wijnen aan eerlijke prijzen.

De Côte de Beaune
Van Ladoye-Serrigny tot Santenay biedt de Côte de Beaune een prachtig landschap. Breng zeker een bezoek aan de kleine charmante stad Beaune en vervolgens aan Chapelle Saint-Jean in het hoger gelegen Santenay. U doorkruist op die wijze de allergrootste AOP's van Bourgogne, zoals Pommard, Volnay, Meursault, Chassagne-Montrachet, tussen de pinot noir (voor de rode) en in de gouden driehoek de chardonnay (voor de witte).

De Côte Chalonnaise
Eenmaal voorbij Santenay, bevinden we ons in de Côte Chalonnaise. De wijnen genieten niet dezelfde bekendheid als die uit de Côte de Beaune, maar hebben wel een interessante prijs-kwaliteitsverhouding. Zo behoren Mercurey, Rully en het minder bekende Givry (de lievelingswijn van Hendrik IV) tot de AOP's van de Côte Chalonnaise.

En de gewone Bourgognes
Hier gaat het over de generieke appellatie waarbij de naam Bourgogne op het etiket geplaatst wordt, vaak gevolgd door de naam van de druivensoort (chardonnay of pinot noir). De allerlaatste generieke benaming is de Coteaux Bourguignons waar pinot noir en gamay geproduceerd worden.

Bourgogne Aligoté, Bouchard Aîné & Fils

Aligoté is een druivensoort (en een appellatie), waarmee Bouchard Aîne & Fils steeds veel succes boekt. Een intense wijn met aroma's van vers hooi, groene appel en citrus.

Prijs vanaf €13,65

Coteaux Bourguignons, Bouchard Aîné & Fils

Deze 101ste appellatie uit de Bourgogne, opgericht in 2011, benadrukt de waarde van de terroir, de know-how en biedt iedereen op eenvoudige en leuke manier toegang tot de wijnen uit de Bourgogne. Het moet de wijnamateur de vreugde van de ontdekking, het subtiele genot van de vergelijking en leerplezier bieden. Robijnrood met paarse reflecties, typisch voor gamay, en met een neus van rode steenvruchten. In de mond is hij fris en vraagt naar bourgondische keuken.

Prijs vanaf €13,65

Bourgogne Chardonnay, Bouchard Aîné & Fils

Al meer dan 250 jaar, streeft het huis Bouchard Aîne naar perfectie. Deze bourgogne gemaakt van chardonnay heeft gedurende 6 maanden op eikenhouten vaten gerijpt. Hij heeft een zeer expressieve neus met florale aroma s en vleugjes van vers fruit en een vleugje honing.

Prijs vanaf €17,55

Bourgogne Pinot Noir, Bouchard Aîné & Fils

Een heerlijke Pinot Noir, voornamelijk afkomstig van de gemeente Auxey-Duresses, nauwkeurig gevinifieerd en vervolgens gedurende 11 maanden op vat gerijpt. Neus van rode vruchten met een lichte pepertoets. Een frisse en gestructureerde wijn.

Prijs vanaf €21,20

Hautes Côtes de Nuits Blanc, Bouchard Aîné & Fils

Een bourgogne zoals we hem graag hebben: fruitige aroma's, een vleugje hout en een beetje mineraliteit.

Prijs vanaf €23,60

Mercurey Blanc, Vieilles Vignes, Domaine La Marche, Bio

Het is het sterke trekpaard Baronne dat de mooiste wijnstokken van een van de grootste biologische wijndomeinen van Bourgogne bewerkt. De handmatige oogst, de zorgvuldig uitgevoerde klassieke vinificatie en de vatrijping van 12 maanden, geeft de wijn zijn complexiteit en weelderigheid.

Prijs vanaf €26,75

Mercurey Rouge, Vieilles Vignes, Domaine La Marche, Bio

Deze Mercurey, afkomstig van een van de grootste biologische wijndomeinen van Bourgogne, onderscheidt zich door zijn oude wijnstokken en door het manuele werk of dat van een trekpaard. Een goede levendige bodem en een wijngaard in harmonie met de natuur verbeteren de druiven. Dankzij de zorg, de hygiëne en de controle van de temperatuur tijdens het hele wijnbereidingsproces kan het gebruik van sulfieten worden beperkt, zodat deze bourgogne zich optimaal kan ontwikkelen na een rijping van 12 maanden in eikenhouten vaten.

Prijs vanaf €26,75

Rully Blanc Bio, Vieilles Vignes, Domaine de la Marche

Het perceel is gelegen op de top van een plateau op een hoogte van 300m, op een klei-kalkachtige ondergrond bedekt met rode, ondiepe en steenachtige grond. De vele kleine witte steentjes contrasteren met de rode gloed van de aarde.

Prijs vanaf €26,75

Hautes Côtes de Nuits Rouge, Bouchard Aîné & Fils

Een fruitige, frisse rode wijn, afkomstig uit de Côte de Nuits die gedurende 8 maanden op vat gerijpt werd (waarvan 25% nieuwe eiken vaten). Hij ontwikkelde aroma's van rood fruit (kersen) en zoete specerijen. Zijn frisheid staat garant voor een zeer goed bewaarpotentieel.

Prijs vanaf €26,90