HOTLINE : 02 / 583 57 51 van maandag tot vrijdag van 8:30 tot 12:30 en van 13:30 tot 16:45

De Kleine Bourgogne


Deze regio omvat:

De Côte de Nuits

Vanaf Dijon komen we binnen in de Côte de Nuits. Deze streek is bekend voor zijn grootse rode wijnen op basis van de pinot noir. De gekende appellaties zoals Gevrey Chambertin, Nuits-Saint-Georges, Clos de Vougeot, en Vosne Romanée, genieten een belangrijke faam, hetgeen de prijzen opdrijft. Maar in de Côte de Nuits vallen er ook nog “pareltjes” te ontdekken, zoals bijvoorbeeld de Fixin, een wijn met heel veel finesse. Alhoewel zijn AOP kleiner en minder gekend is dan die van zijn buur Gevrey Chambertin, is hij meer toegankelijk en sympathieker en het was bovendien de lievelingswijn van Napoléon. Gelijklopend met de Côte de Nuits, maar iets meer naar achter, bevindt zich de Hautes Côtes de Nuits, thuisbasis van prachtige wijnen aan eerlijke prijzen.

De Côte de Beaune
Van Ladoye-Serrigny tot Santenay biedt de Côte de Beaune een prachtig landschap. Breng zeker een bezoek aan de kleine charmante stad Beaune en vervolgens aan Chapelle Saint-Jean in het hoger gelegen Santenay. U doorkruist op die wijze de allergrootste AOP's van Bourgogne, zoals Pommard, Volnay, Meursault, Chassagne-Montrachet, tussen de pinot noir (voor de rode) en in de gouden driehoek de chardonnay (voor de witte).

De Côte Chalonnaise
Eenmaal voorbij Santenay, bevinden we ons in de Côte Chalonnaise. De wijnen genieten niet dezelfde bekendheid als die uit de Côte de Beaune, maar hebben wel een interessante prijs-kwaliteitsverhouding. Zo behoren Mercurey, Rully en het minder bekende Givry (de lievelingswijn van Hendrik IV) tot de AOP's van de Côte Chalonnaise.

En de gewone Bourgognes
Hier gaat het over de generieke appellatie waarbij de naam Bourgogne op het etiket geplaatst wordt, vaak gevolgd door de naam van de druivensoort (chardonnay of pinot noir). De allerlaatste generieke benaming is de Coteaux Bourguignons waar pinot noir en gamay geproduceerd worden.

Coteaux Bourguignons "Réserve 101", Bouchard Aîné & FilsBouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Deze 101ste appellatie uit de Bourgogne, opgericht in 2011, benadrukt de waarde van de terroir, de know-how en biedt iedereen op eenvoudige en leuke manier toegang tot de wijnen uit de Bourgogne. Het moet de wijnamateur de vreugde van de ontdekking, het subtiele genot van de vergelijking en leerplezier bieden. Robijnrood met paarse reflecties, typisch voor gamay, en met een neus van rode steenvruchten. In de mond is hij fris en vraagt naar bourgondische keuken.

Prijs vanaf €11,60

Bourgogne Aligoté, Bouchard Aîné & FilsBouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Aligoté is een druivensoort (en een appellatie), waarmee Bouchard Aîne & Fils steeds veel succes boekt. Een intense wijn met aroma's van vers hooi, groene appel en citrus.

Prijs vanaf €11,95

Bourgogne Chardonnay, Bouchard Aîné & FilsBouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Al meer dan 250 jaar, streeft het huis Bouchard Aîne naar perfectie. Deze bourgogne gemaakt van chardonnay heeft gedurende 6 maanden op eikenhouten vaten gerijpt. Hij heeft een zeer expressieve neus met florale aroma s en vleugjes van vers fruit en een vleugje honing.

Prijs vanaf €13,95

Bourgogne Pinot Noir Réserve, Bouchard Aîné & FilsBouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Een heerlijke Pinot Noir, voornamelijk afkomstig van de gemeente Auxey-Duresses, nauwkeurig gevinifieerd en vervolgens gedurende 11 maanden op vat gerijpt. Neus van rode vruchten met een lichte pepertoets. Een frisse en gestructureerde wijn.

Prijs vanaf €15,20

Bourgogne Rouge Côte Chalonnaise, Domaine la MarcheDomaine la Marche, Mercurey

Pinot noir is de trots van La Marche, een 24 hectare groot landgoed dat volledig biologisch verbouwd wordt. Deze pinot is fruitig, smakelijk, rond, genereus en niet te complex. Een gedeelte van de wijn werd op eiken vaten gerijpt, wat hem verfijning geeft. Helder rood van kleur met mooie paarsachtige reflecties. Een neus vol aroma's van klein rood fruit zoals frambozen en kersen, ... Hij smaakt sappig in de mond, met zijdezachte, versmolten tannine.

Prijs vanaf €16,50

Hautes Côtes de Nuits Blanc, Bouchard Aîné & FilsBouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Een bourgogne zoals we hem graag hebben: fruitige aroma's, een vleugje hout en een beetje mineraliteit.

Prijs vanaf €16,75

Hautes Côtes de Nuits Rouge, Bouchard Aîné & FilsBouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Een fruitige, frisse rode wijn, afkomstig uit de Côte de Nuits die gedurende 8 maanden op vat gerijpt werd (waarvan 25% nieuwe eiken vaten). Hij ontwikkelde aroma's van rood fruit (kersen) en zoete specerijen. Zijn frisheid staat garant voor een zeer goed bewaarpotentieel.

Prijs vanaf €17,65

Mercurey Blanc, Vieilles Vignes, Domaine La Marche, BioDomaine la Marche, Mercurey

Het is het sterke trekpaard Baronne dat de mooiste wijnstokken van een van de grootste biologische wijndomeinen van Bourgogne bewerkt. De handmatige oogst, de zorgvuldig uitgevoerde klassieke vinificatie en de vatrijping van 12 maanden, geeft de wijn zijn complexiteit en weelderigheid. De geur van witte bloemen, exotisch fruit en honing wordt in de mond aangevuld met rijp fruit en een verfrissend vleugje citrusvruchten. De lange en aanhoudende finale wordt ondersteund door een lichte houtachtige vanilletoets.

Prijs vanaf €24,85

Mercurey Rouge, Vieilles Vignes, Domaine La Marche, BioDomaine la Marche, Mercurey

Deze Mercurey, afkomstig van een van de grootste biologische wijndomeinen van Bourgogne, onderscheidt zich door zijn oude wijnstokken en door het manuele werk of dat van een trekpaard. Een goede levendige bodem en een wijngaard in harmonie met de natuur verbeteren de druiven. Dankzij de zorg, de hygiëne en de controle van de temperatuur tijdens het hele wijnbereidingsproces kan het gebruik van sulfieten worden beperkt, zodat deze bourgogne zich optimaal kan ontwikkelen na een rijping van 12 maanden in eikenhouten vaten. Elegante kleine rode bessen harmoniseren perfect met de fijne houtachtige toetsen. In de mond laat hij een mooie persistentie van zijdezachte tannine achter en een aromatisch karakter van rijpe rode vruchten.

Prijs vanaf €24,85