Emilia Romagna


Zoals de samengestelde naam reeds aangeeft, bestaat deze regio uit twee afzonderlijke gebieden: Emilia in het Westen, met steden zoals Modena en Parma en in het oosten, Romagna met o.a. Ravenna en Rimini aan de Adriatische Zee. Emilia Romagna produceert originele wijnen met steeds mooie verfrissende zuren.
De wijnen zijn het meest verrassend van alle wijnen uit Noord-Italië en over het algemeen totaal verschillend van die uit de aangrenzende regio's. Ze zijn vaak toegankelijker en de zuren geven een mooie frisheid. De belangrijkste wijn van Emilia is Lambrusco maar de wijnkenner zal eveneens de lichtere witte wijnen weten te waarderen op basis van malvasia, trebbiano en ortrugo, evenals de levendige rode wijnen gemaakt van barbera en bonarda. In Romagna, ook bekend om zijn productie van groenten en fruit, worden lokale variëteiten verbouwd, zoals albana, sangiovese en trebbiano aangevuld met internationale druivensoorten.

Donelli "Cuvée 1915", Lambrusco Amabile Reggiano DOC

Verfrissend. Deze halfdroge mousserende rode wijn is gemaakt in de Italiaanse regio Emilia Romagna (waar eveneens Parmezaanse kaas en parmaham geproduceerd worden). Met zijn 8,5% alcohol is hij licht, maar toch vol van smaak met zoete aroma's van rode bessen en heeft hij een evenwichtige frisheid.

Prijs vanaf €8,16

"ORA", Sangiovese di Romagna Superiore DOC, San Patrignano

Deze wijn is afkomstig van sangiovese druiven die rijpen op de heuvels van Coriano (ten zuiden van Rimini). De druiven worden met veel liefde in biodynamische wijnbouw geteeld en wanneer men de natuur respecteert, geeft de natuur ook iets terug Een veroudering van 12md op eiken vaten, resulteert in complexe aroma s van specerijen, zoethout, rode vruchten en cassis. In de mond is hij vol, sappig en goed uitgebalanceerd.

Prijs vanaf €15,35

Montepirolo, Colli di Rimini DOC, Cantine San Patrignano

Een gedurfde wijn gemaakt van internationale variëteiten: cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. Een duidelijke expressie van terroir met een complex en elegant karakter. Mooi boeket met hints van munt, aalbessen, marjolein, humus en zoethout dankzij zijn lagering op eikenhouten vaten.

Prijs vanaf €21,95

Avi, Sangiovese di Romagna Superiore Riserva DOCG, Cantine San Patrignano

Ieder jaar wordt er een etiket ontworpen door een artiest. De wijn heeft aroma's van viooltjes, pruim, muskaatnoot, kruidnagel en cederhout. Hij bezit een uitstekende structuur in de mond.

Prijs vanaf €21,95