Bordeaux
Bordeaux is de beroemdste wijnstreek ter wereld. Zij strekt zich uit over 117.000 hectaren wijngaarden in de nabijheid van de Atlantische Oceaan, de monding van de Gironde waar twee belangrijke stromen samenkomen: de Garonne en de Dordogne.
De Bordeauxstreek produceert zowel droge als zoete witte wijnen op basis van de druivensoorten sémillon, sauvignon en muscadelle. De rode en rosé wijnen worden geproduceerd op basis van cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec en petit verdot. De vermenigvuldiging van de factoren (druivensoort x Atlantisch microklimaat x bodem en onderbodem) resulteert in 37 appellaties die de wijnliefhebber blijft bekoren. Bordeaux wordt onderverdeeld in drie grote zones: de linkeroever (Médoc en Graves), de rechteroever (Pomerol en Saint-Emilion) en de regio tussen de twee rivieren : Entre-deux-Mers waar zowel witte als rode wijnen worden geproduceerd voornamelijk in de regionale appellatie Bordeaux.
Château de l'Orangerie is familiebezit sinds 1790, verspreid over 250 ha wijngaarden ten zuidwesten van Bordeaux. De cuvée "à la Gloire du Chat", ontworpen door onze landgenoot Philippe Geluck, valt op door zijn jovialiteit en elegantie. Deze wijn staat voor een moment van plezier en gezelligheid.
De wijngaarden liggen in Begadan, ten noorden van de Médoc, waar het klimaat wordt beïnvloed door de nabijheid van de oceaan. De combinatie van overwegend zandgrond met een goede drainage, klassieke druivensoorten en een gedeeltelijke veroudering in eikenhouten vaten, resulteert in een evenwichtige bordeaux.
Dit authentiek kartuizerklooster, in de gemeente Macau-en-Médoc in de buurt van Margaux, dateert van het jaar 1875 en is omringd door wijngaarden beplant met hoofdzakelijk merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon en petit verdot. De wijn werd 12 maanden op eiken fusten gerijpt waardoor hij een lichte houttoets en hints van rood fruit heeft.
De biologische wijngaarden, omgeven door een heuvelachtig landschap ten noorden van Blaye, bestaan voor 98% uit merlot. De goed gedraineerde grond, een selectieve oogst, koude maceratie, korte vinificatie en een lange rijpingstijd in ondergrondse vaten, geven de wijn een zijdezachte finesse.
Klein domein van 6,5 ha gevinifieerd op Château Moulin Noir. Het eigendom ligt in Montagne, een klein dorp ten noorden van Saint-Emilion. De wijngaarden worden duurzaam beheerd. De druiven worden per perceel gesorteerd en ondergaan een lange maceratie voordat ze 18 maanden in roestvrijstalen vaten worden bewaard met toevoeging van hout.
Michel Boyer verwierf Château Haut Mayne in Cérons ten zuiden van Bordeaux, omwille van zijn uitzonderlijke bodem bestaande uit grind en gepolijste stenen door de Garonne. Hun "Réserve" wijn, is een samenstelling van verschillende cuvées, die voldoen aan de specifieke eisen van de gastronomie. Heerlijke wijn, gemaakt van 60% sémillon en 40% sauvignon, met een prachtige neus van citrus, witte bloemen en vanille.
Michel Boyer verwierf Château Haut Mayne in Cérons ten zuiden van Bordeaux, omwille van zijn uitzonderlijke bodem bestaande uit grind en gepolijste stenen door de Garonne. Hun "Réserve" wijn, is een samenstelling van verschillende cuvées, die voldoen aan de specifieke eisen van de gastronomie. Mooie evenwichtige neus met kruiden, een vleugje hout en uitgesproken aroma's van rood en zwart fruit.