Bourgogne
Van het departement van de Yonne tot dit van de Rhône, van Auxerre tot aan de poorten van Lyon, hier bevinden we ons in wat men "groot Bourgogne" noemt. Het omvat de regio’s Chablis, Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune) Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais. Alle witte wijnen worden hier gemaakt van chardonnay (met uitzondering van de aligoté druif, die erg verspreid aangeplant is in Bourgogne en sauvignon blanc in Saint-Bris, dichtbij Chablis). De rode wijnen wordt gemaakt van pinot noir, behalve de passe-tout-grains, waarin min. 1/3 pinot noir en gamay moet verwerkt zijn en de wijnen van de Mâcon en de Beaujolais waarvoor uitsluitend gamay gebruikt wordt.
De subdivisies
Ze zijn onderverdeeld in Auxerrois wijnen (waaronder Chablis), wijnen van de Côtes (Nuits, Beaune, Chalonnaise), Mâconnais en Beaujolais. Als men over de grote Franse wijnen spreekt, wordt nogal eens een parallel getrokken tussen die van Bourgogne en die van Bordeaux. Men moet echter weten dat het "Grote" Bourgogne (Beaujolais inbegrepen) met zo’n 45.000 ha wijngaarden, aanzienlijk kleiner is dan de Bordeaux streek die maar liefst 155.000 ha groot is. Afgezien van de noordelijke wijnregio Chablis, strekken de wijngaarden in het historische hart van de Bourgogne, die van de Côtes, zich uit over een smalle strook van een paar honderd meter breed en over een lengte van een 50-tal km.
101 Appellaties
De wijnstreek Bourgogne is ingewikkeld om te begrijpen. Omwille van een complexe en gevarieerde geologie is de wijnregio erg verbrokkeld en zijn de appellaties er talrijk. In de Côte d'Or (die de Côtes de Nuits en de Côte de Beaune omvat) tellen we 101 AOC’s "appelations d'origine controlées" van de ongeveer 400 AOC’s van heel Frankrijk!
Bourgognewijnen kunnen in vier categorieën ondergebracht worden:
- De "generieke appellaties": hier verschijnt slechts de naam "Bourgogne" op het etiket gevolgd door ofwel de naam van de druivensoort, bijvoorbeeld Bourgogne aligoté, ofwel een geografische omschrijving, zoals Bourgogne Hautes Côtes de Nuits. Generieke wijnen komen uit heel de Bourgognestreek.
- De "gemeentelijke appellaties": eenvoudig te onthouden. Hier verwijst de benaming gewoonweg naar de gemeente, bijvoorbeeld: Beaune, Meursault, Nuits St. Georges of Chablis.
- De "Premiers Crus": deze wijnen zijn gemaakt met druiven van specifieke percelen of "lieux-dits". In Bourgogne wordt dit een "climat " genoemd en liggen binnen een gemeente. De naam van de gemeente wordt gevolgd door de "lieux-dit", zoals in Beaune Cent Vignes.
- De "Grands Crus": specifieke percelen in bepaalde dorpen hebben het recht een eigen appellatie te voeren. In dat geval wordt de naam van het dorp niet meer vermeld op het etiket en maakt deze plaats voor die van de “Grand Cru”, enkele voorbeelden: Corton-Charlemagne, Bonnes Mares of Chambertin.
"Deze wijn is ideaal bij de lunch." aldus Louis Bourisset, een accountant die nadien zijn eigen wijnbedrijf oprichtte. Gamay noir, afkomstig van de "Pierres Dorées" regio in het zuiden van Beaujolais, zorgt zowel voor vlezige en kruidige wijnen, als ronde en fruitige met een frisse en smakelijke afdronk.
Aligoté is een druivensoort (en een appellatie), waarmee Bouchard Aîne & Fils steeds veel succes boekt. Een intense wijn met aroma's van vers hooi, groene appel en citrus.
Deze 101ste appellatie uit de Bourgogne, opgericht in 2011, benadrukt de waarde van de terroir, de know-how en biedt iedereen op eenvoudige en leuke manier toegang tot de wijnen uit de Bourgogne. Het moet de wijnamateur de vreugde van de ontdekking, het subtiele genot van de vergelijking en leerplezier bieden. Robijnrood met paarse reflecties, typisch voor gamay, en met een neus van rode steenvruchten. In de mond is hij fris en vraagt naar bourgondische keuken.
"La Sibérie" is de mythische plek waar deze 50 jaar oude gamay-stokken groeien op arme roze granietbodems. Het doel van Fréderic Maignet, wijnmaker van dienst, is om de wijn zijn tijd te geven zodat hij zich volledig kan ontwikkelen en de complexiteit van het terroir kan weerspiegelen. De wijn bevat geen additieven en dus ook geen toegevoegde sulfiet. Het resultaat is een fruitige, zuivere en minerale wijn, met een toets van viooltjes, kleine zwarte vruchten (cassis, rode bes) en een vleugje zwarte peper in de afdronk. Heerlijke wijn met versmolten tannine en een evenwichtige aciditeit.
Zijn naam doet denken aan het terroir dat gevormd werd uit gefossiliseerde schelpen, typerend voor chablis. De chardonnay wijngaarden bevinden zich echter in Saint-Bris-le Vineux. De wijn is fris, soepel en fruitig, zeer aangenaam om te drinken in zijn jeugd. We krijgen hints van citroen, witte perzik en geel fruit in de neus en in de mond is hij rond en verfijnd.
Een saint-bris die gemaakt wordt van de sauvignon druif, vormt de uitzondering in Bourgogne. Hij combineert frisheid en levendigheid en wordt gekenmerkt door hints van roze pompelmoes en zwarte bessen, vol energie en finesse.
Côte du Py vernoemd naar de oude vulkaan Puy, is de meest gereputeerde plaats van Morgon. De wijn heeft een diepe granaatrode kleur en geeft rijp steenfruit weer, waaronder kers en pruim. Het is een echte verleider door zijn veelvuldigheid aan smaken in de mond en hij heeft bovendien een groot bewaarpotentieel.
Het domein, dat rechtover de romantische kerk van Saint-Amour gelegen is, wordt omgeven door 15 ha wijngaarden op de meest prestigieuze terroirs. De vinificatie gebeurt op traditionele wijze door o.a. met een raster de schil en pulp zacht onder het sap te dompelen tijdens het gistingsproces. Het resultaat is een intense maar zachte wijn met hints van bosbes en kers, ondersteund door specerijen.