Beaujolais-Mâconnais


In de Mâconnais moet men onderscheid maken tussen enerzijds de eenvoudige wijnen van Mâcon en Mâcon-Villages, gemaakt met chardonnay (voor de witte) en met gamay of pinot Noir (voor de rode) en anderzijds wat men zou kunnen noemen de lokale crus die vaak van uitzonderlijke kwaliteit zijn, zoals Saint-Véran, Pouilly-Fuissé en Viré Clessé.

Grenzend aan de Mâconnais, ligt de Beaujolais die kan onderverdeeld worden in drie AOP's: Beaujolais, Beaujolais-Villages en de 10 Crus. De eerste twee AOP's mogen verkocht worden als "Primeurs" op de derde donderdag van november, juist na de oogst. De gamay druif wordt met de hand geplukt en gevinifieerd door maceratie onder koolzuurgas (macération carbonique), waardoor de wijnen een uitzonderlijke fruitige expressie krijgen. De crus zijn meer gestructureerd. Zij zijn fruitig in hun jeugd maar sommigen verouderen uitstekend. Saint-Amour, Brouilly, Morgon en Moulin-à-Vent behoren o.a. tot deze crus.

Gamay noir, les Pierres Dorées, Beaujolais Louis Bourisset

"Deze wijn is ideaal bij de lunch." aldus Louis Bourisset, een accountant die nadien zijn eigen wijnbedrijf oprichtte. Gamay noir, afkomstig van de "Pierres Dorées" regio in het zuiden van Beaujolais, zorgt zowel voor vlezige en kruidige wijnen, als ronde en fruitige met een frisse en smakelijke afdronk.

Prijs vanaf €10,15

Vin sauvage à Poil, Régnié, Château de la Terrière

"La Sibérie" is de mythische plek waar deze 50 jaar oude gamay-stokken groeien op arme roze granietbodems. Het doel van Fréderic Maignet, wijnmaker van dienst, is om de wijn zijn tijd te geven zodat hij zich volledig kan ontwikkelen en de complexiteit van het terroir kan weerspiegelen. De wijn bevat geen additieven en dus ook geen toegevoegde sulfiet. Het resultaat is een fruitige, zuivere en minerale wijn, met een toets van viooltjes, kleine zwarte vruchten (cassis, rode bes) en een vleugje zwarte peper in de afdronk. Heerlijke wijn met versmolten tannine en een evenwichtige aciditeit.

Prijs vanaf €14,99

Brouilly, Château de la Terrière

Dit prachtige kasteel dateert uit de XIVe eeuw en wordt omringd door 14 ha wijngaarden gelegen aan de voet van de berg Brouilly, in Cercié. De manager, Gregory Barbet, is eveneens eigenaar van Domaine Pirolette in Saint-Amour. De granietachtige en zanderige bodem leent zich uitstekend voor de gamay druif van de Beaujolais. Aangepaste groeitechnieken, handmatig oogsten en een vinificatie van 15 dagen resulteert in een neus van heerlijk lentefruit, zoals aardbeien en frambozen. In de mond smaakt hij rond, met veel finesse en een minerale afdronk.

Prijs vanaf €14,99

Morgon Côte du Py, l'Authentique, Vieilles Vignes, Collin Bourisset

Côte du Py vernoemd naar de oude vulkaan Puy, is de meest gereputeerde plaats van Morgon. De wijn heeft een diepe granaatrode kleur en geeft rijp steenfruit weer, waaronder kers en pruim. Het is een echte verleider door zijn veelvuldigheid aan smaken in de mond en hij heeft bovendien een groot bewaarpotentieel.

Prijs vanaf €15,65

Domaine de la Pirolette, Saint-Amour

Het domein, dat rechtover de romantische kerk van Saint-Amour gelegen is, wordt omgeven door 15 ha wijngaarden op de meest prestigieuze terroirs. De vinificatie gebeurt op traditionele wijze door o.a. met een raster de schil en pulp zacht onder het sap te dompelen tijdens het gistingsproces. Het resultaat is een intense maar zachte wijn met hints van bosbes en kers, ondersteund door specerijen.

Prijs vanaf €16,15

L'Authentique Mâcon-Chardonnay, Vieilles Vignes, Collin Bourisset

Deze chardonnay kreeg de naam "Authentique" omdat hij afkomstig is van het gelijknamige dorpje Chardonnay-les-Mâcon. Bovendien wordt deze wijn volgens traditie gedurende 6 maanden op eikenhouten vaten gerijpt. Het boeket van witte bloemen en mooi rijp fruit wordt ondersteund door evenwichtige houttoetsen die hem een opmerkelijke lange afdronk geven.

Prijs vanaf €16,55

Viré Clessé, Domaine Auvigue

De vinificatie wordt uitgevoerd door Auvigue, een familie die een uitstekende reputatie geniet in het maken van witte wijn aan de voet van de Roche de Solutré. In 1999 werden enkele dorpen geklassificeerd tot herkomstbenaming Viré-Clessé, Cru Bourgogne. Deze wijnen onderscheiden zich door aroma's van bloemen (acacia) en fruit met een vleugje muscat-druif, hazelnoot en amandel en afhankelijk van de leeftijd van de wijnstokken, vertonen ze zelfs vetheid in de finale.

Prijs vanaf €23,35

Saint-Véran, Les Chênes, Domaine Auvigue

De broers Auvigues zijn gepassioneerde experts met veel gevoel voor humor. Deze witte wijn is afkomstig van het perceel "Les Chênes", gelegen aan de voet van de bekende Solutré rots. Na 5 maanden lagering op eikenhouten vaten, komen de zachte smaken van brioche tot uiting die typerend zijn voor de klassieke stijl van een cru uit de Bourgogne.

Prijs vanaf €26,95

Pouilly-Fuissé, Château La Vernalle

Het typische karakter van deze cru mâconnais is afkomstig van de 4 hectare wijnstokken gelegen aan de voet van de rots Solutré, op een kalkrijke kleibodem gericht naar het zuidoosten. De wijn is subtiel houtachtig, rond, met aroma's van hazelnoot, geroosterd brood, gecombineerd met een lichte munttoets en een vleugje dille.

Prijs vanaf €30,55