Cantine Bertani (Since 1854)


Bertani "De expressie van een unieke stijl". Bertani behoort tot de top van de Veronese wijnbouw. Deze producent heeft sinds 1857 zonder onderbreking geijverd voor innovatie, met respect voor authenticiteit en traditie. De oprichter en tevens vrijheidsstrijder, zocht zijn toevlucht in Bourgogne onder de bescherming van Dr. Jules Guyot (bekend om zijn wetenschappelijk werk in de wijnbouw en oenologie). Na de Italiaanse eenmaking, keerde hij met een vernieuwende know-how terug naar zijn vaderland, meer bepaald naar Grezanna in de Valpantena vallei ten noorden van Verona. Vervolgens verwierf Bertani een prestigieus domein in Valpolicella Classico: Tenuta Novara. Het is hier dat men de beroemde Amarone wijnen produceert van zorgvuldig geselecteerde corvina druiven die op terrassen geteeld worden. Vanaf het prille begin kennen deze wijnen reeds een zeer groot succes! Naast respect voor traditie en authenticiteit, neemt Bertani vooral de tijd om bepaalde zaken te verbeteren, zoals bijvoorbeeld het traditioneel drogen op houten rekken. Het indrogen van de druiven gedurende 4 maanden in de historische zolders van het domein levert meer concentratie op en zorgt voor een rijkere Amarone stijl. Een lange veroudering van minimum 6 jaar in houten vaten en een rijping op fles van 2 jaar is vereist voordat hij op de markt gebracht wordt en tot iconische wijn evolueert. Een van hun specialiteiten is de mythische 'secco Bertani', die gerijpt wordt in vaten van kastanje- en kersenhout. Deze wijnen van hoge authenticiteit, waren vroeger enkel voor de monarchie bestemd en behoren vandaag nog steeds tot de beste wijnen van de appellaties rond de stad Verona.

Bertarosé Chiaretto, molinara & merlot, IGT Verona

Deze gekende "Chiaretto" van Bertani, maakt vandaag de dag een grote terugkomst dankzij de technische vooruitgang die voor een mooie expressie van zowel het druivenras molinara als merlot zorgt en mede dankzij het Veronese terroir en klimaat aan de voet van het Gardameer. Licht, fris en goed uitgebalanceerd met frisse aroma's van granaatappel, rode bes en accenten van witte bloemen. Dit is een wijn met een fijn en delicaat smaakpalet en een goede lengte.

Prijs vanaf €9,50

Due Uve Rosso, IGT delle Venezie, Bertani, Corvina & Merlot

Deze wijn komt van twee wijngaarden, één ligt in Valpantena, naast het Gardameer en Vicenza, en de tweede tussen Padua en Verona. Due Uve betekent de combinatie van twee druivensoorten; de corvina, druif van de Amarone, die rijp fruit en souplesse brengt en de merlot die harmonieus nuances van rode vruchten toevoegt : zwarte kersen, rode bessen,...

Prijs vanaf €9,50

Due Uve Bianco, Friuli DOC, Bertani, Pinot Grigio & Sauvignon Blanc

Due Uve of het harmonieuze samengaan van twee variëteiten uit Friuli, de pinot grigio die aan de wijn zijn krachtige en elegante karakter geeft en de sauvignon die nuances aanbrengt van salie, citrusvruchten, vlierbloesem en groene peper.

Prijs vanaf €9,50

Valpolicella D.O.C., Cantine Bertani

De druiven zijn afkomstig van twee schitterende percelen van Bertani. Mooie, paarse kleur en fruitig in de neus (bes, kers, framboos), aangevuld door een kruidige toets. De afdronk is soepel, licht en elegant.

Prijs vanaf €11,00

Soave DOC, Cantine Bertani

De garganega wijngaarden van de glooiende heuvels van de Soave, worden in pergola-stijl opgesteld op zo'n 2 meter boven de grond. 40% van de druiven worden op tijd geplukt en op traditionele wijze gefermenteerd en de resterende 60% (veel rijker) wordt eind oktober geoogst. De assemblage van de twee stijlen geeft een droge wijn met een intense fruitigheid die gekenmerkt wordt door aroma's van rode bes, vlierbes, perzik, abrikoos en een vleugje mineraliteit, die hem de "koning" van de Soave maken.

Prijs vanaf €13,85

Ripasso, Valpolicella Classico Superiore DOC, Cantine Bertani

Een niet te missen originaliteit: op het einde van de fermentatie van een jonge valpolicella blijft de wijn in contact met de droesem (schilrestanten na vinificatie van de Amarone) die rijk is aan kleur en suiker om uiteindelijk nog meer kleur, geur en intensiteit te bekomen in de finale wijn. Hij heeft een diep paarse kleur met een krachtige neus van rijp rood en zwart fruit. Het is een levendige en rijke wijn met veel lengte, die sommige "kleine Amarone wijnen" overtreft.

Prijs vanaf €15,00

Secco Vintage, Igt Verona, Cantine Bertani

Deze mythische Bertani wijn voldoet niet aan de reglementering van de appellatie maar sinds zijn lancering in 1857, wordt hij op zeer veel exclusieve plaatsen geserveerd omwille van zijn unieke stijl en elegantie. 20% van de druiven zijn niet autochtoon en krijgen een veroudering op kastanje- en kersenhout, wat uiteindelijk het verschil maakt. Neus van een grootse wijn met een rijkdom aan rijp fruit, een vleugje kruiden (thee, peper) en geroosterde toetsen (koffie, cacao). In de mond is hij fluweelzacht.

Prijs vanaf €16,70

Valpolicella Superiore Classico DOC "Ognisanti", Cantine Bertani

Ognisanti is een cru uit het hart van de appellatie "Valpolicella Classico DOC Superiore" ten noorden van Verona. De wijngaard "Tenuta Novara" kijkt uit op een kleine kapel met dezelfde naam. De wijn wordt getypeerd door rijp rood fruit met hints van kruiden, vanille en eucalyptus en met een mooie, soepele en lange afdronk.

Prijs vanaf €19,90

Amarone "Valpantena" della Valpolicella DOCG, Cantine Bertani

De know-how van het huis Bertani zit vervat in deze wijn. De autochtone trossen (80% corvina en 20% rondinella) die worden gedroogd op rekken op zolders tot het starten van de vinificatie in januari. De wijn wordt vervolgens 30 maanden in vaten gerijpt. Intens paarse kleur met een geur van bosvruchten (braam, zwarte bes, kers) en met een ondertoon van kruiden en gedroogde vruchten (noten). De zachte tannines en lange afdronk accentueren zijn diepte.

Prijs vanaf €37,20