Elzas


Deze streek, gelegen tussen Strasbourg en Mulhouse, is één der mooiste van de noordfranse regio's. De zomers zijn er heet en de winters barkoud. Vijftig miljoen jaren geleden ontstond er een geologische breuklijn tussen de Vogezen en het Zwarte Woud. Daardoor ontstond een verscheidenheid aan terroirs over de ganse lengte van de Rijn. Deze geologische veelzijdigheid maakt dat verschillende druivenrassen hier kunnen gedijen, met vaak verassende resultaten als gevolg. Als wijnstreek onderscheidt de Elzas zich van de andere door drie bijzonderheden:
1) zij produceert vrijwel uitsluitend witte wijn;
2) de AOP's komen op de markt onder de naam van hun druivensoort: Pinot Blanc, Pinot Auxerrois, Sylvaner, Riesling, Gewürtztraminer, Pinot Gris, Muscat en Pinot Noir. Deze laatste levert een wijn met rosé of rode kleur naargelang de duur van de inwerking van de schil bij de maceratie.
3) het is verplicht de wijn te bottelen binnen de streek van de "appellation". Er bestaat dus geen Vin d'Alsace gebotteld in België. De Elzasserwijnen zijn onder te brengen in drie "appellations": Alsace, Alsace Grand Cru (50 terroirs) en Crémant d'Alsace geproduceerd volgens de méthode traditionnelle. Riesling, Pinot gris, Muscat en Gewürtztraminer kunnen laat geplukt worden, zodat de druiven meer residuele suikers bevatten. Ze krijgen dan de benaming "Vendanges tardives" of "Sélection de Grains Nobles". 

Pinot Blanc d'Alsace, Kuehn

Deze perfect gemaakte pinot blanc uit Ammerschwihr heeft een florale neus en discrete perzik- en appeltoetsen. Hij is rond en zacht. Zijn lichte zuurtegraad zorgt voor zijn frisheid.

Prijs vanaf €8,95

Riesling d'Alsace, Kuehn

Dit is één van de meest expressieve witte druivensoorten ter wereld en wordt vaak gecombineerd met gastronomische hoogstaande gerechten. Dankzij de terroir van Ammerschwihr kan Francis Klee, oenoloog van het huis Kuen, deze wijn met veel kennis vinifiëren. Een frisse, elegante wijn met een boeket van witte bloemen en citrus.

Prijs vanaf €9,85

Pinot Gris d'Alsace, Kuehn

Deze pinot gris vertoont alle kwaliteiten eigen aan de druif en de terroir, met name de kalkpercelen van Ammerschwihr. Hij heeft aroma's van rijp fruit, droog fruit, abrikoos en honing.

Prijs vanaf €11,50

Pinot Noir d'Alsace, Kuehn

Deze pinot noir van Ammerschwihr werd gevinifieerd in de oudste kelders van de Elzas (1675). Licht, fris met een fruitig boeket van kers en framboos.

Prijs vanaf €12,25

Gewurtztraminer d'Alsace, Kuehn

Deze gewurztraminer, gerijpt op zijn fijne gistcellen, is zeer aromatisch en verleidelijk door zijn uitgesproken boeket van rozen en lychee.

Prijs vanaf €12,60

Crémant d'Alsace Brut Blanc de Blancs, Kuehn

Deze crémant uit de buurt van Colmar, is gemaakt van pinot blanc, pinot auxerrois en chardonnay. Een zacht en geraffineerd boeket, een delicate mond en fijne bubbels.

-15%
Nu aan €11,99

Alsace Grand Cru Kaefferkopf, Kuehn

51e en laatst erkende grand cru in de Elzas. Deze wijn is een blend van gewurtztraminer, riesling en pinot gris. Hij heeft een intens boeket van bloemen, rijp fruit en exotische vruchten, zoals mango.

Prijs vanaf €15,20