Languedoc-Roussillon

Bocada, Côtes Catalanes, Gérard Bertrand

De 4.900 ha wijngaarden in de Roussillon rond Perpignan maken deel uit van de Franse Catalaanse regio. Deze strekt zich uit van de Spaanse grens tot Leucate via mooie dorpjes zoals Banyuls, Collioure, Port Vendres, Barcarès en meer in het binnenland tot Maury, Tautavel en Rivesaltes. De cultuur is nauw verbonden met Spaans Catalonië. De inwoners leven onder de warme zon, feesten graag, eten Bocadas (tapas), drinken Grenache in wit, rosé of rood en vereren de lokale bandera. De straten tonen kleurrijke huizen zoals afgebeeld op het etiket.

Château Bel Evêque, Corbières, Pierre Richard

Pierre Richard vertelt ons graag dat zijn passie voor wijn is ontstaan uit bewondering voor het landschap van de Corbières. Een landschap bedekt met geërodeerde keien en gevangen tussen twee oververhitte vijvers. Met de neus in dit geurige land, met de neus tussen druiventrossen gevuld met zon, met de neus in fusten vol van houttoetsen en tenslotte met als beloning, een wijnglas gevuld met alles dat er in opgenomen kan worden : de terroir, de wind en de zon. Wat een mooi beroep wijnbouwer!

Château la Soujeole, Malpère, Biodynamie

Sinds zijn overname heeft Gérard Bertrand het landgoed omgebouwd tot een biologisch-dynamisch wijndomein, introduceerde hij opnieuw paard en ploeg om de grond te bewerken en investeerde hij in wijngaarden en kelders om de kwintessens van dit terroir te onthullen. La Soujeole, de toegangspoort tot twee werelden, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, is ideaal gelegen in de Malepère-appellatie. Het landgoed ontleent het beste van beide klimatologische invloeden en de wijnstokken zijn samengesteld uit cabernet franc, aangevuld met merlot en malbec. De wijnen van La Soujeole uit de Languedoc, delen het Occitaanse accent van zuidwestelijke wijnen, waarvan ze de diepe kleur en rijke tannine hebben.

Château Laville Bertrou, Minervois La Livinière

Dit domein van 70 ha bevindt zich in het dorp La Livinière, een dorp waar sinds 1988 de AOP Minervois La Livinière ontstaan is. Deze wijnen zijn gekend voor hun aroma’s van zwarte vruchten met hun fluweel zachte smaak. Le Viala is het meest kwalitatieve perceel van de wijngaard.

Château L'Hospitalet, Languedoc "La Clape"

Gevestigd op een oud eiland tussen Narbonne en de Middellandse Zee, bestrijkt het Château l’Hospitalet, maatschappelijke zetel van de vennootschap Gérard Bertrand, 1000 ha mediterraan gebied en 82 ha wijngaarden op een bijzonder stuk grond in het hart van La Clape in Coteaux du Languedoc. De situatie van l’Hospitalet verschaft de natuurlijke omstandigheden die de perfecte voedingsbodem vormen voor de productie van uitstekende wijnen. Le Château de l’Hospitalet is een bekend wijnbouwgebied, maar ook een plaats met veel wijntoerisme en een kelder voor wijnproeverijen. Het is een uniek hotelconcept bestaande uit 38 luxe kamers met uitzicht op de wijngaarden. Er is een restaurant met een eenvoudige doch verfijnde keuken met een groot assortiment wijnen in een moderne bistrotomgeving. In de zomer is er een jazzfestival met bekende artiesten, worden er artiesten- en ambachtsliedenateliers georganiseerd met afwisselende optredens en een schildersgalerie. Daarnaast worden er het hele jaar door verschillende evenementen georganiseerd om alle bezoekers kennis te laten maken met de mediterrane levenskunst.

Cigalus, Gérard Bertrand, Biodynamie

Duurzame ontwikkeling wordt hier tot in het extreme toegepast. De 70 hectaren wijngaard worden volgens de biodynamische werkwijze gecultiveerd. Door dit respect voor de wijngronden komen de nobele druivensoorten optimaal tot hun recht: chardonnay, viognier en sauvignon voor de witte wijn, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah, grenache, carignan, caladoc voor de rode. Gekenmerkt door een mediterraanse identiteit, met als resultaat uitzonderlijke wijnen met een uniek karakter. Zoals Gilles De Baudus, expert en fervent aanhanger van de biodynamie zo graag benadrukt, biedt het domein Cigalus verrassend frisse wijnen, haast «vibrerend», steeds ontwikkeld volgens de specifieke regels van deze cultiveringsmethode en dit al sinds 2002.

Clefs de Terre Dieu, IGP d'Oc

Er bestaat een terroir nabij Carcassonne die als het ware gecreëerd werd voor de wijnteelt: de wijngaard van Terre Dieu. Slechts enkele bevestigde wijnbouwers werken samen aan het succes van een uitzonderlijke cuvée: Les Clefs de Terre Dieu.

Clos d'Ora, Minervois La Livinière, Biodynamie

Het avontuur Clos d’Ora begon met een visie van Gérard Bertrand toen hij in 1997 op deze plek wandelde. De gevoelens deze dag van vrede, volkomenheid en harmonie met de natuur spoorden hem aan om met vastberadenheid een uitzonderlijke wijn te creëren die dit prachtige terroir ten volle tot zijn recht laat komen. De 9 hectare wijngaard ligt op de gemeente van La Livinière in de Minervois, op een hoogte van 220 meter, en wordt omringd door droge stenen muren. Het is gelegen op een geologische splitsing waar twee specifieke terroirs elkaar ontmoeten, "bartoniens" en "luteciens", samengesteld uit kalksteen, zandsteen en mergel. Op deze bodem, rijk aan geschiedenis, zijn naast de oude carignan en grenache, syrah en mourvèdre aangeplant, om de vier karakteristieke, perfect complementaire druivensoorten van de Languedoc-Roussillon samen te brengen. Op Clos d’Ora nodigt de natuur uit tot nederigheid en staat de tijd stil. De wijngaard wordt gecultiveerd volgens de regels van de biodynamie, het paard en de muilezel worden gebruikt om de verbinding tussen de mineralen, de plant, het dier en de mens tot stand te brengen. Dankzij een gesofisticeerd vinificatie- en rijpingsproces is Clos d’Ora ongekend evenwichtig en heeft de wijn een opmerkelijk lange afdronk. Clos d’Ora is een uitzonderlijke wijn met een krachtig en elegant karakter, waarvan de tannines ongelooflijk gesmolten en subtiel zijn.

Clos du Temple, Cabrières

Cabrières is een kleine, bijna onbekende appellatie, maar heeft toch al lang een buitengewone reputatie, met name door de Zonnekoning die de kwaliteit van de Cabrière Rosé prees. Hij liet deze wijn op zijn verfijnde banketten serveren en bezorgde de rosé de briljante "koninklijk gecontroleerde" benaming.Was het Lodewijk XIV of was het de charme van de wilde natuur, de geur van de garrigue en het gezang van de blauwe rotslijster in een idyllische baai, niet ver van de terrassen van Larzac, die de ondernemer Gérard Bertrand op het spoor van de Clos du Temple zette? Voor het succes van een dergelijk project heb je flair, durf en creativiteit nodig in combinatie met het harde werk van het team van Gérard Bertrand. Het ontwerp van de Clos du Temple is een verzameling van duizenden details, maar over het geheel genomen zou men kunnen zeggen dat het uitzonderlijke terroir en de ongeëvenaarde knowhow in combinatie met de natuur er veel mee te maken heeft. De "Clos", waar alleen mannen, paarden en muilezels de wijngaarden bewerken met behulp van biodynamische methoden, beslaat 8 hectare verdeeld over 7 percelen. Elk van hen wordt apart behandeld, geoogst en gevinifieerd in de "Tempel". In de "Tempel" die de vaten en kuipen herbergt, voelt men een spirituele kant, deze wordt gekleurd door de filosofie van Gérard Bertrand die hij in zijn boek "Le vin à la belle étoile" uiteenzet en door die van de filosoof Rudolf Steiner, vader van de biodynamica. De rosé, het centrale element van de Clos du Temple, verdient het om te verblijven in een perfect uitgebalanceerde fles. Net als de wijn, het centrale element, vormt de exclusieve fles een verbinding tussen aardse en hemelse krachten en ontdekken we hopen symbolen die beheerst worden door de gulden snede.

Domaine de l'Aigle, Limoux

Domaine de l’Aigle dichtbij het dorp Roquetaillade, kijkt uit op de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Pyreneeën. Zijn naam is afkomstig van de roofvogels die op majestueuze wijze over het gebied vliegen. Het samenspel tussen mediterrane, bergachtige en maritieme invloeden, draagt bij tot een uniek klimaat binnen de Languedoc-Roussillon. Het klimaat in combinatie met de kalkachtige bodem is ideaal voor de chardonnay en pinot noir druif. De percelen voor de "Aigle Royal", die tot wel 500 meter boven de zeespiegel liggen, produceren de meest bijzondere wijnen van dit domein.

Domaine de Villemajou, Corbières Boutenac

Het Domaine de Villemajou, in het achterland van de wijngaard van Boutenac in de Corbières, is het familiehuis waar vader en zoon meer dan vijftien jaar hun passie voor wijn deelden. Dit eigendom, dat 130 ha groot is, vormde de bakermat van de beschermde oorsprongsbenaming Boutenac, de eerste officieel erkende cru in de Corbières. Dit landgoed onderscheidt zich door de zeer oude carignan-wijnstokken. De «Grand Vin» is de ultieme expressie van dit uitzonderlijke terroir.

Douceur des Terroirs, Gérard Bertrand

In het zuiden van Frankrijk liggen een groot aantal zonnige landerijen die zeer geschikt zijn voor vergevorderde rijpingsprocessen en hogere suikergehaltes. Dit zijn gunstige omstandigheden voor de productie van goede wijnen met een zoete, natuurlijke smaak. De wijngaarden van Rivesaltes bevinden zich op kleine terrassen. Rivesaltes betekent hoge oever in het Catalaans. Er wordt witte wijn op basis van de muscaatdruif geproduceerd die heel goed past bij nagerechten. Verderop, in het Catalaanse achterland, vindt men Maury, de lievelingsplek van het druivenras de grenache noir, die hier heer en meester is. Perfect bij ganzenlever, blauwe kaas en desserts gemaakt met pure chocolade.

Extra blanc, Gérard Bertrand

De harmonieuze en genereuze ziel van Extra Blanc is het resultaat van contrasterende factoren. De grenache, rijk aan aroma's, harmonieus gecombineerd met de verfrissende karakter van de vermentino. Het milde mediterrane klimaat wordt perfect aangevuld door de maritieme invloed in deze regio van de Languedoc. Extra Blanc onderscheidt zich door haar smaakvolle aroma's van citrus, witte bloemen, haar frisse karakter met een enigszins ziltige toets en haar mineraliteit. Deze wijn is puur plezier op elk moment onder vrienden.

Gris Blanc, Gérard Bertrand

Zuiver, mineraal en kristalhelder, Gris Blanc verleidt onmiddellijk, streelt de zintuigen en verenigt alle smaakpapillen. Gemaakt van de grenache druif (voor het grootste deel grenache gris), kentekenend voor het zuiden van Frankrijk, is dit een rosé wijn voor elke gelegenheid en voor in elke periode van het jaar. De wijngaarden van Gris Blanc, gelegen in de Roussillon tussen de Middellandse Zee en de Pyreneeën, bieden een uitermate geschikte bodem voor de grenache om er edele wijnen vol mineraliteit van te maken. De kristalheldere kleur, frisse aroma’s en levendigheid in de mond, maken van Gris Blanc de ideale partner voor gezellige momenten tussen vrienden. Een glas ervan begeleidt perfect gegrilde vis, schelpdieren en schaaldieren.

Héritage, Gérard Bertrand

Gérard Bertrand heeft zichzelf als doel gesteld om de terroirs, karakteristiek en uniek voor hun appellaties, optimaal tot hun recht te laten komen. Hij vertelde ons ‘les Grands terroirs’ onder de noemer « Héritage » het resultaat zijn van de zoektocht naar absolute perfectie en finesse, steeds trouw aan het unieke terroir waaruit de wijn is ontsproten. We moeten de wijnen uit de zo diverse Languedoc-terroirs erkennen, hun unieke karakter en hun genereuze smaak spreken voor zich. Elke wijn uit de reeks « Héritage » kent een datum die betrekking heeft op de geschiedenis van het dorp of de appellatie. Te ontdekken !

Les Croisières, IGP d'Oc

Hier zijn de cépagewijnen uit de Pays d’Oc, gemaakt volgens zeer strikte, vastgelegde normen, die zomerse levendigheid en lekkernijen verenigen en die je doen denken aan oude strandhutten. Luieren en aperitieven, zo was het toch, niet ?

Mas la Chevalière, Laroche

Mas la Chevalière, is veel meer dan 20 jaar geschiedenis. De oorsprong van Mas la Chevalière in de Languedoc is monsieur Chevalier, banketbakker en parfumeur... een schepper van aroma’s, die in 1819 de eerste wijnstokken op het domein plantte. Laroche is sinds 1996 eigenaar van Mas La Chevalière, met twee unieke terroirs van in totaal meer dan 40 ha: de wijngaard Roqua Blanca is gewijd aan de rode druivensoorten en op Peyroli is de chardonnay heer en meester. De filosofie van Laroche is bijzondere aandacht en zorg te schenken aan de identiteit van elk terroir, zodat deze steeds herkenbaar zijn in het glas. De belangrijke plaats die wordt gegeven aan het ecologisch evenwicht is een fundamenteel punt om de duurzaamheid van dit erfgoed met zijn wijngaarden te bevorderen. Laroche heeft zichzelf geëngageerd om het land, de wijnbouwers en het milieu te respecteren.

Naturalys, Gérard Bertrand

Gedreven door een passie voor grote wijnen uit Zuid-Frankrijk en de bescherming van de wijnbouwlandschappen, creëerde Gérard Bertrand de cuvées Naturalys. De druiven zijn afkomstig van wijngaarden die de biologische landbouw respecteren. De gastronomische wijnen uit het Naturalys-assortiment garanderen onmiddellijk plezier. Ze onthullen het ware karakter van hun varieteiten en hun terroir van oorsprong. De milieuvriendelijke cultuur draagt ertoe bij om de prachtige omgeving duurzaam te kunnen blijven koesteren.

Orange Gold, Gérard Bertrand

Orange Gold is afkomstig van een voorouderlijke wijnbereidingstechniek die opnieuw wordt gebruikt door Gérard Bertrand. De biologisch geteelde witte druiven worden gevinifieerd en gisten in volledige trossen, zoals bij sommige rode wijnen. Deze maceratie met stelen, schil en pitten zorgt voor een opmerkelijke oranje kleur met gouden reflecties. Het is een uitzonderlijke mix van zeven druivensoorten, voornamelijk uit het Middellandse Zeegebied: grenache blanc, viognier en chardonnay maken er een volle wijn van, clairette voegt zuurgraad en structuur toe en tenslotte verrijken marsanne, mauzac en muscat de aromatische complexiteit van de wijn. Orange Gold weerspiegelt de vibratie, dynamiek, mineraliteit en frisheid van Zuid-Frankrijk.

Prima Nature, Gérard Bertrand

De wijnen Prima Nature zijn biologische wijnen zonder spoor van toegevoegde zwavel/sulfieten en reflecteren met precisie de aard van de druiven en de bodems van het zuiden van Frankrijk. Het is de inlossing van de belofte van pure wijnen, natuurlijk met gulle aroma’s, sappig en vol fruit. Zeldzaam en gecompliceerd, wijnbereiding zonder toevoeging van sulfiet vereist veel expertise en geduld van de wijnmaker. Dit veeleisende en nauwgezette proces laat toe het natuurlijke karakter van de vrucht ten volle tot zijn recht te laten komen en wijnen met een intense smaak aan te bieden, pure wijnen, puur voor het plezier.

Réserve Spéciale, Gérard Bertrand

In de Réserve Spéciale zit een elegante expressie verborgen. Het is een fruitige volle wijn van de beste druivensoorten in de regio. Deze wijnen van uitstekende kwaliteit, deels gerijpt in eikenhouten vaten, dragen de handtekening en het embleem van Gérard Bertrand : het Wisigotisch kruis dat later, in de loop der eeuwen, het kruis van de Languedoc is geworden.

Terre Dieu, IGP d'Oc

Deze wijn is afkomstig van de wijngaarden van de pays d’Oc. U zult vast en zeker, voor de rode uitvoering, de mooie samenhorigheid ontdekken tussen de merlot-, de cabernet sauvignon- en de syrahdruif (intense kleur en stevig fruit, verfijnd met kruidige toetsen), alsook bij wit, het elegante en verfijnde karakter ontdekken van de sauvignon (fris fruitig met een bijzonder geslaagde finale). Bij de rosé ervaren wij een uitermate goede balans tussen de syrah- en de grenachedruif (een echte zomerse rosé). Ontstaan naar een aloude traditie waarbij een middeleeuwse paus ooit de goddelijke zegen ontving om de vrijgevigheid en de kwaliteit van zijn teelgronden te vrijwaren.