Loire


Op de oevers van de langste stroom van Frankrijk (meer dan 1000 km) heeft de wijnstok zijn favoriete stek gevonden. Door de grote diversiteit van bodemtypes, druivensoorten en klimaat, zorgt de wijnregio van de Loire voor een uitzonderlijke verscheidenheid aan zowel rode, witte als mousserende wijnen. Vanaf het centraal massief tot aan de monding nabij de stad Nantes onderscheiden zich 4 productiegebieden: 1. de Atlantische Loirestreek; 2. Anjou en Saumur; 3. Touraine; 4. het Centrum
De Atlantische Loirestreek:
De Atlantische Loirestreek is ingebed tussen Bretagne, Vendée, Anjou en de Atlantische Oceaan, die het klimaat verzacht. De meest gekende wijn van de streek is de Muscadet, waaronder deze van Sèvre et Maine die dikwijls "sur lie" geproduceerd wordt, waarbij de wijn gedurende een bepaalde tijd in contact blijft met het bezinksel van de gisting.
In de wijnstreek Pays Nantais worden in hoofdzaak witte wijnen gemaakt alhoewel er vroeger ook rood geproduceerd werd. Uit archieven blijkt dat er in 1629 begonnen werd met het vervangen van de rode aanplantingen door bourgogne wijnstokken, ook wel melon de bourgogne of muscadet genoemd en die nauw verwant is met de druivensoort alligoté. Muscadet is dus niet alleen de naam van een streek maar ook van een druivensoort. De "gros-plant" is een druivensoort waarmee lichte en levendige, witte tafelwijnen worden geproduceerd. De rode wijnen zijn minder talrijk, maar u zult wel bekoord worden door de fameuze Gamay van de Coteaux d'Ancenis, die iets frisser gedronken wordt.
Anjou en Saumur :

De regio Anjou-Saumur omvat talrijke appellaties die stuk voor stuk heel verschillend zijn. Men vindt er grootse witte wijnen op basis van chenin blanc, zoals de droge wijnen uit Savennières en Saumur, maar ook zoete wijnen (Coteaux du Layon, Quarts de Chaume of Bonnezeaux). Er worden tevens schuimwijnen geproduceerd waaronder de befaamde Crémant de Loire. Wat rood betreft, brengt de gamay druif fruitige wijnen voort (Gamay d'Anjou) terwijl cabernet franc dan weer krachtigere wijnen oplevert (Saumur, Anjou, Anjou Villages) die gedurende 5 à 10 jaar kunnen verouderen. Rosé wordt hier ook geproduceerd, vaak halfzoet (Rosé de Loire of d'Anjou en Cabernet d'Anjou). Het is niet verwonderlijk dat, bij de ontdekking van deze overvloed aan smaken, de koningen van Frankrijk besloten om zich hier te vestigen.

Touraine :
Deze historische regio werd gevormd onder Karel VII en de heerschappij van de Valois. De talrijke kastelen zijn de weerspiegeling van de schitterende Renaissancetijd. Maar deze streek heeft eveneens een mooie reputatie opgebouwd dankzij haar wijnen: lekkere rode wijnen zoals de Gamay de Touraine, en wijnen met veel structuur dankzij de cabernet franc druif, zoals de Chinon, de Bourgeuil en de St Nicolas de Bourgeuil, die alhoewel aangenaam op jonge leeftijd beter worden bij veroudering. De witte wijnen uit Touraine zijn zeer gevarieerd. Montlouis en Vouvray bestaan als droge, als zoete en als mousserende wijn. Sauvignon de Touraine kent evenzeer een zeer goede reputatie op gebied van kwaliteit.

Het Centrum:
Zoals de naam laat verstaan, ligt deze wijnregio in het centrum van Frankrijk. De streek grenst aan de Val de Loire en kent een continentaal klimaat. Men vindt er enkele appellaties die tot de beste ter wereld behoren. Zoals in Bourgogne worden de rode en rosé wijnen gemaakt van pinot noir. De witte worden geproduceerd van sauvignon blanc. Sancerre en Pouilly Fumé hebben hun sporen reeds lang verdiend. Reuilly, Quincy en Ménetou Salon zijn minder gekende AOP’s maar hebben wel een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding

Cristal Buisse, Touraine Sauvignon

De familie Chainier heeft nu meer dan 250 hectare wijngaarden in Touraine, met de overname van het domein van Paul Buisse in Montrichard. Paul was ook hun mentor. Een van de successen komt van de Sauvignon-druiven die groeien op klei-kalksteen bodem. Dit geeft de wijn delicate, fruitige aroma's.

Prijs vanaf €9,45

Bourgueil, "Passion", Domaine Taluau Foltzenlogel

De wijnstokken, waarvan sommige wel 60 jaar oud zijn, staan op verschillende percelen met niet minder dan 3 verschillende bodemsoorten. Zand, vuursteen of tufsteen ... elk met zijn eigen persoonlijke karakter. Fruit en rondheid, maar ook krachtige, elegante tannines. Dat vat de rijkdom van deze diversiteit samen.

Prijs vanaf €10,70

Muscadet-coteaux-de-la-Loire sur Lie, Domaine des Genaudières

De familie Athimon waakt sinds 1635 over dit domein dat gelegen is aan de oevers van de Loire en geniet van een zuid-zuidoost oriëntatie. De rivier vormt een natuurlijke doorgang van wind die de druiven beschermt, droogt en tot een perfecte maturiteit laat groeien. Een natuurlijke vegetatie met onder andere onkruid en gras beschermt de wijngaarden van natuurlijke predatoren en geeft uiting aan het respect voor de natuur. Het zijn praktijken die dan ook zeer getypeerde terroir-wijnen voortbrengen.

Prijs vanaf €11,20

Saumur Champigny "Les Silices" Jeunes Vignes, Domaine du Val Brun

Eric Charrueau vertegenwoordigt de 10e generatie wijnbouwers op Domaine Valbrun en wordt nu bijgestaan door zijn zoon Léo, die beiden het intensieve werk van biologische landbouw voortzetten. Het resultaat zijn wijnen die de volledige complexiteit van de terroirs van Saumur weerspiegelen.

Prijs vanaf €11,20

Anjou Blanc Bio, Ptit Chenin, Château de la Roulerie

Deze droge wijn gemaakt van de chenindruif uit de appellatie Anjou, is het waard om meer bekendheid te krijgen. De druiven werden biologisch geteeld en handmatig geoogst, vervolgens gevinifieerd en ‘sur lie’ gerijpt in 500 liter vaten ter bevordering van de aromatische ontwikkeling. Het is bij uitstek een wijn voor de gezellige momenten.

Prijs vanaf €11,95

Sauvignon "Le Bouquet", IGP du Val de Loire, Laporte

Dit boeket is een ode aan het fruit van de sauvignon en de bloemen van de wijngaarden. Het komt uit de Loirevallei en blijft een open uitnodiging voor de genoegens van deze wonderlijke streek.

Prijs vanaf €12,00

Saint Nicolas de Bourgueil "Le Clos", Le Clos du Vigneau

Een lekkernij van de gebroeders Jamet, die vriendelijk, toegankelijk, vrolijk en karaktervol zijn, net als hun wijnen. De Cabernet-Franc druiven, geteeld op goed gedraineerde zand- en kiezelbodems, geven het beste van zichzelf wanneer ze zorgvuldig worden geoogst en twee weken worden gemacereerd voordat ze overheveld worden.

Prijs vanaf €12,20

Saumur Champigny "Les Folies" Vieilles Vignes, Domaine du Val Brun

De familie Charruau bezit het Valbrun domein in Parnay al sinds 1722. De oude Cabernet Franc wijnstokken zijn 55 tot 60 jaar oud en worden biologisch geteeld. Ze liggen op alluviale terrassen en hellingen met uitzicht op de Loire.

Prijs vanaf €12,60

Gamay des Coteaux d'Ancenis, Domaine des Genaudières

Een heerlijke wijn van een weinig bekende appellation. De Gamay Coteaux d'Ancenis worden geteeld op zeer steile hellingen langs beide oevers van de Loire voor Nantes.

Prijs vanaf €12,90