Piemonte


Deze uitgestrekte regio ten zuiden van de Alpen telt ongeveer 70.000 hectare aan zeer verspreide wijngaarden. Piemonte produceert wijnen van de druivensoorten dolcetto, moscato bianco, freisa, nebbiolo, cortese, grignolino en uiteraard barbera, de regerende koning. Men maakt hier voornamelijk rode wijn en in veel mindere mate witte, al zijn de schuimwijnen zeer sterk aanwezig (Moscato d’Asti, Asti Spumante). In Piemonte verbindt men vaak de naam van de druivensoort aan die van de gemeente, zoals bijvoorbeeld in “Barbera d'Alba”, waarbij Alba de gemeente is en barbera de druivensoort.

De barbera is de meest gebruikte druif in de Piemonte. Hij vertegenwoordigt 50% van de productie, gevolgd door dolcetto (15%) en muscat (10%) en pas daarna de fresa (6%) en allerlei minder belangrijke druiven zoals de nebbiolo, cortese en grignolino. Barolo en Barbaresco blijven de twee meest gereputeerde rode wijnen van Piemonte.

Grignolino Piemonte DOC, Fontanafredda

Grignolino is een oude druif uit de Piëmont. De naam is afgeleid van "grignole", wat in dialect pit betekent, omdat de bessen er veel van bevatten.

Prijs vanaf €10,25

Barbera d'Asti Superiore DOCG, Cantine Volpi

Een elegante barbera uit de regio Piemonte. Aroma's van rood fruit, steenvruchten en een vleugje hout, dankzij zijn rijping op eikenhouten vaten gedurende een periode van 8 maanden. Hij bezit fijne tannines en een evenwichtige afdronk.

Prijs vanaf €12,20

Moscato d'Asti DOCG, "Le Fronde" Fontanafredda

De witte muskaatdruiven vormen de basis van deze feestelijke wijn, afkomstig van de hellingen van Seralunga en Alba in Piemonte. Dankzij een aangepaste vinificatie, krijgen we een wijn met slechts 5% alcohol en met een zachte, sappige en uitstekende afdronk. Hij onthult aroma's van vers fruit, vers geplukte druiven, muskus, honing, salie en oranjebloesem.

Prijs vanaf €13,00

Solerose Rosato, Langhe DOC Fontanafredda

Een warme, zanderige en goed gedraineerde bodem op de hellingen van de Lange, het gebruik van karakteristieke druiven zoals barbera, dolcetto en nebbiolo én een aangepaste vinificatie met koude maceratie, geven deze wijn de nodige fraîcheur en fruitigheid. De aroma's doen denken aan framboos, bosbes en aardbei gevolgd door een mooie frisse smaak in de mond.

Prijs vanaf €13,65

"Raimonda" Barbera d'Alba DOC, Fontanafredda

Deze barbera d'Alba van Fontanafredda, één van de iconische producenten uit Piémonte, heeft heerlijke aroma's van rijp fruit en specerijen.

Prijs vanaf €14,54

"Pradalupo" Roero Arneis DOCG, Fontanafredda

Afkomstig van een kleine, nog onbekende appellatie en gemaakt van de arneis druif, die hem zijn frisse, delicate karakter geeft met aroma's van peer en acaciahoning.

Prijs vanaf €14,94

Gavi del commune di Gavi DOCG, Fontanafredda

Deze Piedmontese appellatie onderscheidt zich door zijn delicate karakter en zijn elegantie. Deze wijn gemaakt van de cortese-druif is aangenaam fruitig (exotische vruchten) met een goede balans en lengte.

Prijs vanaf €14,94

Ebbio, Langhe Nebbiolo DOC "Grappolo Intero" Fontanafredda

"Grappolo Intero" verwijst naar de voorouderlijke techniek die bestaat uit het insluiten in vaten van gekneusde en afgeriste druiven samen met een deel van hele druiven die rechtstreeks van de wijngaard komen. Het is de zogenaamde intra-pelliculaire gisting die voor harmonieuze aroma's zorgt.

Prijs vanaf €15,95

Brachetto d'Acqui DOCG, Fontanafredda

De brachetto druif is een kruidige, fruitige en aromatische, lokale druif uit de regio Acqui in Piemonte (in de buurt van Alba). Na de zogenaamde charmat-vinificatie wordt de wijn licht en zoet, omwille van de natuurlijke niet-vergiste suikers en heeft hij een licht paarse kleur. De koude vinificatie zorgt voor aroma's van fruit, wilde aardbeien en bloemen, vooral rozen.

Prijs vanaf €16,90