Puglia


Apulië (Puglia) wordt beschouwd als de hak van de laars van Italië, gericht naar de Adriatische Zee. Het is de tweede grootste wijnstreek van Italië, na Sicilië en naar het voorbeeld van de Languedoc werd deze streek lang beschouwd als producent van tafelwijntjes.
Vandaag de dag begint deze regio een steeds belangrijkere plaats aan te nemen in het Italiaanse wijnlandschap, want men heeft ingezien dat hier, waar er reeds gedurende eeuwen op natuurlijke wijze wijn geproduceerd wordt, excellente resultaten te halen zijn door de natuur een klein handje toe te steken en ze te beheersen.
De laatste jaren is de toestand dan ook veranderd. Wij waren getuige van de investeringswedloop vanuit het noorden van Italië, waar bijvoorbeeld Gancia heel snel het potentieel van deze streek en haar lokale druivensoorten zoals primitivo of negro amaro, ontdekte.

La Torre, Chardonnay, "Degli Uccelli" Salento IGP

In Puglia, in de hak van de laars, worden wijnen van zeer uitzonderlijke kwaliteit geproduceerd. Men vindt hier eveneens chardonnay, die wanneer hij goed gevinifieerd wordt, zeer veel fruit, rondheid en finesse geeft.

Prijs vanaf €7,39

La Torre, Rosato, "Degli Uccelli" Salento IGP

Deze wijn is gemaakt met 85% negroamaro en 20% malvasia en werd slechts 6 à 7 uur gemacereerd alvorens persing en vinificatie op lage temperatuur. Een wijn met de kleur van pioenrozen, een boeket van vers tropisch fruit en een fijne fraîcheur.

Prijs vanaf €7,39

La Torre Negroamaro, "Degli Uccelli" Salento IGP

De negroamaro, een druivensoort die zeer kenmerkend is voor deze regio, geeft deze wijn intense aroma's van zwart fruit en kruiden. Hij zet rond aan in de mond waar het fruit mooi aansluit bij de versmolten tannines.

Prijs vanaf €7,39

La Torre Primitivo di Manduria DOC, Vigna Federico II

Deze appellatie is de meest gereputeerde in deze regio en de primitivo druif is hun paradepaardje. Deze wijn werd 8 maanden op eiken houten vaten gerijpt, waardoor we aroma's krijgen van rijp rood en zwart fruit (framboos, braam, pruim) met geroosterde toetsen en wat kruidigheid.

Prijs vanaf €11,89

Curious Donkey, Susumaniello, IGP Salento

Susumaniello komt van «somarello» (ezels) want de druiven worden «geladen zoals». Deze druif is minder bekend dan primitivo of negroamaro maar is het speerpunt van de oenologische heropleving van Puglia. De wijn is heerlijk fruitig (bramen), goed gestructureerd en krachtig met een lichte houttoets omwille van 6 maanden houtopvoeding.

Prijs vanaf €13,50