Saint-Emilion & Pomerol


Verschillende grote rode wijnen, gedomineerd door de merlot druif, zijn te situeren nabij de stad Libourne. Het is daar dat de Saint-Emilion ontstond, met zijn klassement van Premiers Grands Crus Classés, Grands Crus Classés en Grands Crus. Het klassement van de Grands Crus Classés wordt om de 10 jaar herzien en bijgestuurd.
Niet ver daar vandaan wordt de Pomerol geproduceerd. Alhoewel die geen klassement kent, bereikt hij toch een zeer hoog niveau met een smaak die zachter en sensueler is dan die van de Saint-Emilion. Ten westen van Libourne liggen de AOP’s Fronsac en Canon-Fronsac, met vaak krachtige, rustieke en tanninerijke wijnen. De gemeenten rond de stad Saint-Emilion, die binnen de grenzen van het vroegere rechtsgebied (Jurade) liggen, mogen sedert 1936 hun naam laten samengaan met deze van Saint-Emilion. Zo zijn de AOP’s Puisseguin Saint-Emilion, Montagne Saint-Emilion, Lussac-Saint-Emilion en Saint Georges Saint-Emilion ontstaan.

Château Grand Bouquey, Saint-Émilion

Klein perceel van 7,6 ha aangeplant met 85% merlot en 15% cabernet sauvignon. Doordat hij geen vatrijping onderging, wordt zijn elegante en fruitige karakter benadrukt.

Prijs vanaf €15,65

Château Fleur Lartigue, Saint-Émilion Grand Cru

Familie landgoed van 6 ha, naast het kasteel Monbousquet, ten zuiden van Saint-Émilion. 80% merlot en 20% cabernet sauvignon werden gedurende één jaar op eikenhouten vaten gerijpt. Aroma's van brioche en toast en een vol, rijk mondgevoel.

Prijs vanaf €17,10

Château La Forêt, Lalande-de-Pomerol

Op advies van Stéphane Derenoncourt, oenoloog van vele Bordeaux Grand Crus, werd deze wijn samengesteld uit 80% merlot en 20% cabernet sauvignon en franc. Een mooie terroir-uitdrukking, perfect in evenwicht met het rijpe fruit en een houtachtige toets.

Prijs vanaf €18,36

Les Roches de Yon-Figeac, Saint-Émilion Grand Cru

Deze Château met 25 ha wijngaarden in handen van 1 eigenaar, bevindt zich op hetzelfde grondgebied als Figeac en Cheval Blanc. De wijn is een blend van 80% merlot en 20% cabernet franc. Deze "second vin" heeft de eigenschappen van een grote Saint-Émilion: souplesse, fruit en elegantie.

Prijs vanaf €19,75

Ch Tourbadon, Saint-Emilion Grand Cru Bio

Alliantie van een opmerkelijk terroir en een toegewijde wijnboer. Het is François Ouzoulias die erin slaagde om het 5,5 hectare grote wijngoed om te schakelen naar biologische productie met als resultaat een uitzonderlijke Grand Cru met veel souplesse waarvan u zeker zal genieten.

Prijs vanaf €20,65

Château Yon-Figeac, Saint-Émilion Grand Cru Classé

Château Yon-Figeac, waarvan de wijngaarden nog op traditionele wijze bewerkt worden volgens het advies van oenoloog Denis Dubourdieu, verbetert zichzelf voortdurend. Deze wijn onthult een breed palet aan fruitaroma's, fluweelzachte tannines en een groot bewaarpotentieel.

Prijs vanaf €35,30

Château Franc-Maillet, Pomerol

Château Maillet is een prachtig landgoed van 5 ha groot met wijngaarden die voor 80% uit merlot en 20% uit cabernet franc bestaan. De wijnstokken staan op 400m afstand van die van Pétrus en genieten van hetzelfde terroir. Het mooie bewaarpotentieel van de wijnen wordt o.a. gegarandeerd door de teeltwijze en de klassieke vinificatie die gevolgd wordt door een rijping in eiken vaten, waarvan 70% nieuwe. Intense, diepe kleur en een rijke neus, eigen aan prestigieuze pomerols. In de mond geeft hij veel rood en zwart fruit, cederhout en een vleugje truffel.

Prijs vanaf €36,00

Château Croque Michotte, St Emilion Grand Cru

De biologische wijngaard ligt op het kiezelachtige deel van Saint Emilion, net tussen Cheval Blanc en Petrus, op een uitzonderlijk terroir. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 55 jaar, maar er zijn percelen die honderd jaar oud zijn, wat resulteert in zeer lage opbrengsten maar van zeer hoge kwaliteit.

Prijs vanaf €36,80

Croix Canon, Saint-Émilion Grand Cru

Croix Canon behoort net als Premier Grand Cru Classé Château Château Canon sinds 1996 tot de Chanel-groep. Croix Canon profiteert van een unieke vinificatielokaal, namelijk de de 12e-eeuwse kapel omgeven door 11 ha wijngaarden op een lichte helling. De wijn wordt op dezelfde manier behandeld als zijn grote broer de jonge wijn blijft 18 maanden op vaten.

Prijs vanaf €38,45