Spanje

Bodegas Paniza, DO Cariñena

Cariñena is de appellatie die na de Rioja als tweede werd erkend in Spanje. De wijnbouw kent er een lange traditie die terug gaat naar het Fenicische tijdperk en de Romeinse tijd. De herkomstbenaming Cariñena alsook die van het druivenras cariñena of carignan, ontlenen hun naam aan een Romeinse steengroeve die dateert van 50 jaar voor J.-C. en vlakbij het dorp Paniza ligt. Het landschap is er heuvelachtig, de bodem arm en vol kiezels en leisteen, en de belangrijkste wijngaarden van cariñena, grenache en viura druiven produceren er uitstekende wijnen dankzij de thermische amplitude, waarin warme, zonnige dagen worden afgelost door koude nachten. Paniza, is de naam van het kleine dorp in het hart van de Aragon, halverwege tussen Madrid en Barcelona, waar 425 wijnbouwers samen 2 500 ha wijngaarden bewerken. De andere helft van de oppervlakte van het dorp ligt braak ter bevordering van de biodiversiteit. De kelder van Paniza is op uiterst geavanceerde wijze uitgerust: ondergrondse kelder voor eiken vaten , inox kuipen, aangevuld met een hypermo-derne bottelinstallatie. In 2012 heeft de bodega geïnvesteerd in zeer nauwkeurige meetinstrumenten om de beloning van de samenwerkende wijnboeren te bepalen op basis van elementen die de kwaliteit van de wijn bepalen, zoals sanitaire toestand van de druiven, zuurtegraad, pH, fenolische rijpheid, suikergehalte alsook de leeftijd van de wijnstokken... Dit levert uitzonderlijk eindresultaten op met als paradepaardje de internationaal erkende garnacha "Viñas Viejas".

Cava Torre del Gall

De cava s Torre Del Gall zijn afkomstig van het Catalaanse Penedès. De Reserva kenmerkt zich door een samenstelling van voornamelijk de Macabeo en Parellada-druif, twee variëteiten perfect gedijen het klimaat van de Middellandse Zee. Door een lagering op fles van minstens 24 maanden verkrijgen wij een goudgele schuimwijn gekenmerkt door volle en harmonieuze aroma s. Bijzonder gepast als aperitief of als begeleider bij visgerechten en schaaldieren.

Coloma, Viñedos y Bodegas

Het landgoed van 55 ha ligt vlakbij de Portugese grens, aan de Raya, de streep die de eeuwenoude grens tussen Spanje en Portugal bepaalt. De familie Coloma is een hard werkende familie met de 3 kinderen die allemaal betrokken zijn bij het landgoed. Amelia, een oenologe, is verantwoordelijk voor de wijngaard en de wijnmakerij, Helena is verantwoordelijk voor het management en Felix voor de exportactiviteiten. Het landgoed beschikt over de modernste technologie, alles is ecologisch ontworpen en in harmonie met de omgeving. Een andere vernieuwing is het in ere herstellen van oude druivenrassen zoals Alarije met een prachtige elegantie of het combineren van pinot noir met de traditionele grenache.

Cruz de Alba, Ribera del Duero

De wijnen van Cruz de Alba komen van één enkel wijngoed van 35 ha, gelegen in de «Milla de Oro», de gouden mijl van de Ribera del Duero, dicht bij Peñafiel, met als illustere buurman Vega Sicilia.Oenologie is voor Sergio Avila een manier van leven, hij baseert zijn werk op observatie, de relatie met de natuur en respect voor de levenscyclus. «Het is een kwestie van tijd, te kunnen luisteren, de bodem die we bewerken te begrijpen en te weten hoe de tekens te interpreteren die de natuur ons stuurt. » Aldus worden de wijnen gemaakt volgens de regels van de biodynamie, met extreem respect voor de bodem en de plant. Kwaliteit heeft voorrang boven de kwantiteit die zeer beperkt is, en iedere fles is genummerd.De cuvée Cruz de Alba lagert 15 maanden in eiken vaten en na het bottelen nog ten minste 8 maanden in de kelders. Deze uitzonderlijke wijn weerspiegelt perfect de buitengewone kwaliteiten van het terroir: Ribera del Duero op zijn best. Een grote, robuuste wijn, met aangename, goed geïntegreerde tannines.

Enaria, Bodegas Monte Blanco, Rueda

Rueda,in het noordwesten van Spanje is de naam van het wijngebied en tevens de naam van het stadje, niet ver van Valladolid. Een gebied met een lange geschiedenis van meer dan 500 jaar wijnbouw. De wijn gemaakt van de verdejo-druif heeft een glinsterende, licht citroengele kleur. Fruitige aroma’s eigen aan de Verdejo druif, gecombineerd met nuances van perzik en venkel. Een frisse wijn met een mooie structuur en uitstekende balans. Het originele etiket van Enaria is een eerbetoon aan de kunstenaar Antoni Gaudí.

Enate, Viños Privilegiados del Somontano

ENATE heeft een spectaculaire en prachtige oorsprong. De geschiedenis en de cultuur waarvan dit huis deel uitmaakt is universeel en overstijgt de diepste verlangens van de mens, vol respect voor de natuur om de prachtige producten te krijgen die deze te bieden heeft. ENATE streeft ernaar de beste wijnen met de beste vruchten te produceren, met inachtneming van vaardigheden die sinds generaties werden overgeleverd en door gebruik te maken van de meest geavanceerde technologieën. De wijngaarden van ENATE liggen in Somontano, beschermt door de Pyreneeën. Een samengaan van verschillende invloeden, de blauwe en heldere mediterrane lucht die combineert met vochtige lucht van de Atlantische Oceaan. Wanneer deze twee krachten botsen, verspreidt de bergketen de wolken en verzacht de temperaturen. Dit resulteert in klimatologische omstandigheden die de druiven toelaten langzaam te rijpen. Dit geeft de wijnen van ENATE een hogere zuurgraad en hun geapprecieerde fijne en delicate nuances. ENATE -EnArte- kunst en wijn, harmonieus samen in dezelfde fles, in een gemeenschappelijk object van verlangen. Elk etiket van ENATE is een werk van hedendaagse kunst. De wijnen zullen u eveneens charmeren.

Mar de Frades, Rias Baixas

Het ligt in het hart van de Rías Baixas, op een berghelling te midden van eucalyptusbomen, en met uitzicht op de Atlantische Oceaan. De stokken zijn pergolagewijs opgebonden, met hun wortels in granietbodem. Mar de Frades brengt uitgesproken witte wijnen voort van de Albariñodruif, een ideale compagnon van vooral visgerechten en fruits de mer. De smaak verklapt direct waar de wijn vandaan komt: zilt van de nabijgelegen zee, met een hint van eucalyptus en mineraliteit van de bodem. De unieke presentatie versterkt de herkenbaarheid enorm: de blauwe, oceaankleurige fles, met een etiket waar een blauw bootje in verschijnt als de drinktemperatuur bereikt is. Dat kan er maar één zijn: Mar de Frades.

Viñedos de Alfaro, Rioja

Ze zijn modern, fruitig, zonder overdreven houtgebruik... Deze kleine bodega ligt in het uiterste zuidoosten van Rioja, de oostelijke regio van de appellatie die bekend staat voor de productie van uitzonderlijke grenache. De wijnmakerij bestaat al heel lang, maar heeft sinds de overname door het grootste ciderhuis van Asturië, "El Gaitero", een grote kwalitatieve verandering ondergaan. In 2019 werd alles geüpgraded. Het motto is "raíces, terruñio y passión" wat "roots, terroir en passie" betekent. Een echte bezieling om de wijngaard en zijn potentieel te optimaliseren. In de eerste plaats willen ze milieuvriendelijk zijn door een beleid van minimale interventie toe te passen. Ten tweede koopt deze bodega geen druiven aan: ze produceert alleen wijn met de druiven afkomstig van haar eigen wijngaarden (een zeldzaam verschijnsel in Rioja). De bodega, gelegen aan de voet van de Sierra de Yerga, op de kruising van de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee, laat ons kennis maken met moderne, fruitige wijnen in een "natuurlijke" geest, zonder overdreven houtgebruik of flessen voorzien van gouden netjes.