Zuid-Afrika


Drie eeuwen geleden plantten Hollandse kolonisten, die schipbreuk hadden geleden bij Kaap De Goede Hoop, de eerste wijnstok nabij Kaapstad. Na hen was het de beurt aan de Franse Hugenoten, verjaagd uit hun land door de opzegging van het Edict van Nantes. Zij installeerden zich op enkele tientallen kilometer van de Kaap om er ook aan wijnbouw te doen. Vandaag de dag strekt het Zuid-Afrikaanse wijnbouwgebied in de Kaap-provincie zich uit over 100.000 ha (bijna zoveel als in Bordeaux). Tussen de witte wijnen vinden we veel chenin (hier "steen" genoemd), riesling, sauvignon, chardonnay, muscat … en bij de rode: syrah, cabernet sauvignon, merlot en tevens de lokale variëteit pinotage (kruising tussen pinot noir en cinsault).

Obikwa Chenin Blanc, South-Africa

Deze grootse druivensoort uit de Loire, wordt zeer veel aangeplant in de Zuid-Afrikaanse wijngaarden. Makkelijk te drinken, levendig, fruitig en verfrissend.

Prijs vanaf €6,15

Obikwa Pinotage, South-Africa

Deze rode wijn, die volgens zijn eigenaar nooit teleurstelt, werd gemaakt van de typische Zuid-Afrikaanse druivensoort pinotage en viel reeds verschillende keren in de prijzen (Decanter, International Wine Challenge... ).

Prijs vanaf €6,15

Obikwa Chardonnay, South-Africa

De Obikwa is een oud volk dat aan de Kaap voor het eerst struisvogels hoedde. Deze wijn bevat de subtiele aroma's van peer, perzik, vanille en eik met een kruidige toets.

Prijs vanaf €6,15

Fable Mountain Vineyards Bio, Jackal Bird

De naam van deze wijn is afkomstig van roofvogels die 's middags boven de percelen vliegen en genieten van de thermische wind. Gemaakt van biodynamisch verbouwde chenin, grenache, roussanne, viognier en chardonnay en volledig manueel geteeld. Deze wijn is vol van smaak met een mineraal, iets wat gerookt toetsje en met de geur van bloemen en tropisch fruit. Hij is perfect in balans en heel lekker bij licht gekruide Aziatische gerechten.

Prijs vanaf €23,95

Fable Mountain Vineyards Bio, Night Sky

Op deze ongerepte plaats worden er wel eens luipaarden gezien dicht bij de percelen met biodynamisch geteelde syrah, mourvèdre en grenache. Deze wijn is vernoemd naar de duizenden sterren die de nacht verlichten. Hij is zijdeachtig, met aroma s van kersen, zwart fruit, amandel, zoethout en peper. Zeer aangename wijn met buitengewone finesse, te serveren bij rosbief, stoofschotels en kazen, zoals Stilton.

Prijs vanaf €23,95