Argentinië


70% van de wijnproductie van dit grote land is geconcentreerd in de provincie Mendoza, aan de voet van de Andes. Het is een oceaan van wijngaarden in het midden van de woestijn, die geïrrigeerd wordt door water afkomstig van de bergketen. Het waren de Spanjaarden die hier de eerste wijnstokken hebben aangeplant en dit enkele jaren nadat ze deze hadden ingevoerd in Chili in het midden van de 16de eeuw.
Vandaag heeft Argentinië zijn plaats tussen de 5 grootste producenten ter wereld ingenomen. Als belangrijkste druivensoorten vinden we hier de universele cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, riesling …. en malbec, die hier uitstekend gedijt en massaal wordt aangeplant. Er wordt hier eveneens pedro ximenez, tempranillo, torrontes (lichte witte muskaatachtige druif) en variëteiten van Italiaanse afkomst geplant, zoals barbera of lambrusco die door een belangrijke Italiaanse kolonie naar Argentinië werd meegebracht.

Torrontes & Chardonnay Bio, Domaine Bousquet

Deze biologische witte wijn brengt de frisse en zeer fruitige torrentes-druif samen met de chardonnay-druif, die het geheel een floraal en fruitig karakter geeft.

Prijs vanaf €10,65

Malbec Bio, Domaine Bousquet

Malbec, de karakteristieke druif van Argentinië, werd door de fam. Bousquet op maagdelijke bodem aangeplant. De wijn is buitengewoon, zonder kunstmatig houtgebruik. In de neus zwart fruit, pruimen en cassis, vermengd met kruiden zoals zwarte peper, gevolgd door hints van chocolade. De aanzet is soepel met ronde smaken en zijdezachte tannines en met een aanhoudend aroma.

Prijs vanaf €10,65

Chardonnay "Reserva" Bio, Domaine Bousquet

Zes maanden rijping op Frans eiken vaten geven deze geconcentreerde chardonnay een lange afdronk en subtiele aroma's van rijp fruit en hout.

Prijs vanaf €13,85

Malbec "Reserva" Bio, Domaine Bousquet, Argentina

Deze rode wijn, gemaakt met druiven afkomstig van een biologisch gecultiveerde wijngaard, bestaat uit 85% malbec, aangevuld met syrah, merlot en cabernet sauvignon. Hij heeft enkele maanden in Franse eiken vaten gerijpt.

Prijs vanaf €13,85

Chardonnay & Pinot Noir Brut, Bio, Domaine Bousquet

Prachtige ontdekking, gemaakt met chardonnay en pinot noir zoals in Champagne, echter afkomstig van het grootste biologische wijndomein van Argentinië. Hij heeft een prachtige crèmekleurige mousse met een licht goudgroene kleur, waaruit aroma's van limoen en appel ontsnappen. De frisheid en natuurlijke fruitigheid versterken de afdronk.

Prijs vanaf €15,00

Aruma, 100% Malbec, Bodegas Caro

Deze wijn komt van de beste terroirs van Mendoza en werd gevinifieerd door het team van Lafite-Rothschild, in nauwe samenwerking met de Argentijnse specialist van de malbec, Nicolas Catena. "Aruma" staat voor "nacht, zwart, de zuiverheid" een metafoor voor deze donkerrode wijn die geen houtlagering onderging. Neus van bessen, pruimen, frambozen en viooltjes. Intens in de mond met zijdeachtige en fijne, ronde tannines.

Prijs vanaf €15,20

Malbec "Grande Reserve" Bio, Domaine Bousquet

Deze krachtige en complexe "Grande Réserve" van 100% biologisch gecultiveerde malbec, onthult aroma's van rijp zwart fruit en getoast hout.

Prijs vanaf €19,60

Amancaya, Malbec & Cabernet Sauvignon, Bodegas Caro

Twee beroemde families, Catena uit Argentinië en Rothschild uit Frankrijk, twee wijnculturen en twee druivensoorten. Deze wijn is een blend van malbec, die zich al een hele tijd in Argentinië thuis voelt en ook in Frankrijk (Bordeaux en Cahors) nog steeds aanwezig is, en van de universele cabernet sauvignon druif.

Prijs vanaf €20,35

Ameri, Tupungato Single Vineyard Bio, Domaine Bousquet

Dit is de topwijn van het huis, gemaakt van de magische combinatie van 65% Malbec, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah en 5% Merlot, 15 maanden gerijpt in vaten van 400 liter.

Prijs vanaf €29,35