Dit zeer complexe dorp in de Côte de Beaune begrenst de Côte de Nuits tussen Savigny, Pernand-Vergelesse en Ladoix. Het is de geboortegrond van prestigieuze crus zoals Le Corton en Le Charlemagne. Les Brunettes et Planchots, een klein perceel van 2,14 hectare, werd tussen 1943 en 1945 aangeplant met 10.000 wijnstokken per hectare. Het dankt zijn naam aan het Gallische: Brunettes (vochtig land) en Planchots (kleine plankjes). In feite ligt het naast Les Meix, wat een kleine houten brug betekende.
Land | Frankrijk |
---|---|
Streek | Bourgogne |
Substreek | De Kleine Bourgogne |
Domein | Philippe le Hardi |
Kleur | Rood |
Oorsprong | De bodems zijn roodbruine, kleiachtige mergelbodems met veel stukjes silica en kalksteenpuin. |
Druif | 100% pinot noir |
Vinificatie | 5 tot 7 dagen koude voorgisting, gevolgd door twee weken maceratie met twee keer per dag overhevelen en tegelijkertijd alcoholische gisting, daarna 15 maanden in vaten, waarvan 30% nieuwe vaten. |
Degustatie | Deze wijn heeft echte elegantie, met goed gepresenteerde tannines en een aangename frisheid. De smaak wordt versterkt door het fruit, dat al goed gemarkeerd is en neigt naar de gekonfijte, wildachtige smaken na verloop van tijd. |
Houdbaarheid | 5-8 ans |
Ideale serveertemperatuur | Kamertemperatuur |
Suggesties gerechten | Edel wit vlees: een faisant, of een ballotine van wit gevogelte met champignonvulling, een coq au vin bijvoorbeeld, of wild met saus. |