Pinot Noir, Buis d'Aps, IGP d'Ardèche

Deze bodem in de Ardèche is zeer geschikt voor pinot noir, omdat hij, net als in Bourgondië, zijn kracht put uit een klei-kalkbodem. Met zijn aroma's van rijp fruit en kruidige tonen weet hij te bekoren door zijn evenwicht tussen rondheid en tanninestructuur. Een heerlijke, licht houtgerijpte wijn, die traditie en moderniteit combineert voor een onvergetelijke proeverij.

Prijs vanaf €9,95

Bekijk wijnfiche

Kleur Rood
OorsprongHet terroir van Buis d'Aps, gelegen in de gemeente Alba la Romaine, onderscheidt zich door zijn klei-kalkbodems op hellingen en halfhellingen. Deze ondiepe bodems, in combinatie met een uitstekende ligging, zorgen ervoor dat de Pinot Noir zich volledig kan ontplooien en een optimale rijpheid en een mooie aromatische concentratie ontwikkelt.
DruifPinot noir
VinificatieDeze cuvée is het resultaat van nauwgezet werk: de opbrengst is beperkt tot 50 hectoliter per hectare en de druiven worden met de hand geoogst. Na een lange maceratie van 2 tot 3 weken om kleur en tannines te extraheren, wordt een deel van de oogst gerijpt in eikenhouten vaten, wat een subtiele houttoets en een elegante structuur oplevert.
DegustatieDe diepe robijnrode kleur belooft een genereuze wijn. In de neus ontvouwen zich aroma's van zwarte kersen en rijpe rode vruchten, versterkt door een vleugje zoete kruiden en een toets van fris groen. In de mond maakt hij indruk met zijn zijdezachte tannines, zijn rondheid en een aanhoudende bloemige afdronk, waarbij het discrete hout voor extra complexiteit zorgt.
Houdbaarheid3-4 jaar
Ideale serveertemperatuur12-14 °C
Suggesties gerechtenPerfect bij fijne vleeswaren, koude buffetten of gerechten op basis van rood vlees, zoals eendenborst of lamsfilet. Hij past ook goed bij blauwaderige kazen of licht gekruide gerechten, waarbij zijn structuur en fruitige aroma's volledig tot hun recht komen.
  • Gehaktbrood van kalf / varken
  • Gerookte ham
  • Quiche met groenten
  • Varkensgebraad met salie
  • Gegratineerd witlof met ham
  • Frans stoofpotje
  • ...

Over het domein:

Vignerons Ardéchois

De Ardèche, omgeven door natuurlijke grenzen tussen de Rhône en de Cevennen, bestaat uit landschappen waar grotten, rivieren, bergen en pittoreske dorpjes elkaar ontmoeten. De wijnstokken groeien op gemiddelde hoogte tussen een mediterrane hemel en een zeer gevarieerde bodem op het punt van het geologische leven. Zo zijn de terroirs Gravettes, Grès de Trias en Buis d'Aps in symbiose met hun eigen druivenrassen; chardonnay, viognier, pinot noir … Elk druivenras heeft zo zijn eigen terroir. De productie beperkt zich tot 45 hl/ha en meer bepaald voor de viognierdruif tot 35 hl/ha. Daarnaast draagt de lang bestudeerde vinificatie bij tot de kwaliteit van deze wijn en staan de wijnboeren in de Ardèche hiermee bovenaan de lijst van wijnproducenten van dit druivenras.

Accessoires

U kan geen accessoires bestellen zonder wijn.