Bodegas Paniza, DO CariñenaCariñena is de appellatie die na de Rioja als tweede werd erkend in Spanje. De wijnbouw kent er een lange traditie die terug gaat naar het Fenicische tijdperk en de Romeinse tijd. De herkomstbenaming Cariñena alsook die van het druivenras cariñena of carignan, ontlenen hun naam aan een Romeinse steengroeve die dateert van 50 jaar voor J.-C. en vlakbij het dorp Paniza ligt. Het landschap is er heuvelachtig, de bodem arm en vol kiezels en leisteen, en de belangrijkste wijngaarden van cariñena, grenache en viura druiven produceren er uitstekende wijnen dankzij de thermische amplitude, waarin warme, zonnige dagen worden afgelost door koude nachten. Paniza, is de naam van het kleine dorp in het hart van de Aragon, halverwege tussen Madrid en Barcelona, waar 425 wijnbouwers samen 2 500 ha wijngaarden bewerken. De andere helft van de oppervlakte van het dorp ligt braak ter bevordering van de biodiversiteit. De kelder van Paniza is op uiterst geavanceerde wijze uitgerust: ondergrondse kelder voor eiken vaten , inox kuipen, aangevuld met een hypermo-derne bottelinstallatie. In 2012 heeft de bodega geïnvesteerd in zeer nauwkeurige meetinstrumenten om de beloning van de samenwerkende wijnboeren te bepalen op basis van elementen die de kwaliteit van de wijn bepalen, zoals sanitaire toestand van de druiven, zuurtegraad, pH, fenolische rijpheid, suikergehalte alsook de leeftijd van de wijnstokken... Dit levert uitzonderlijk eindresultaten op met als paradepaardje de internationaal erkende garnacha "Viñas Viejas".
Paniza Blanco, Viura, DO Cariñena

Paniza Blanco, Viura, DO Cariñena Bodegas Paniza, DO Cariñena

De viura is de lokale naam van de druivensoort macabeu. In Paniza, dorpje gelegen tussen Madrid en Barcelona, cultiveert men al meer dan 2000 jaar wijngaarden. De kelder heeft alle moderniteit om deze frisse, jonge wijn te maken, gekenmerkt door een zeer aangename neus van appel, tropisch fruit en citrusvruchten.

Prijs vanaf € 5,60

Paniza Rosado, Granacha, DO Cariñena Bodegas Paniza, DO Cariñena

Een ware rosé, mooi van kleur, afkomstig van Paniza, naam van het kleine dorp in de regio Cariñena ten noordoosten van Madrid.

Prijs vanaf € 5,60

Paniza Tinto, Granache-Tempranillo, DO Cariñena Bodegas Paniza, DO Cariñena

Paniza is een klein dorp dat 280 zielen telt en waar wijn wordt gemaakt sinds het Romeinse tijdperk. Alle dorpelingen werken er in de wijnbouw. De wijn wordt gemaakt van 60% tempranillo en 40% grenache.

Prijs vanaf € 5,60