Bordeaux & Côtes de Bordeaux

Château de l'Orangerie

De familie Icard, eigenaars van Château de l'Orangerie, woont al eeuwenlang in Saint-Félix-de Foncaude, een klein dorpje in de regio Entre-Deux-Mers. Dankzij de ambitie van de familie is het landgoed gegroeid tot 250 ha wijngaard. Le "Chat" van Ph. Geluck bestaat al sinds 1983. Toen Jean-Christophe Icard de Kat ontdekte, nam hij onmiddellijk contact op met de artiest met het voorstel om een cuvée "A la gloire du Chat" te ontwikkelen. Philippe Geluck, die altijd meer over wijn dan over bier heeft getekend, liet zich verleiden door het project. De wijn is bovendien zeer smaakvol. Het avontuur en de vriendschap duurt nu al meer dan 21 jaar.

Château Haut-Moulin, Bordeaux

Een goede uitvoering van een constante organische oogst, is een kunst die veel inspanning vergt. Maar de kwalitatieve erkenning geeft betekenis aan het werk van Christophe Chapron. Dit 13,5 ha groot landgoed ten noorden van Blaye bestaat voor 98% uit merlot, diep geworteld in goed gedraineerde gronden die voornamelijk uit grind en zand zijn samengesteld. De oogst wordt gesorteerd, ontrist, gekneusd en koud gemacereerd gedurende twee dagen voor de fermentatie. De jonge wijn wordt vervolgens gedurende 18 maanden in ondergrondse tanks geplaatst waar hij regelmatig wordt gerekt.

Château La Grolet, Côtes de Bordeaux, Bourg, Biodynamisch

Onze familie, die sinds 1895 bordeaux wijnen produceert, beschouwt de geschiedenis, het leven van de wijngaard, en het domein in zijn geheel, als essentiële onderdelen van de wijn. La Grolet, gevestigd op de rechteroever van de Gironde, in het hart van de appellatie Côtes de Bourg, tussen Blaye in het noorden en Fronsac in het zuiden, recht tegenover Margaux op de linkeroever, produceert een uitstekende rode wijn onder de appellatie Côtes de Bourg. Château La Grolet is genesteld in een landschap dat men ook wel «Klein Zwitserland van de Gironde» noemt. Het landhuis wordt omringd door 35 hectare wijngaarden, aangeplant op steile hellingen, soms in terrasvorm naar het zuiden gericht voor een optimale rijping. Om in harmonie te zijn met de omgeving, hebben we ons als doel gesteld om de biodiversiteit te behouden door enkel met natuurlijke producten te werken, om zo de vruchtbaarheid van de bodem te verhogen en om de wijngaard te beschermen. Het resultaat is een zijdezachte wijn, de perfecte uitdrukking van onze terroir mede dankzij de biodynamische werkwijze die sinds 2000 wordt toegepast. Het is een subtiele en elegante wijn met een mooie, evenwichtige structuur, rijk met complexe aroma’s.

Château les Aublines, Côtes de Bordeaux, Blaye

De oude gemeente Sainte-Luce, verbonden aan Blaye, wordt in verschillende wijn gerelateerde werken daterend van begin negentiende eeuw vermeld als een van de gemeenten van de Blayais waar de beste wijnen geproduceerd werden. Château Les Aublines is gevestigd op een gedeelte van het plateau en op de hellingen van dit oude dorp. Het domein beslaat een oppervlakte van 18 ha met rode wijnstokken. De bodem van de wijngaard bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen rustend op een ondergrond van steenachtige mergel en is aangeplant met cabernet sauvignon (25%) en merlot noir (75%). Dit levert een robuuste en zeer fruitige wijn op die tijdens zijn veroudering aan finesse wint en een mooi boeket ontwikkelt. De familie Raynaud is reeds sinds 50 jaar eigenaar van Château Les Aublines.

Château Lescalle, Macau - Margaux

De Tessandier familie vind je door de eeuwen heen terug. Zij hadden een bijzondere band met Château Lescalle waarvan de wijngaarden altijd met passie en respect werden onderhouden. Het kasteel huisvestte veel feesten en bijeenkomsten in de late XIXe eeuw en verwelkomde veel persoonlijkheden alsook de mooiste vrouwen uit de streek. Vandaag strekt de 34 ha wijngaard zich gedeeltelijk uit over de gemeente Macau-en-Médoc (Margaux). Het is een klassieke wijn die nooit afweek van de Bordelese traditie van merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon en petit verdot, 12 maanden gerijpt in eiken vaten.