Bourgogne

Kies de wijnregio van het domein dat je zoekt

Chablis
Beaujolais-Mâconnais
Bourgogne
Chablis
Beaujolais-Mâconnais
Bourgogne
Bourgogne

Bouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Gerenommeerd huis dat sinds 1750 wereldwijd bekend staat als ambassadeur van de Bourgognewijnen. De Bourgognes Bouchard Aîné & Fils hebben, door de verfijnde vinificatie van de verschillende cuvées, een unieke stijl en zijn van een onberispelijke kwaliteit. Meermaals werden de wijnen. Bouchard Aîné & Fils bekroond door de Tastevinage en door de Guide Hachette .

Château de la Terrière (Sinds 1535)

Château de la Terrière dateert uit de XIVe eeuw en bevindt zich in Cercié in de AOP brouilly: het behoort vandaag tot een van de oudste domeinen in de regio. De 14ha wijngaarden liggen op 1 plot naast het kasteel en zijn gemiddeld 50 jaar oud. De wijngaarden strekken zich volledig uit naar het zuiden over een heuvel van droge, diep roze graniet, in de appellatie brouilly. In de wijngaard worden gecontroleerde en aangepaste groeitechnieken toegepast en de bodem wordt mechanisch bewerkt met minimale interventies. Kortom, alles wordt precies en nauwkeurig uitgevoerd om een optimale expressie van het terroir te bekomen en de wijngaard te respecteren. Grégory Barbet behoort tot de 9de generatie wijnmakers en runt vandaag de dag het kasteel. Hij is eveneens eigenaar van Domaine de la Pirolette, samen met zijn vrouw Virginie.

Collin Bourisset, Beaujolais & Maconnais (sinds 1821)

Het domein Collin-Bourisset, dat in 1821 werd opgericht, is een van de oudste wijnhuizen van de Beaujolais. Het is gelegen in de nabijheid van de belangrijkste spoorweglijn Parijs-Lyon-Marseille, langs de Saône. Haar bevoorrechte ligging, op de grens met de Beaujolais en de Mâconnais, zorgde ervoor dat men ten huize Collin-Bourisset steeds kon profiteren van de meest zeldzame wijnen afkomstig van de beste wijngaarden. Collin-Bourisset is ook eigenaar van een 5 hectare groot domein in Moulin à Vent en hij is sinds 1926 exclusieve distributeur van het beroemde Moulin à Vent des Hospices. Na 193 mooie jaren in de gebouwen van Crêches-sur-Saône, werd er in 2014 een nieuwe start gemaakt. Grégory Barbet, momenteel hoofd van het huis Collin-Bourisset, verhuisde naar Château de la Terrière in Cercié, aan de voet van de Mont Brouilly, dichter bij de wijngaarden van Moulin à Vent des Hospices.

Domaine Auvigue - Mâconnais

Het domein Auvigue kijkt uit op de majestueuze Roche de Solutré in het hart van de Mâconnais in het zuiden van Bourgogne. De geschiedenis van dit wijnhuis begon in 1946, gedreven door de charismatische Francis Auvigue. Na hem volgen de generaties elkaar op, steeds met een aanhoudende passie voor het vak en met de juiste expertise die van jaar tot jaar voor de nodige groei zorgt. In de wijngaard zijn de interventies minimaal, terwijl er wel een permanente controle is teneinde alles zo nauwkeurig en natuurlijk mogelijk te laten verlopen. De oogst gebeurt handmatig en de wijn wordt gemaakt deels in Franse eiken vaten. De eerste vinificatie van aparte percelen gebeurde in de jaren '50 door Francis (de grootvader) om in het bijzonder de typicitiet van het terroir van de wijngaarden tot uiting te laten komen. Domein Auvigue was eigenlijk een voorloper van de gefragmenteerde vinificatie. Bijna 60 jaar later, wordt deze werkwijze meer dan ooit toegepast, en kent mooie resultaten. De wijnen van de broers Jean Pierre en Michel Auvigue, zijn steeds puur, delicaat, geconcentreerd, met een mooie mineraliteit en een uiting van florale aroma's zoals bijvoorbeeld de Saint-Veran lieu-dit "Les Chênes".

Domaine de la Pirolette, Saint-Amour (since 1600)

Het mooie gebouw dat dateert uit 1600, ligt tegenover de romantische kerk van Saint-Amour en ontleent zijn naam aan een witte bloem, met name "pirole". Dit domein wordt momenteel uitgebaat en bewoond door Gregory Barbet en zijn familie. Ze investeren, werken en studeren om de belangrijkste referentie van Saint-Amour te worden. Ze beschikken over een volledig vernieuwde wijnmakerij met opslagruimte, uitgerust met houten vaten en inox tanks. Het domein van 15 ha (een van de grootste van St-Amour) heeft prachtige percelen, gericht naar het zuiden en zuidoosten en zijn gegroepeerd rond het domein zelf op verschillende cru’s zoals "La Pirolette", "Vers l’Église", "Les Poulettes", "Le Bourg" of "La Creuse Périlleuse". De vinificatie wordt op traditionele wijze uitgevoerd d.w.z. een vergisting van 15 tot 20 dagen in kuipen terwijl de “hoed” door middel van een raster zacht wordt ondergedompeld om zo een betere extractie van kleur en tannines te bekomen.

Domaine MIA, voormalig la Marche, Mercurey

Domaine de la Marche verandert zijn naam in Domaine Mia. De wijngaard is al lange tijd biologisch gecertificeerd en streeft naar biodynamiek. Het landgoed maakt zijn eigen compost, op basis van wijnstokscheuten en koemest, die wordt gebruikt als meststof voor de aanplant. Het gebruik van kruiden- en bloementhee en honing uit hun bijenkorven zorgt voor de immuniteit van de wijnstokken. De bijenkorven op het domein helpen ook om de biodiversiteit te bevorderen. Het is een deugdzaam ecosysteem. De kwaliteit van de wijn hangt van de goede omgangsvormen tussen het land en de mensen af. Een veeleisende zorg, van details en van elk moment, van de wijngaard tot de kelder, gebracht door Mia, en de hele team; Alain, Romain, Cédric, Joëlle, Jean-Michel, David, Amélie, Théo en Baronne, de trekpaard die het domein ploegt.

Jean-Marc Brocard, Chablis

Het familiedomein Brocard ligt in het hart van de wijngaarden van Chablis en werd in 1973 opgericht door Jean-Marc Brocard, die intussen vergezeld wordt door zoon Julien. Het beslaat bijna 144 ha waarvan er zo’n 66 biologisch gecertificeerd zijn. Precisie, kracht en frisheid vormen de signatuur Brocard, een unieke stijl die te vinden is in elke wijn van de appellatie petit chablis, chablis, chablis premier cru en chablis grand cru en die inmiddels geëxporteerd worden naar zo’n 50 landen. Precisie : de ware expressie van het terroir, de herinnering aan de bodem die door de wijnstok naar de wijn werd overgebracht en de pure typiciteit van de ondergrond met alluviale sedimenten uit het juratijdperk. Kracht : er gaat niets boven een wijn met structuur, kracht en lengte in de mond, om de complexiteit afkomstig van het terroir te kunnen appreciëren. Frisheid: een natuurlijke aciditeit, geboren uit de mineraliteit van het terroir, geeft de wijn een bepaalde spanning die bijdraagt tot de signatuur van dit wijnhuis.

Pouilly-Fuissé, Château La Vernalle

Château La Vernalle wordt gerund door Claude en Anne Boivin en ligt aan de voet van de beroemde Roche de Solutré. Het domein is verspreid over 3 percelen: "Le Clos", "Les Vignerais" en "Les Pommard". De wijnstokken van meer dan 40 jaar oud worden op traditionele wijze bewerkt, zonder gebruik van insecticide. Het typerende karakter van de appellatie is aanwezig. De druiven worden handmatig geoogst en de vinificatie gebeurt traditioneel: mechanische persing, bezinking, gisting van een deel van de oogst in vaten (gedurende acht maanden) en het andere deel op inox. De uitvoering gebeurt op zo’n 20°C om de typische kenmerken van het terroir en de aroma's van chardonnay te behouden.

Remoissenet Père & Fils

Het huis Remoissenet Père & Fils, gevestigd in het historische centrum van Beaune, is van oudsher een aanhanger van verantwoorde wijnbouw en beperkte opbrengsten. Roland Remoissenet besluit in 2004 om zijn levenswerk over te dragen aan de voormalig directeur van het huis Jadot, Bernard Repolt. Bijzonder gehecht aan het «terroir», evenals zijn œnoloog, Claudie Jobart, dochter van Laurence Jobart, die 30 jaar de œnoloog was bij Drouhin. Het huis Remoissenet beheert 40 ha wijngaarden in de Côte de Beaune, Côte de Nuits en de Côte chalonnaise en bezit 13 ha wijngaarden waaronder gereputeerde percelen in de Beaune Premier Cru. De wijnen geproduceerd door het tandem Bernard - Claudie getuigen van grote precisie, vertegenwoordigen het terroir en worden met uiterste zorg voor kwaliteit gebotteld door het huis. Bernard Repolt houdt ervan om het weer als zijn bijzondere partner te beschouwen ...