Castille y Leon

Cruz de Alba, Ribera del Duero

De wijnen van Cruz de Alba komen van één enkel wijngoed van 35 ha, gelegen in de «Milla de Oro», de gouden mijl van de Ribera del Duero, dicht bij Peñafiel, met als illustere buurman Vega Sicilia.Oenologie is voor Sergio Avila een manier van leven, hij baseert zijn werk op observatie, de relatie met de natuur en respect voor de levenscyclus. «Het is een kwestie van tijd, te kunnen luisteren, de bodem die we bewerken te begrijpen en te weten hoe de tekens te interpreteren die de natuur ons stuurt. » Aldus worden de wijnen gemaakt volgens de regels van de biodynamie, met extreem respect voor de bodem en de plant. Kwaliteit heeft voorrang boven de kwantiteit die zeer beperkt is, en iedere fles is genummerd.De cuvée Cruz de Alba lagert 15 maanden in eiken vaten en na het bottelen nog ten minste 8 maanden in de kelders. Deze uitzonderlijke wijn weerspiegelt perfect de buitengewone kwaliteiten van het terroir: Ribera del Duero op zijn best. Een grote, robuuste wijn, met aangename, goed geïntegreerde tannines.

La Bodegas LLeiroso

Bodegas LLeiroso ligt in Valbuena de Duero, tussen Valladolid en Peñafiel, op slechts een paar meter van de rivier en de cisterciënzer abdij van Valbuena, waar nu een luxe spa en de beroemde Vega Sicilia zijn gevestigd. De wijnmakerij werd in 2001 ontworpen met het doel om topwijnen te produceren die de filosofie van de Ribera del Duero weerspiegelen. De faciliteiten voor wijnbereiding en vatlagering zijn modern en innoverend. Maar de beste wijnstokken en kelderuitrusting zouden niets opleveren zonder het enorme werk, de passie en de inzet van de mensen die er werken.

Rueda, Palacio Bornos

Het wijnhuis dat deze wijn produceert is niets minder dan Palacio de Bornos. Ze bezitten meer dan 300 hectare verspreid over drie dorpen: Pollos, Seca en Rueda. Het domein werd kort voor de Rueda-appellation opgericht. De kwaliteit van de wijn is voornamelijk gebaseerd op een paar belangrijke elementen: De verdejo druif, die de karakteristieke druivensoort is, hoewel ze momenteel andere variëteiten onderzoeken en testen. Het continentale klimaat, met weinig neerslag en zeer contrasterende temperaturen tussen dag en nacht. De druiven worden 's nachts mechanisch geplukt om ze fris te houden, en vervolgens gevinifieerd in roestvrij staal met temperatuurcontrole.