Champagne

Champagne Jean-Noël Haton

Jean-Noël Haton is een familiebedrijf gevestigd in Damery, op 6 km van Epernay, vlak naast Hautvillers. Vandaag de dag vinifieert het huis +/- 60 ha wijngaarden. Vanaf het begin heeft de familie Haton eigen vinificatie- en champagnefaciliteiten aangeschaft om de productie van A tot Z te beheren en te controleren. Zo beschikken zij over bijna een eeuw ervaring met als sleutel tot succes: "Perfectie vereist beheersing van elk detail. Het is de uitdrukking van al deze details die een uitzonderlijke champagne oplevert.” Alle wijngaarden worden beheerd in hoge milieuwaarde (HVE-niveau 3). Een deel van de wijngaard bevindt zich in de Marnevallei, waar de bodem geschikt is voor blauwe druivenrassen, terwijl een ander deel afkomstig is uit de dorpen van de Côte des Blancs, waarvan de ondergrond bestaat uit krijt en beter geschikt is voor chardonnay, die vette en krachtige witte wijnen voortbrengt. Van deze wijnstokken komt de blanc de blancs; geliefd omwille van zijn kwaliteit en de aantrekkelijke transparante fles. Een andere bijzonderheid is dat Haton evenveel speciale cuvées produceert, zoals blanc de blancs en cuvées grands crus, als brut champagnes.

Champagne Taittinger (sinds 1734)

De voortdurende uitmuntendheid van elke vintage en de wereldwijde reputatie van Taittinger Champagne staan niet langer ter discussie. Opgericht in 1734, kan het er vandaag prat op gaan een van de laatste grote champagnehuizen te zijn die de naam van zijn directeuren en oprichters draagt en die met meer dan 288 ha de tweede grootste wijngaard van de Champagne bezit. De wijngaard is beplant met 37% chardonnay, 48% pinot noir en 15% meunier en is verdeeld over 37 verschillende crus, die tot de beste van de Champagne-appellatie behoren. Chardonnay is de signatuur van alle Taittinger cuvées en toont zijn unieke, flatteuze, rijke en feestelijke stijl. Een Taittinger-moment wordt genoten en gedeeld op het ritme van zijn verschillende cuvées. In 2007 nam Pierre-Emmanuel Taittinger het roer van het huis over, met uitmuntendheid als zijn belangrijkste ambitie: "Het brengt een verantwoordelijkheid en een vereiste met zich mee om op elk moment de naam van onze familie op een fles te laten schrijven. Onze handtekening draagt de knowhow van het verleden en het engagement voor morgen. ”Ook deze visie deelt zijn dochter Vitalie Taittinger, die sinds januari 2020 president van het bedrijf is!

Comtes de Champagne (Taittinger)

Deze uitzonderlijke champagne ter ere van Thibaud IV, graaf van Champagne en koning van Navarra, trekt de volledige aandacht van oenologen en ziet enkel het daglicht wanneer aan alle voorwaarden tot succes wordt voldaan. Comtes de Champagne Blanc de Blancs, gemaakt van 100% chardonnay, de karakteristieke witte druif in Taittinger-stijl, is uitsluitend afkomstig uit de "grand cru" geklasseerde dorpen van de prestigieuze Côte des Blancs (Avize, Cramant, Chouilly, Oger en Le Mesnil sur Oger). Hij wordt enkel geproduceerd in oogstjaren van uitzonderlijke kwaliteit en dus millésimé waardig. 5% van de wijn die gebruikt wordt voor de assemblage, heeft gedurende 4 maanden in eiken vaten gerijpt (jaarlijks voor 1/3e vernieuwd), wat bijdraagt tot de verbetering van de uiteindelijke kwaliteit van de finale assemblage. Vervolgens rijpt deze legendarische cuvée minstens 10 jaar in de kelders van de voormalige abdij Saint-Nicaise (geklasseerd als werelderfgoed bij de UNESCO). Het is een pure wijn, expressief maar ook rijk en zijdeachtig. Deze uitzonderlijke champagne verdient het om geproefd te worden, al is het slechts één keer in uw leven. De rosé wordt samengesteld uit 70% pinot noir afkomstig van de «grands crus» van Montagne de Reims (waarvan 12% als rode wijn gevinifieerd wordt) en 30% chardonnay van de Côte des Blancs. Al deze criteria dragen bij tot het uitzonderlijke karakter van deze prestigieuze cuvée. De Comtes de Champagnes behoren tot de meest prestigieuze en gezochte champagnes ter wereld.