Château Bouscaut, Pessac-Léognan, Grand Cru Classé
Chateau Lamothe-Bouscaut, vesting daterend uit de XIIe eeuw, ligt in Cadaujac op 200 m van Chateau Bouscaut, is vandaag eigendom van Sophie Lurton. Vroeger stond het domein op de kaart van Belleym onder de naam Lamothe, waaraan in 1881 de naam Bouscaut werd toegevoegd. In de XIXe eeuw bereikt de reputatie van de wijnen van Lamothe een hoogtepunt. Het domein bestaat uit een doorlopend geheel van 12 ha. Daarvan is 9 ha beplant met voornamelijk cabernet sauvignon, een druivensoort die zich uitstekend thuis voelt op de zanderige bodem, vermengd met diepliggende kiezels.
We zijn in Cadaujac, in de appellation Pessac-Léognan, dat dankzij zijn unieke terroir deel uitmaakt van de prestigieuze Graves-regio. Alleen in de gemeenten van de appellation Pessac-Léognan worden de Crus Classés des Graves gemaakt. Château Lamothe Bouscaut, vaak verward met de tweede wijn van Château Bouscaut, is in feite een onafhankelijk domein. Dit domein van 9 hectare werd in 1999 aangekocht door Laurent en Sophie Cogombles-Lurton, die ook Château Bouscaut bezitten. Slechts 1 hectare van het land is gewijd aan de productie van witte wijn, goed voor ongeveer 5.300 flessen per jaar.
We zijn in Cadaujac, vlakbij de Garonne, ten zuiden van Bordeaux, in de appellation Pessac-Léognan, de favoriete wijn van de oorspronkelijke Bordelais. De Pessac-Léognan-appellation verschilt van de Graves-appellation doordat de gemeenten wijnen bevatten die in 1855 zijn geclassificeerd. Château Lamothe Bouscaut, vaak verward met de tweede wijn van Château Bouscaut, is in feite een onafhankelijk domein dat in 1999 werd aangekocht door Laurent en Sophie Cogombles-Lurton, die ook Château Bouscaut bezitten. De 8 hectare rode wijn worden echter geleid door het team van Château Bouscaut.
Een grand cru classé uit de Pessac-Léognan, samengesteld uit een klein gedeelte merlot, aangevuld met cabernet sauvignon en een beetje malbec. Sappige, vlezige wijn die zowel krachtig als harmonieus is, een sterk karakter bezit en nog aantrekkelijker wordt na tien jaar bewaring.
Blend met gelijke verdeling sémillon en sauvignon (50/50). Hij onderging een houtlagering van 1 jaar waarvan 50% in nieuwe eiken vaten. De aroma's van rijp wit fruit en houtachtige toetsen, geven hem soepelheid en een mooie lange afdronk.