Clos d'Ora, Minervois La Livinière, Biodynamie
Het avontuur Clos d’Ora begon met een visie van Gérard Bertrand toen hij in 1997 op deze plek wandelde. De gevoelens deze dag van vrede, volkomenheid en harmonie met de natuur spoorden hem aan om met vastberadenheid een uitzonderlijke wijn te creëren die dit prachtige terroir ten volle tot zijn recht laat komen. De 9 hectare wijngaard ligt op de gemeente van La Livinière in de Minervois, op een hoogte van 220 meter, en wordt omringd door droge stenen muren. Het is gelegen op een geologische splitsing waar twee specifieke terroirs elkaar ontmoeten, "bartoniens" en "luteciens", samengesteld uit kalksteen, zandsteen en mergel. Op deze bodem, rijk aan geschiedenis, zijn naast de oude carignan en grenache, syrah en mourvèdre aangeplant, om de vier karakteristieke, perfect complementaire druivensoorten van de Languedoc-Roussillon samen te brengen. Op Clos d’Ora nodigt de natuur uit tot nederigheid en staat de tijd stil. De wijngaard wordt gecultiveerd volgens de regels van de biodynamie, het paard en de muilezel worden gebruikt om de verbinding tussen de mineralen, de plant, het dier en de mens tot stand te brengen. Dankzij een gesofisticeerd vinificatie- en rijpingsproces is Clos d’Ora ongekend evenwichtig en heeft de wijn een opmerkelijk lange afdronk. Clos d’Ora is een uitzonderlijke wijn met een krachtig en elegant karakter, waarvan de tannines ongelooflijk gesmolten en subtiel zijn.
Gérard Bertrand droomde ervan om een grootse Languedoc wijn te maken. Deze grootse wijn werd geboren in de appellatie Minervois - La Livinière, op een uitzonderlijke terroir van 9 ha met zeer oude stokken van carignan, syrah, grenache en mourvèdre.