Domaine Laporte, Loire
De 21 hectare wijngaarden van Maison Laporte in Sancerre zijn omgeschakeld naar biologische landbouw. De wijnen zijn biologisch gecertificeerd sinds het oogstjaar 2013. Het vinificatieproces per perceel levert karaktervolle wijnen op, zoals de witte Sancerre "Le Rochoy", gemaakt van een exclusief perceel vuursteen, met een subtiele mineraliteit. De wijnen van Domaine Laporte zijn te vinden op de menukaarten van de beste restaurants en wijnhandelaren, zowel in Frankrijk als daarbuiten. Ze winnen regelmatig prijzen in tal van gidsen en wedstrijden.
Dit boeket is een ode aan het fruit van de sauvignon en de bloemen van de wijngaarden. Het komt uit de Loirevallei en blijft een open uitnodiging voor de genoegens van deze wonderlijke streek.
Een zeer kleine wijngaard aan de oevers van de Cher. De wijngaarden zijn aangeplant op zand- en kiezelterrassen, waardoor de druiven sneller rijpen en de Sauvignon zich fris en puur kan uitdrukken.
De wijngaard Menetou-Salon bevat slechts 330 hectare en is geplant op kalksteenafzettingen die bevorderlijk zijn voor de expressie van de aroma's van de sauvignon.
Deze verleider heeft alles te danken aan de symbiose van zijn lichte zalmroze kleur, zijn levendig karakter en zijn delicate, frisse aroma's die de expressie zijn van een mooi terroir.
De wijngaard ligt in de gemeente Les Loges op een goed geëxponeerde heuvel die bedekt is met vuursteenhoudende kalksteen. Merkwaardig is dat het feit dat de wijnstokken die daar verankerd zijn aan de wijn een mineraal vuursteen-aroma geeft.
De wijnstokken liggen op de top van de heuvel met een zuid-zuidwestelijke ligging, ideaal om de Sancerre de jeugd en fruitigheid te geven waar we zo graag van genieten.
Deze biologische Grandmontain is de belichaming van Sauvignon Blanc in zijn puurste vorm. In de 12e eeuw schonk de graaf van Sancerre het grondgebied aan de kloosterorde van Grandmont en gezien de uitzonderlijke kwaliteit van de bodem plantten de monniken er wijnstokken. De monniken verdwenen, maar de wijnstokken produceren vandaag de dag nog steeds een uitzonderlijke Sancerre. Met zo'n rijk verleden kunnen we alleen maar een vrijgevig heden verwachten.
Le Rochoy is een uniek heuvelterroir dat al meer dan 10 jaar biologisch wordt geteeld. Het ligt op een voormalige kalksteengroeve. De vuursteen die de Gallo-Romeinen op het oppervlak hebben achtergelaten, accumuleert overdag warmte en geeft die 's nachts af, waardoor de druiven beter kunnen rijpen en de wijn zijn minerale karakter krijgt.