Loire

Château de la Roulerie

Château de la Roulerie domineert de Saint-Aubin vallei en is eigendom van Philippe en Marie Germain. De gebouwen dateren uit het einde van de 19e eeuw, maar de "winery" werd in 2009 gerenoveerd. Het grootste deel van de wijngaard ligt op een schisthelling die een kleine inham vormt, met 30 hectare chenin en 12 hectare cabernet franc. De wijnen dragen de appellations Anjou en Coteaux du Layon. Om deze 'klassiekers' af te stoffen en te vernieuwen, noemen ze de Anjou Blanc p'tit chenin en de Coteaux du Layon p'tit layon. Het doel is om een goede, sympathieke, droge, makkelijk drinkbare, biologische, democratische wijn te maken met weinig suiker voor de p'tit Layon en een knapperige frisheid voor de chenin.

Clos Vigneau, Saint-Nicolas de Bourgueil

De Clos du Vigneau is één van de mooiste herenhuizen van het dorpje Saint-Nicolas de Bourgueil. Vandaag is het aan Antoine en François Jamet om het domein te beheren dat al sinds 1820 familiebezit is. En, zoals ze zelf zeggen: "het karakter van de wijnen lijkt vaak op de wijnbouwers : aangenaam, toegankelijk, joviaal en met karakter.

Domaine Buisse, Touraine

Paul Buisse is een honderdjarige familiale onderneming die thans wordt geleid door de familie Chainier. Zij zijn reeds sinds 1749 wijnmakers en handelaars en delen dezelfde waarden als Paul Buisse: passie, liefde voor de Loire streek, kennis van de druivensoorten, selectie, blenden en opvoeden. Het is het samen brengen van authenticiteit, moderniteit en traditie die de wijnen van Paul Buisse definiëren.

Domaine des Genaudières, Muscadet

Dit familiedomein, dat sinds 1635 actief is, drukt haar stempel op het ecologische behoud door biodiversiteit toe te passen. De bosjes, hagen en braakland met de Loire als achtergrond, maken het rustieke decor helemaal af. De ligging van de wijngaarden, ten noorden van de Loire, op heuvels naar het zuiden gericht en de natuurlijke ontwikkeling, dragen bij tot een perfect uitgebalanceerde wijn die langer, zachter en fruitiger is dan zijn broer van Sèvre & Maine. De appellatie Coteaux de la Loire staat hiervoor gekend, terwijl de wijnbouwer zelf alle eer toekomt op agrarisch gebied.

Domaine du Val Brun, Saumur Champigny (Since 1726)

Domein de Val Brun is sinds 1722 in goede handen van de familie Charruau en bevindt zich in de appellatie Saumur Champigny. De familie waakt over de biodiversiteit en het respect voor de natuur met een terroir dat rijk is aan klei en kalk, en waarvan de onderbodem vooral tufkrijt bevat. Het geeft hun cabernet franc, ook gekend als 'breton', een soepel en fruitig karakter.

Domaine Jourdan

Hun wijn symboliseert de 4 elementen: de aarde geeft de wijn zijn diepte, het water zijn drinkbaarheid, de lucht zijn elegantie en finesse, en het vuur verwijst naar het alcoholgehalte in de wijn. Deze elementen brengen emoties tot stand. Liefde voor wijn is in de eerste plaats liefde voor de wijngaard volgens de principes van de biodynamische landbouw, de interventies worden uitgevoerd naargelang de maanstanden. Ze gebruiken alleen mechanische grondbewerking. De snoeischeuten worden ter plaatse verwerkt, waardoor de grond verrijkt wordt met natuurlijke humus. Tussen de ranken onderhouden we een plantenbedekking die hen in staat stelt om een ecosysteem te creëren, de toevoer van stikstof door klaver en luzerne te bekomen en om een natuurlijk evenwicht te behouden door de aanwezigheid van insecten (bijen, lieveheersbeestjes...) en regenwormen, die voor het luchten van de bodem zorgen. De manueel geoogste druiven worden voorzichtig getransporteerd en vervolgens volledig ontsteeld en gefermenteerd met autochtone gisten.

Domaine Laporte, Loire

De 21 hectaren eigen wijngaarden in Sancerre van Maison Laporte worden op biologische wijze gecultiveerd, gecertificeerd sinds de jaargang 2013. De aparte vinificatie per perceel geeft wijnen met karakter, zoals bijvoorbeeld de sancerre « Le Rochoy », waarvan de minerale ondergrond vooral bestaat uit vuursteen. De wijnen van Domaine Laporte staan op de kaart bij de beste restaurants en zijn enkel verkrijgbaar bij kwalitatieve wijnwinkels in zowel Frankrijk als daarbuiten. Dat ze met regelmaat worden bejubeld in diverse gidsen en wedstrijden is dan ook niet te verwonderen.

Domaine Taluau-Foltzenlogel, Bourgueil

Dit familiaal domein dat reeds sinds enkele generaties bestaat wordt met passie, enthousiasme en in alle eenvoud beheerd door Véronique Taluau en Thierry Foltzenlogel. Aan plezier, samen delen en respect voor de lokale natuur wordt hier veel belang gehecht. De naar het zuiden georiënteerde jongere en oude wijngaarden worden op natuurlijke wijze bewerkt met een minimum aan hulpstoffen. Deze combinatie zorgt voor een fruitige, gestructureerde en elegante wijn.

Grandin, Méthode Traditionnelle (Since 1886)

In 1886 lanceerde Henri Grandin de elegante mousserende wijn die nog steeds zijn naam draagt. Hij was een wijnminnende notaris die trouwde met een jonge vrouw van wie de familie wijnkelders en een landgoed in Ingrandes-sur-Loire bezat. Hij werd snel succesvol, zowel in Parijs als in het buitenland. Vandaag wordt Grandin geproduceerd in Nuits-St Georges door Boisset. Marcel Combes, de technisch directeur, heeft bijna niets veranderd aan de samenstelling van deze cuvée. Hij rijpt nog steeds 9 maanden op lat, maar deze keer in de Bourgogne. Op een steenworp van de afrit van de snelweg kunt u het "Imaginarium" bezoeken, een uitzonderlijk levend museum waar u bijna alles over bubbels leert.

Vouvray, Domaine de la Rouletière, Jean-Marc Gilet

La Rouletière ligt op een stenige heuvel in de gemeente Parçay-Meslay, in de buurt van Tours, op de rechteroever van de Loire. De kelder is uitzonderlijk: 800 m lang op 2 niveaus, ingegraven in de tufeau, een soort kalksteenrots, en het is hier dat de allereerste Vouvray brut van het dorp werd gemaakt. Vandaag beheren Jean-Marc en zijn vrouw Théodora het domein met passie. Zij hebben dezelfde wens, namelijk een schonere landbouw, waardoor zij bijdragen tot de bescherming van het milieu en het behoud van de planeet. 27 hectare op de wereldschaal is niet veel, maar het is belangrijk! Biologische landbouw is veel werk, meer dan vroeger, maar ze zijn er trots op meer natuurlijke wijnen van hoge kwaliteit te kunnen aanbieden.