Deze wijn is, samen met de 10 Year Old, echt de specialiteit van Barros, een van de weinige huizen met Portugese oorsprong. Tawny is de best verkochte port ter wereld. Hij wordt tussen de 3 en 5 jaar gerijpt in vaten (pipa's) om hem de tawny kleur en smaak te geven die zijn naam en stijl bepalen.
Witte port, een weinig bekende en weinig geserveerde delicatesse, impliceert net als rode port dat het zoet is. De productie van witte port verschilt echter doordat de witte druivensoorten meer bloemige aroma's bieden en de rijping minder oxidatief is. Het biedt een breed spectrum aan gastronomische en zelfs mixologische mogelijkheden.
Ruby" is een blend van jonge wijnen waarvan de gisting is gestopt door toevoeging van alcohol. De wijn rijpt vervolgens minimaal 3 jaar in roestvrijstalen vaten en een deel van de tijd in houten vaten voordat hij wordt gebotteld.
Barros staat bekend om zijn voorraad portwijn in vaten, met een ongelooflijke collectie die teruggaat tot het oogstjaar 1900. Sindsdien hebben ze de productie van 10 en 20 jaar oude wijnen onder de knie gekregen. Deze '10 jaar oude' is het resultaat van het mengen van wijnen die gemiddeld tien jaar in vaten hebben gerijpt. Hij bestaat bijvoorbeeld voor 50% uit 9 jaar oude wijnen en voor 50% uit 11 jaar oude wijnen. De blend moet worden voorgelegd aan en goedgekeurd door een proefpanel, dat toestemming geeft om hem te verkopen onder het 10-jaar oude label.
Een Colheita port heeft minstens 7 jaar doorgebracht in "pipas", de naam voor Portugese vaten. Je zou kunnen zeggen dat Colheitas de specialiteit van Barros zijn. Barros heeft de grootste voorraad oude jaargangen in Porto. Ze bottelen vandaag de dag nog steeds vooroorlogse jaargangen. Op de achterkant van elke fles staat het botteljaar, het verschil tussen colheita en botteljaar geeft het aantal jaren dat de wijn in vaten is bewaard.
Deze port heeft gemiddeld 20 jaar in vaten doorgebracht in de kelders van Barros in Vila Nova de Gaia, tegenover de stad Porto. Barros is een van de weinige huizen van Portugese afkomst die een enorme voorraad oude jaargangen port heeft. Het zijn deze oogsten, of 'colheitas', die worden gemengd om deze '20 jaar oude' te maken.
Vintage is het summum van de hiërarchie in portwijn. Het rijpt 2 tot 4 jaar in vaten en wordt dan gebotteld met een lange kurk, zodat het lang in je eigen kelder kan rijpen. Hij komt altijd uit een goed jaar. Rijk, geconcentreerd, pittig. Aan kwaliteitswijnen geen gebrek!
Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum lanceerde Barros deze speciale editie. De wijn heeft meer dan 100 jaar in vaten gelegen!