Portugal

Art Terra van Casa Relvas

De Relvas staan stevig met de voeten op de grond en hebben al generaties lang een voorliefde voor authenticiteit, het zit als het ware in hun genen. Ze hebben een bijzonder gevoel voor ondernemerschap, zo zijn ze, bij hun terugkeer uit de Portugese koloniën, in 1995 begonnen met 10 ha, om vandaag uit te komen op 350 ha wijngaarden, 250 ha olijfbomen en 900 ha bos, voornamelijk kurkeiken. De wijngaarden liggen verspreid over verschillende domeinen in de Alentejo-regio São Miguel, in de buurt van Évora. Voor elk van de geproduceerde wijnen zoekt Alexandre Relvas, de huidige manager, naar een uniek en onvervangbaar karakter en probeert hij het terroir maximaal tot uiting te laten komen. Dit doet hij door zeer oude wijnbereidingsmethoden toe te passen, zoals het gebruik van amforen, pelliculaire gisting en het trappelen van de druiven met de voeten, pigeage genoemd. Hij streeft naar harmonie tussen de wijntraditie van de Alentejo en moderne smaken, om de consument optimaal te laten genieten.

Burmester (since 1750)

In 1750 bundelden Henry Burmester en John Nash hun krachten en richtten Burmester, Nash & Co. op. Dit was het begin van een verhaal dat driehonderd jaar oud zou worden. Burmester is aanwezig in meer dan 30 landen en staat bekend om zijn Britse roots, om de kwaliteit van zijn portwijnen, maar ook om zijn Douro DOC-wijnen, die een alternatief waren voor Franse wijnen tijdens de conflicten tussen Frankrijk en Engeland. Momenteel omvat het domein 100 hectare en blijft de oorspronkelijke traditie van de Douro Superior bewaard. Het domein bestaat uit meerdere inheemse druivenrassen, een vakkundig evenwicht tussen natuur en werkzaamheden in de wijngaard met het oog op het behoud van de biodiversiteit.

Calçada, Vinho Verde & Douro

Dit eeuwenoude familielandgoed is de pionier van Vinho Verde. Door een aanhoudend streven naar kwaliteit, kon de familie Mota aan dit gerenommeerde wijndomein, een "Relais & Chateaux" verblijf toevoegen dat uitgerust is met een Michelinster restaurant. Wat is het fijn vertoeven in deze groene, koele en zonnige omgeving! De samenstelling van de druivensoorten alvarinho, loureiro, arinto en trajadura dragen bij tot de unieke smaak van deze authentieke, mooie en lichte wijn.

Caminos Cruzados

Caminhos Cruzados ligt in Quinta da Teixuga in Nélas, in het hart van de regio Dão. Dit landgoed van 40 hectare is eigendom van de familie Santos, die het imago van de Dao wil afstoffen. De wijngaard wordt regelmatig begraasd door een kudde schapen om ecologische redenen, biodiversiteit, natuurlijke bemesting, om compactie van de bodem te voorkomen... De Winery, waarvan de vorm is geïnspireerd op het logo van het bedrijf met zijn twee kruisende lijnen, past perfect in de omgeving. Het werd in 2017 op duurzame wijze afgewerkt. Het wijnhuis wordt de "nieuwe Dão" genoemd omdat het het resultaat is van zeer technisch en uitdagend werk. Alles is erop gericht om moderne, complexe, authentieke en gastronomische wijnen te produceren, met een mooie identiteit.

Porto Barros (Since 1913)

Elk talent heeft zijn eigen verhaal: een ontdekkingsreis, verbeteringen en uiteindelijk de bevestiging. In 1913 opgericht door de familie Barros, is dit huis vandaag een referentie in de kunst van het maken van Port-wijnen en hun vakmanschap komt ook tot uiting in hun DOC Douro wijnen. In haar meer recente geschiedenis werd Barros opgenomen binnen de groep Sogevinus, gespecialiseerd in Port-wijnen, gericht op excellentie en kwaliteit met behoud van het beste: traditie en haar waarden. De Quinta S. Luiz, eigendom van Barros en gelegen op de linkeroever van de Rio Douro (dorp Tabuaço), vertegenwoordigt 125 ha puur talent. Al meer dan honderd jaar, trekt Barros zijn essentie aan de diversiteit van de klimatologische omstandigheden in deze regio. Een paar woorden over de Portos Barros: de witte port met haar gouden kleur, toont aroma’s van fruit en bloemen. De smaak is fris en zacht, vol harmonieuze elegantie. De Ruby, intens van kleur, met fruitige, jonge aroma’s, is opmerkelijk vol en persistent in de mond. De eerder bruin getinte Tawny, onthult aroma’s van gedroogd fruit met nuances van pittige kruiden, ondersteund door de houtlagering. Dit zijn complexe en boeiende wijnen, met een fijne en evenwichtige smaak. Barros, een van de meest prestigieuze huizen in Porto, is vooral gekend om haar Colheitas. Vele prijzen en medailles getuigen van deze historische verzameling van onberispelijke, Portugese smaken.

Porto Skeffington

Charles Neville Skeffington was op het einde van de 19de eeuw een zakelijk partner en directeur bij de familie Yeatman, eigenaar van Porto Taylor’s. Zijn grote beroepskennis en zijn contacten met lokale producenten gaven hem toegang tot de beste druiven uit de streek voor zijn eigen portwijn. Ter ere hiervan prijkt zijn naam op deze flessen. De Skeffington kelders bevinden zich in Vila Nova de Gaia en herbergen tawny ports die pas na optimale rijping worden vrijgegeven. Zijn geest is springlevend dankzij zijn twee passies: kwaliteitswijn en golf op een van de oudste Europese golfterreinen, ten zuiden van de stad Porto.