Spanje

Bodegas Paniza, DO Cariñena

Cariñena is de appellatie die na de Rioja als tweede werd erkend in Spanje. De wijnbouw kent er een lange traditie die terug gaat naar het Fenicische tijdperk en de Romeinse tijd. De herkomstbenaming Cariñena alsook die van het druivenras cariñena of carignan, ontlenen hun naam aan een Romeinse steengroeve die dateert van 50 jaar voor J.-C. en vlakbij het dorp Paniza ligt. Het landschap is er heuvelachtig, de bodem arm en vol kiezels en leisteen, en de belangrijkste wijngaarden van cariñena, grenache en viura druiven produceren er uitstekende wijnen dankzij de thermische amplitude, waarin warme, zonnige dagen worden afgelost door koude nachten. Paniza, is de naam van het kleine dorp in het hart van de Aragon, halverwege tussen Madrid en Barcelona, waar 425 wijnbouwers samen 2 500 ha wijngaarden bewerken. De andere helft van de oppervlakte van het dorp ligt braak ter bevordering van de biodiversiteit. De kelder van Paniza is op uiterst geavanceerde wijze uitgerust: ondergrondse kelder voor eiken vaten , inox kuipen, aangevuld met een hypermo-derne bottelinstallatie. In 2012 heeft de bodega geïnvesteerd in zeer nauwkeurige meetinstrumenten om de beloning van de samenwerkende wijnboeren te bepalen op basis van elementen die de kwaliteit van de wijn bepalen, zoals sanitaire toestand van de druiven, zuurtegraad, pH, fenolische rijpheid, suikergehalte alsook de leeftijd van de wijnstokken... Dit levert uitzonderlijk eindresultaten op met als paradepaardje de internationaal erkende garnacha "Viñas Viejas".

Cava Torre del Gall

De cava s Torre Del Gall zijn afkomstig van het Catalaanse Penedès. De Reserva kenmerkt zich door een samenstelling van voornamelijk de Macabeo en Parellada-druif, twee variëteiten perfect gedijen het klimaat van de Middellandse Zee. Door een lagering op fles van minstens 24 maanden verkrijgen wij een goudgele schuimwijn gekenmerkt door volle en harmonieuze aroma s. Bijzonder gepast als aperitief of als begeleider bij visgerechten en schaaldieren.

Coloma, Viñedos y Bodegas

Het landgoed van 55 ha ligt vlakbij de Portugese grens, aan de Raya, de streep die de eeuwenoude grens tussen Spanje en Portugal bepaalt. De familie Coloma is een hard werkende familie met de 3 kinderen die allemaal betrokken zijn bij het landgoed. Amelia, een oenologe, is verantwoordelijk voor de wijngaard en de wijnmakerij, Helena is verantwoordelijk voor het management en Felix voor de exportactiviteiten. Het landgoed beschikt over de modernste technologie, alles is ecologisch ontworpen en in harmonie met de omgeving. Een andere vernieuwing is het in ere herstellen van oude druivenrassen zoals Alarije met een prachtige elegantie of het combineren van pinot noir met de traditionele grenache.

Enate, Viños Privilegiados del Somontano

ENATE heeft een spectaculaire en prachtige oorsprong. De geschiedenis en de cultuur waarvan dit huis deel uitmaakt is universeel en overstijgt de diepste verlangens van de mens, vol respect voor de natuur om de prachtige producten te krijgen die deze te bieden heeft. ENATE streeft ernaar de beste wijnen met de beste vruchten te produceren, met inachtneming van vaardigheden die sinds generaties werden overgeleverd en door gebruik te maken van de meest geavanceerde technologieën. De wijngaarden van ENATE liggen in Somontano, beschermt door de Pyreneeën. Een samengaan van verschillende invloeden, de blauwe en heldere mediterrane lucht die combineert met vochtige lucht van de Atlantische Oceaan. Wanneer deze twee krachten botsen, verspreidt de bergketen de wolken en verzacht de temperaturen. Dit resulteert in klimatologische omstandigheden die de druiven toelaten langzaam te rijpen. Dit geeft de wijnen van ENATE een hogere zuurgraad en hun geapprecieerde fijne en delicate nuances. ENATE -EnArte- kunst en wijn, harmonieus samen in dezelfde fles, in een gemeenschappelijk object van verlangen. Elk etiket van ENATE is een werk van hedendaagse kunst. De wijnen zullen u eveneens charmeren.

La Bodegas LLeiroso

Bodegas LLeiroso ligt in Valbuena de Duero, tussen Valladolid en Peñafiel, op slechts een paar meter van de rivier en de cisterciënzer abdij van Valbuena, waar nu een luxe spa en de beroemde Vega Sicilia zijn gevestigd. De wijnmakerij werd in 2001 ontworpen met het doel om topwijnen te produceren die de filosofie van de Ribera del Duero weerspiegelen. De faciliteiten voor wijnbereiding en vatlagering zijn modern en innoverend. Maar de beste wijnstokken en kelderuitrusting zouden niets opleveren zonder het enorme werk, de passie en de inzet van de mensen die er werken.

La Vuelta, Cava

La Vuelta, of de tour, is een merk ontwikkeld door Codorniu. Dit bedrijf kan worden beschouwd als de pionier van de cava. De geschiedenis van Codorniu begint in 1551, maar het was in 1872 dat Josep Raventós de eerste fles cava maakte. Tegen het einde van de 19e eeuw, tegelijk met de druifluisepidemie, die de Champagne niet spaarde, besloot Codorniu zich uitsluitend toe te leggen op de productie van mousserende wijnen volgens de traditionele methode. Sindsdien is het bedrijf actief op vele internationale markten, het heeft een lange periode van expansie gekend. Tegelijkertijd heeft veel onderzoek en verbeteringen het bedrijf naar zijn huidige leidende positie geleid. België is de tweede grootste markt voor Cava met bijna 30.000.000 flessen per jaar, waarvan bijna ¾ in Vlaanderen wordt geconsumeerd.

Rueda, Palacio Bornos

Het wijnhuis dat deze wijn produceert is niets minder dan Palacio de Bornos. Ze bezitten meer dan 300 hectare verspreid over drie dorpen: Pollos, Seca en Rueda. Het domein werd kort voor de Rueda-appellation opgericht. De kwaliteit van de wijn is voornamelijk gebaseerd op een paar belangrijke elementen: De verdejo druif, die de karakteristieke druivensoort is, hoewel ze momenteel andere variëteiten onderzoeken en testen. Het continentale klimaat, met weinig neerslag en zeer contrasterende temperaturen tussen dag en nacht. De druiven worden 's nachts mechanisch geplukt om ze fris te houden, en vervolgens gevinifieerd in roestvrij staal met temperatuurcontrole.

Viñedos de Alfaro, Rioja

Ze zijn modern, fruitig, zonder overdreven houtgebruik... Deze kleine bodega ligt in het uiterste zuidoosten van Rioja, de oostelijke regio van de appellatie die bekend staat voor de productie van uitzonderlijke grenache. De wijnmakerij bestaat al heel lang, maar heeft sinds de overname door het grootste ciderhuis van Asturië, "El Gaitero", een grote kwalitatieve verandering ondergaan. In 2019 werd alles geüpgraded. Het motto is "raíces, terruñio y passión" wat "roots, terroir en passie" betekent. Een echte bezieling om de wijngaard en zijn potentieel te optimaliseren. In de eerste plaats willen ze milieuvriendelijk zijn door een beleid van minimale interventie toe te passen. Ten tweede koopt deze bodega geen druiven aan: ze produceert alleen wijn met de druiven afkomstig van haar eigen wijngaarden (een zeldzaam verschijnsel in Rioja). De bodega, gelegen aan de voet van de Sierra de Yerga, op de kruising van de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee, laat ons kennis maken met moderne, fruitige wijnen in een "natuurlijke" geest, zonder overdreven houtgebruik of flessen voorzien van gouden netjes.