Italie


Italië bezit 713.146 hectare wijngaarden voor een productie van iets meer dan 6 miliard flessen waaronde ongeveer de helft geexporteerd wordt. In Italië zijn de wijngaarden alomtegenwoordig, van Friuli en Alto Adige, waar we noordelijke witte druivenrassen terugvinden zoals riesling, tot Sicilië waar er meer zuidelijke variëteiten worden aangeplant zoals Nero d'Avola. In Italië zijn er vier categorieën van wijnen:
1) DOCG, denominazione di origine controllata e garantita, dit is de top van de hiërarchie;
2) DOC, denominazione di origine controllata;
3) IGT, indicazione geografica tipica de equivalent van "vins de pays" of IGP
4) "vino di Italia", eenvoudige tafelwijn maar met een misleidende naam want tot deze categorie kunnen zeer grootse wijnen behoren.
Over het algemeen, vallen wijnliefhebbers op de regio's Piemonte en Toscane omwille van hun zeer kwalitatieve wijnen zoals de Barolo en Barbaresco, de Brunello di Montalcino, de Vino Nobile di Montepulciano en de Chianti Classico (allemaal DOCG’s waarvan de laatste drie gedomineerd worden door de sangiovese druif).

Montepulciano d'Abruzzo DOC, Antica Contada

Montepulciano d'Abruzzo DOC, Antica Contada Antica Contada, Abruzzo

De druivensoort Montepulciano, aangeplant in de heuvelachtige Abruzzen vlakbij de Adriatische Zee, heeft geleid tot een van de grootste gecontroleerde benamingen van Italië.

Prijs vanaf € 6,64

Giardini d'Italia, Pinot Grigio delle Venezie DOC Viticultori d'Italia "Giardini d'Italia"

Giardini d'Italia vertegenwoordigt een boeket geïnspireerd door de geuren van de meest emblematische wijnen van Noord-Italië.

Prijs vanaf € 6,97

Giardini d'Italia, Chiaretto Bardolino DOC Viticultori d'Italia "Giardini d'Italia"

Het label is geïnspireerd op Italiaanse tuinen die, net als de wijngaard, zorg en toewijding vragen, maar waarvan de schoonheid al sinds de oudheid een referentie blijft. Chiaretto verwijst naar de pioenroos-achtige kleur en Bardolino is de appellatie.

Prijs vanaf € 6,97

Giardini d'Italia, Merlot Veneto IGT Viticultori d'Italia "Giardini d'Italia"

Een gezellige wijn voor maximaal plezier. Hij is afkomstig van de morenische heuvels in Veneto, gevormd door kalksteenkiezels die door oude gletsjers zijn meegebracht en waar de merlot vastgroeit.

Prijs vanaf € 6,97

Chardonnay Käfer, IGP Italie Käfer, IGP Italia

Een zeer behoorlijke chardonnay uit Sicilië. Hij wordt gebotteld volgens strenge kwaliteitsnormen door Peter Mertes in Duitsland.

Prijs vanaf € 7,45

Merlot Käfer, IGP Italia Käfer, IGP Italia

Deze Merlot komt oorspronkelijk uit Italië en zal je aangenaam verrassen met zijn soepelheid en frisheid. Käffer is een hyperselectieve selectie voor Feinkost-Kaefer, een luxe kruidenierswinkel met restaurant in München.

Prijs vanaf € 7,45

La Torre Malvasia Nera "Degli Uccelli" Salento IGP La Torre, Puglia

Een wijn die het karakter benadrukt van een van de oudste druivenrassen die kenmerkend zijn voor de Salento regio in Puglia, namelijk de malvasia nera.

Prijs vanaf € 7,55

La Torre, Chardonnay, "Degli Uccelli" Salento IGP La Torre, Puglia

Puglia, de hak van de laars van Italië, maakt momenteel een uitzonderlijke opleving door van de kwaliteit van zijn wijnen.

Prijs vanaf € 7,55

La Torre, Rosato, "Degli Uccelli" Salento IGP La Torre, Puglia

Deze wijn is gemaakt met 85% negroamaro en 20% malvasia en werd slechts 6 à 7 uur gemacereerd alvorens persing en vinificatie op lage temperatuur.

Prijs vanaf € 7,55