Australië


De eerste druivenplanten, meegebracht door kolonisten, werden in dit reusachtige land op het einde van de 18de eeuw aangeplant. De beplanting op grote schaal is begonnen door toedoen van de gazet van Melbourne, die aankondigde hoe men rijk kon worden door het planten van wijnstokken. Honderden kolonisten volgden dag na dag de raadgevingen van de wijnrubriek op, een soort kalender van alle activiteiten in de wijngaard.
Maar de Australiërs dronken zelf bijna geen wijn en export was zeldzaam, waardoor er op een bepaald moment een overproductie aan wijn was. deze werd dan gedistilleerd en als ruilmiddel gebruikt om de Europese dwangarbeiders, die de grond bewerkten, te vergoeden. Het was pas in het midden van de 20e eeuw dat men het echte potentieel van de Australische wijngaard ontdekte.
Vandaag is de wijnbouw geconcentreerd in het zuiden van Australië en beslaat een beetje minder dan 80.000 hectare. Alle grote universele druivensoorten worden hier aangeplant waarvan 75% witte wijnen worden geproduceerd en 25% rode: cabernet sauvignon (dikwijls gemengd met shiraz), merlot, pinot noir, chardonnay, sémillon, riesling …. en tarrango een inheemse druivensoort die zorgt voor een fruitige rode wijn die licht gekoeld geserveerd wordt. Tevens is Australië een belangrijke producent van zoete “late harvest” wijnen.

Crouchen & Riesling, Brown Brothers

Crouchen & Riesling, Brown Brothers Brown Brothers, Victoria Estate (Since 1889)

De crouchen-druif, van Baskische oorsprong, heeft sinds 1900 een thuis gevonden in Australië dankzij de familie Brown.

Prijs vanaf € 11,45

Tarrango, "Explorer Series" Brown Brothers, Victoria, Australië Brown Brothers, Victoria Estate (Since 1889)

Tarrango is een druivensoort die in 1965 werd gecreëerd door de Portugese druivensoort Touriga te kruisen met de veelzijdige witte druivensoort Sultana. Het werd ontwikkeld om een lichte, frisse rode wijn te produceren, ideaal om in de zomer te drinken. Het dankt zijn naam aan de gemeente Tarrango, in het Mallee district in het noordwesten van Victoria. De wijn wordt gemaakt door koolzuurmaceratie van hele druiven.

Prijs vanaf € 11,45

Everton Red, Shiraz, Brown Brothers, Australië Brown Brothers, Victoria Estate (Since 1889)

Everton wordt geoogst in verschillende wijngaarden in Zuid-Australië. Shiraz is de Australische naam voor de Syrah-druif uit de Rhônevallei, wat hier wijnen oplevert met een rijke smaak en zijdezachte tannines.

Prijs vanaf € 11,65

Everton White, Chardonnay, Brown Brothers Australië Brown Brothers, Victoria Estate (Since 1889)

Een subtiele assemblage van verschillende percelen van chardonnay gecreëerd door één van de oudste wijnhuizen van Australië gerenommeerd voor hun innoverende werkwijze.

Prijs vanaf € 11,65

Zibibbo Rosa "Sparkling", Brown Brothers, Australie Brown Brothers, Victoria Estate (Since 1889)

Een unieke kans om een lichte, mousserende wijn te proeven gemaakt van Muscat d'Alexandrie druiven en een klein percentage Cienna om de levendige roze kleur te verkrijgen. Een exotisch genot voor elke gelegenheid.

Prijs vanaf € 13,64

Chardonnay "Estate", King Valley, Brown Brothers Australië Brown Brothers, Victoria Estate (Since 1889)

Alles wordt verbouwd en gebotteld op het familielandgoed in Milawa, Victoria. Hier begon in 1889 de lange geschiedenis van de uitmuntende familiewijnproductie van de Brown Brothers.

Prijs vanaf € 14,80

Shiraz "1889", Heathcote, Brown Brothers, Australië Brown Brothers, Victoria Estate (Since 1889)

Deze shiraz, afkomstig van de staat Victoria (Millawa) heeft een boeket van rood fruit en kruiden (peper), rijk en soepel metmooie fijne tannines.

Prijs vanaf € 14,80

Shiraz Winemaker Series, Brown Brothers Brown Brothers, Victoria Estate (Since 1889)

Zelfs de wijnmakers van Brown Brothers hebben hun favorieten. Deze wijngaard van Shiraz in Heathcote is een hartendiefje door de vrij unieke smaak. Krachtig en gul, rijk aan aroma’s van zwart fruit, goed kruidig en de fijne tannines zorgen voor een zachte finish. Een waar genoegen.

Prijs vanaf € 17,10

Durif, single vineyard Heathcote, Brown Brothers, Australie Brown Brothers, Victoria Estate (Since 1889)

Durif staat door zijn morfologie synoniem voor kleine syrah en levert in Australië spectaculaire resultaten op. Heathcote is een alleenstaand perceel van Brown Brothers, gelegen op oostelijke hellingen in de staat Victoria.

Prijs vanaf € 17,45