Beaujolais-Mâconnais


In de Mâconnais moet men onderscheid maken tussen enerzijds de eenvoudige wijnen van Mâcon en Mâcon-Villages, gemaakt met chardonnay (voor de witte) en met gamay of pinot Noir (voor de rode) en anderzijds wat men zou kunnen noemen de lokale crus die vaak van uitzonderlijke kwaliteit zijn, zoals Saint-Véran, Pouilly-Fuissé en Viré-Clessé.

Grenzend aan de Mâconnais, ligt de Beaujolais die kan onderverdeeld worden in drie AOP's: Beaujolais, Beaujolais-Villages en de 10 Crus. De eerste twee AOP's mogen verkocht worden als "Primeurs" op de derde donderdag van november, juist na de oogst. De gamay druif wordt met de hand geplukt en gevinifieerd door maceratie onder koolzuurgas (maceration carbonique), waardoor de wijnen een uitzonderlijke fruitige expressie krijgen. De crus zijn meer gestructureerd. Zij zijn fruitig in hun jeugd maar sommigen verouderen uitstekend. Saint-Amour, Brouilly, Morgon en Moulin-à-Vent behoren o.a. tot deze crus.

Beaujolais Les Pierres Dorées, Louis Bourisset

Beaujolais Les Pierres Dorées, Louis Bourisset Collin Bourisset, Beaujolais & Maconnais (sinds 1821)

"Deze wijn is ideaal bij de lunch." aldus Louis Bourisset, een accountant die nadien zijn eigen wijnbedrijf oprichtte. Gamay noir, afkomstig van de "Pierres Dorées" regio in het zuiden van Beaujolais, zorgt zowel voor vlezige en kruidige wijnen, als ronde en fruitige met een frisse en smakelijke afdronk.

Prijs vanaf € 10,50

Brouilly, Château de la Terrière Château de la Terrière (Sinds 1535)

Dit prachtige kasteel dateert uit de XIVe eeuw en wordt omringd door 14 ha wijngaarden gelegen aan de voet van de berg Brouilly, in Cercié. De manager, Gregory Barbet, is eveneens eigenaar van Domaine Pirolette in Saint-Amour. De granietachtige en zanderige bodem leent zich uitstekend voor de gamay druif van de Beaujolais. Aangepaste groeitechnieken, handmatig oogsten en een vinificatie van 15 dagen resulteert in een neus van heerlijk lentefruit.

-15,00 %

Vin sauvage à Poil, Régnié, Château de la Terrière Château de la Terrière (Sinds 1535)

"La Sibérie" is de mythische plek waar deze 50 jaar oude gamay-stokken groeien op arme roze granietbodems. Het doel van Fréderic Maignet, wijnmaker van dienst, is om de wijn zijn tijd te geven zodat hij zich volledig kan ontwikkelen en de complexiteit van het terroir kan weerspiegelen. De wijn bevat geen additieven en dus ook geen toegevoegde sulfiet.

Prijs vanaf € 16,20

Morgon Côte du Py, l'Authentique, Vieilles Vignes, Collin Bourisset Collin Bourisset, Beaujolais & Maconnais (sinds 1821)

Côte du Py is de bekendste plaats van Morgon. Het dankt zijn naam aan een oude vulkaan (puy). Het graniet van de vulkaan en de prachtige locatie op de helling maken van deze Gamay een unieke en uitzonderlijke cru.

Prijs vanaf € 16,95

Domaine de la Pirolette, Saint-Amour Domaine de la Pirolette, Saint-Amour (since 1600)

Het domein, dat rechtover de romantische kerk van Saint-Amour gelegen is, wordt omgeven door 15 ha wijngaarden op de meest prestigieuze terroirs. De vinificatie gebeurt op traditionele wijze door o.a. met een raster de schil en pulp zacht onder het sap te dompelen tijdens het gistingsproces. Het resultaat is een intense maar zachte wijn met hints van bosbes ondersteund door specerijen.

Prijs vanaf € 17,59

L'Authentique Mâcon-Chardonnay, Vieilles Vignes, Collin Bourisset Collin Bourisset, Beaujolais & Maconnais (sinds 1821)

Deze chardonnay kreeg de naam "Authentique" omdat hij afkomstig is van het gelijknamige dorpje Chardonnay-les-Mâcon. Bovendien wordt deze wijn volgens traditie gedurende 6 maanden op eikenhouten vaten gerijpt.

Prijs vanaf € 19,60

Moulin-À-Vent des Hospices, Collin Bourisset Collin Bourisset, Beaujolais & Maconnais (sinds 1821)

In ruil voor de zorg lieten sommige patiënten, een stuk wijngaard na aan het burgerlijk ziekenhuis van Romanèche-Thorins, de werkelijke gemeente van Moulin à Vent. In 1926 bezaten de hospices zo’n 6,8 hectare uitstekende wijngaarden op granietbodems. Sindsdien en het einde van de veilingen heeft Collin-Bourisset deze legendarische goed gevinifieerd en op de markt gebracht in een verpakking die bijna identiek is aan het origineel.

Prijs vanaf € 20,50

Viré Clessé, Domaine Auvigue Domaine Auvigue - Mâconnais

De vinificatie wordt uitgevoerd door Auvigue, een familie die een uitstekende reputatie geniet in het maken van witte wijn aan de voet van de Roche de Solutré. In 1999 werden enkele dorpen geklassificeerd tot herkomstbenaming Viré-Clessé, Cru Bourgogne.

Prijs vanaf € 26,60

Saint-Véran, Les Chênes, Domaine Auvigue Domaine Auvigue - Mâconnais

De broers Auvigues zijn gepassioneerde experts met veel gevoel voor humor. Deze witte wijn is afkomstig van het perceel "Les Chênes", gelegen aan de voet van de bekende Solutré rots. Na 5 maanden lagering op eikenhouten vaten, komen de zachte smaken van brioche tot uiting die typerend zijn voor de klassieke stijl van een cru uit de Bourgogne.

Prijs vanaf € 28,35