Bordeaux
Bordeaux is de beroemdste wijnstreek ter wereld. Zij strekt zich uit over 117.000 hectaren wijngaarden in de nabijheid van de Atlantische Oceaan, de monding van de Gironde waar twee belangrijke stromen samenkomen: de Garonne en de Dordogne.
De Bordeauxstreek produceert zowel droge als zoete witte wijnen op basis van de druivensoorten sémillon, sauvignon en muscadelle. De rode en rosé wijnen worden geproduceerd op basis van cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec en petit verdot. De vermenigvuldiging van de factoren (druivensoort x Atlantisch microklimaat x bodem en onderbodem) resulteert in 37 appellaties die de wijnliefhebber blijft bekoren. Bordeaux wordt onderverdeeld in drie grote zones: de linkeroever (Médoc en Graves), de rechteroever (Pomerol en Saint-Emilion) en de regio tussen de twee rivieren : Entre-deux-Mers waar zowel witte als rode wijnen worden geproduceerd voornamelijk in de regionale appellatie Bordeaux.
Al 50 jaar zorgt de familie Raynaud voor haar 18 hectare land en produceert ze alleen rode wijn. Het domein ligt in de gemeente Sainte Luce, die deel uitmaakt van Blaye. Chantal Raynaud en haar broer combineren de voorouderlijke kennis van de familie met moderne vinificatietechnieken. Het resultaat is een echt geslaagde wijn, met een lichte, karaktervolle en evenwichtige smaak.
Château de l'Orangerie is familiebezit sinds 1790, verspreid over 250 ha wijngaarden ten zuidwesten van Bordeaux. De cuvée "à la Gloire du Chat", ontworpen door onze landgenoot Philippe Geluck, valt op door zijn jovialiteit en elegantie. Deze wijn staat voor een moment van plezier en gezelligheid.
Château de l'Orangerie ligt midden in Entre-deux-Mers (in Saint Félix de Foncaude). Hier wordt witte geproduceerd maar ook zeer aangename rode wijn gemaakt van Merlot en Cabernet Sauvignon. De druiven worden geoogst op optimale rijpheid en gevinifieerd op de traditionele manier. De cuvée "à la Gloire du Chat", ontworpen door onze landgenoot Philippe Geluck, valt op door zijn jovialiteit en elegantie.
Dit authentiek kartuizerklooster, in de gemeente Macau-en-Médoc in de buurt van Margaux, dateert van het jaar 1875 en is omringd door wijngaarden beplant met hoofdzakelijk merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon en petit verdot. De wijn werd 12 maanden op eiken fusten gerijpt.
Deze wijn komt van een klein landgoed langs de Gironde. Valeyrac is een prachtig dorp, volledig onbekend op het einde van de Médoc. In het noorden ligt de kleine Port de Goulée en in het zuiden de Tour de By. De wijnstokken zijn aangeplant op 7000 wijnstokken/ha. Na een handmatige oogst gaat de maceratie nog een kleine maand door in betonnen vaten, gevolgd door ontgisting. Na enkele maanden gaat de wijn in houten vaten voor 12 maanden.
De biologische wijngaarden, omgeven door een heuvelachtig landschap ten noorden van Blaye, bestaan voor 98% uit merlot. De goed gedraineerde grond, een selectieve oogst, koude maceratie, korte vinificatie en een lange rijpingstijd in ondergrondse vaten, geven de wijn een zijdezachte finesse.
Klein domein van 3 ha gevinifieerd op Château Moulin Noir. Het eigendom ligt in Montagne, een klein dorp ten noorden van Saint-Emilion. De wijngaarden worden duurzaam beheerd. De druiven worden per perceel gesorteerd en ondergaan een lange maceratie voordat ze 18 maanden in roestvrijstalen vaten worden bewaard met toevoeging van hout.
Michel Boyer verwierf Château Haut Mayne in Cérons ten zuiden van Bordeaux, omwille van zijn uitzonderlijke bodem bestaande uit grind en gepolijste stenen door de Garonne. Hun "Réserve" wijn, is een samenstelling van verschillende cuvées, die voldoen aan de specifieke eisen van de gastronomie.
Michel Boyer verwierf Château Haut Mayne in Cérons ten zuiden van Bordeaux, omwille van zijn uitzonderlijke bodem bestaande uit grind en gepolijste stenen door de Garonne. Hun "Réserve" wijn, is een samenstelling van verschillende cuvées, die voldoen aan de specifieke eisen van de gastronomie.