Castille y Leon


Dit enorme gebied ten noordwesten van Spanje grenst aan Portugal.
Het omvat de toonaangevende appellaties Rueda en Ribera del Duero. Rueda is gekend omwille van frisse witte wijnen gemaakt van de verdejo druif. Ribera del Duero tekent voor rood met tempranillo, die voor schitterende wijnen met een zeer goede reputatie zorgt. Echter, dit uitgestrekte gebied omvat andere minder bekende namen zoals Bierzo, Toro, Cigales, of gewoon de IGP Tierra de León, die een goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben.

La trainera, Verdejo, Rueda

La trainera, Verdejo, Rueda Rueda, Palacio Bornos

Een deel van de druivenstokken komt uit het dorp Rueda, ten zuidwesten van Valladolid. De wijn wordt gevinifieerd in een zeer oude kelder, die kan worden beschouwd als de grondlegger van de Rueda-appellation. De typischboot van de Cantabrische kust, met zijn slanke lijnen en verhoogde boeg, werd gebruikt voor de traditionele visvangst. Het vertegenwoordigt de waarden van inspanning, opoffering en toewijding van de zeelieden, waarden die vandaag de dag ook worden toegepast door de wijnboeren die deze wijn produceren. De wijn is zeer typisch verdejo, met frisheid en lichtheid als belangrijkste kwaliteiten.

Prijs vanaf € 7,80

Luz Millar Roble, Ribeira del Duero; Lleiroso La Bodegas LLeiroso

De wijngaarden liggen dicht bij de rivier, wat zorgt voor een koele, gezonde omgeving voor de wijnstokken. De moderne, innovatieve bodega werd opgericht in 2001 met als doel een topwijn te creëren in het hart van een van de mooiste wijngebieden ter wereld. Het etiket doet denken aan de duizend jaar oude sterren die niet alleen 's nachts bestaan.

Prijs vanaf € 12,20

Lleiroso Crianza, Ribera del Duero La Bodegas LLeiroso

Alle elementen zijn aanwezig om een fantastische wijn te maken. Het koele microklimaat dat wordt gecreëerd door de stroming van de verfrissende rivier de Douro is gunstig voor de wijnstokken. De winery is uitgerust met moderne, praktische apparatuur, genoeg om elke oenoloog te laten dromen, allemaal gelegen in het legendarische dorp Valbuena de Duero, de oorsprong van onder andere Véga Sicilia.

Prijs vanaf € 20,45