Catalunia


De Penedès ligt ten zuiden van Barcelona. Twee bergketens (cordilleras) die gelijklopen met de kustlijn, vormen het reliëf. Van de top van dit gebergte loopt het zacht bergaf tot aan de Middellandse Zee. Algemeen gezien heeft Penedès een ideaal klimaat voor de wijnbouw. Het klimaat is mediterraan, met lange, gematigd warme zomers en zachte winters. Het regent voornamelijk in de herfst en in de lente. De Middellandse Zee speelt een belangrijke rol bij de temperatuurbepaling doorheen het jaar en de bergketens beschutten de streek tegen de koude noorderwind. De bodem is rijk aan kalk en klei en heeft een grote wateropslagcapaciteit.
Momenteel wordt hier zo'n 27.000 ha wijngaard verbouwd. De reliëfverschillen laten onnoemelijk veel microklimaten toe, lokale druivensoorten (grenache, carignan) en internationale variëteiten (merlot, chardonnay, cabernet sauvignon), die kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende deelgebieden: het gebied van de hoge Penedès (koeler), de middelste zone en de onderste zone, die warmer en dichter bij de zee ligt.

Cava
Cava is een mousserende wijn, gemaakt volgens traditionele methode zoals een crémant of champagne en kent in België zeer veel succes.
Cava wordt voornamelijk geproduceerd in Catalonië, maar andere Spaanse regio's kunnen eveneens cava produceren. Het warme klimaat is geschikt voor de macabeo druif die voor veel aroma zorgt, parellada staat voor  finesse en frisheid en xarel•lo brengt structuur in de wijn. Sommige producenten voegen eveneens chardonnay toe, pinot noir (voor rosé) en/of laten de basiswijn verouderen in eiken vaten, waardoor de Cava een zekere vinositeit krijgt.