De Kleine Bourgogne


Deze regio omvat:

De Côte de Nuits

Vanaf Dijon komen we binnen in de Côte de Nuits. Deze streek is bekend voor zijn grootse rode wijnen op basis van de pinot noir. De gekende appellaties zoals Gevrey Chambertin, Nuits-Saint-Georges, Clos de Vougeot, en Vosne Romanée, genieten een belangrijke faam, hetgeen de prijzen opdrijft. Maar in de Côte de Nuits vallen er ook nog “pareltjes” te ontdekken, zoals bijvoorbeeld de Fixin, een wijn met heel veel finesse. Alhoewel zijn AOP kleiner en minder gekend is dan die van zijn buur Gevrey Chambertin, is hij meer toegankelijk en sympathieker en het was bovendien de lievelingswijn van Napoléon. Gelijklopend met de Côte de Nuits, maar iets meer naar achter, bevindt zich de Hautes Côtes de Nuits, thuisbasis van prachtige wijnen aan eerlijke prijzen.

De Côte de Beaune
Van Ladoye-Serrigny tot Santenay biedt de Côte de Beaune een prachtig landschap. Breng zeker een bezoek aan de kleine charmante stad Beaune en vervolgens aan Chapelle Saint-Jean in het hoger gelegen Santenay. U doorkruist op die wijze de allergrootste AOP's van Bourgogne, zoals Pommard, Volnay, Meursault, Chassagne-Montrachet, tussen de pinot noir (voor de rode) en in de gouden driehoek de chardonnay (voor de witte).

De Côte Chalonnaise
Eenmaal voorbij Santenay, bevinden we ons in de Côte Chalonnaise. De wijnen genieten niet dezelfde bekendheid als die uit de Côte de Beaune, maar hebben wel een interessante prijs-kwaliteitsverhouding. Zo behoren Mercurey, Rully en het minder bekende Givry (de lievelingswijn van Hendrik IV) tot de AOP's van de Côte Chalonnaise.

En de gewone Bourgognes
Hier gaat het over de generieke appellatie waarbij de naam Bourgogne op het etiket geplaatst wordt, vaak gevolgd door de naam van de druivensoort (chardonnay of pinot noir). De allerlaatste generieke benaming is de Coteaux Bourguignons waar pinot noir en gamay geproduceerd worden.

Coteaux Bourguignons, Bouchard Aîné & Fils

Coteaux Bourguignons, Bouchard Aîné & Fils Bouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Deze 101ste appellatie uit de Bourgogne, opgericht in 2011, benadrukt de waarde van de terroir, de know-how en biedt iedereen op eenvoudige en leuke manier toegang tot de wijnen uit de Bourgogne. Het moet de wijnamateur de vreugde van de ontdekking, het subtiele genot van de vergelijking en leerplezier bieden.

Prijs vanaf € 13,35

Bourgogne Aligoté, Bouchard Aîné & Fils Bouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Aligoté is zowel een druivenras als een appellation, met 1400 hectare verspreid over de hele Bourgogne. Het is altijd een groot succes bij Bouchard Aîné & Fils.

Prijs vanaf € 13,35

Bourgogne Chardonnay, Bouchard Aîné & Fils Bouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Al meer dan 250 jaar maakt Maison Bouchard Aîné wijnen op zoek naar perfectie. Deze Bourgogne Chardonnay is afkomstig van enkele van de 1.000 hectare van de regionale appellation, maar deze rijpt 6 maanden in eikenhouten vaten.

Prijs vanaf € 17,55

Bourgogne Pinot Noir, Bouchard Aîné & Fils Bouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

De druiven mogen dan afkomstig zijn uit de hele Bourgogne, in totaal 2.000 hectare, maar de 'viniculteur', zoals de verantwoordelijke voor de vinificatie en het rijpingsproces bij Bouchard heet, vertelt ons dat hun druiven voornamelijk uit de gemeente Auxey-Duresses komen. De druiven worden gevinifieerd in hun wijnmakerij buiten Beaune en rijpen daar 11 maanden in vaten.

Prijs vanaf € 21,20

Hautes Côtes de Nuits Blanc, Bouchard Aîné & Fils Bouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

Een bourgogne zoals we hem graag hebben. De wijngaarden liggen op de eerstvolgende helling van de Côte de Nuits, parallel aan de Côte des Grands Crus. De Hautes Côtes de Nuits hebben in totaal 100 hectare aan Chardonnay wijngaarden, die hetzelfde type vinificatie ondergaan als in de beroemde wijndorpen van Bourgondië.

Prijs vanaf € 23,60

Hautes Côtes de Nuits Rouge, Bouchard Aîné & Fils Bouchard Aîné & Fils, Bourgogne (since 1750)

De Hautes-Côtes lopen parallel aan en achter de Côte des Grands Crus de Bourgogne, vandaar de term "Hautes-Côtes". De Hautes-Côtes de Nuits beslaan 470 hectare Pinot Noir. In deze pittoreske Bourgogne vind je vaak de beste prijs-kwaliteitverhouding. De wijn wordt op traditionele wijze gevinifieerd en rijpt 8 maanden in vaten, waarvan 15% nieuw.

Prijs vanaf € 26,90

Mercurey Blanc, Vieilles Vignes, Domaine La Marche, Bio Domaine MIA, voormalig la Marche, Mercurey

Het is het sterke trekpaard Baronne dat de mooiste wijnstokken van een van de grootste biologische wijndomeinen van Bourgogne bewerkt. De handmatige oogst, de zorgvuldig uitgevoerde klassieke vinificatie en de vatrijping van 12 maanden, geeft de wijn zijn complexiteit en weelderigheid.

Prijs vanaf € 31,85

Mercurey Rouge, les Caudroyes , Domaine Mia, Bio Domaine MIA, voormalig la Marche, Mercurey

Domaine Mia, sinds lange tijd biologisch, streeft naar biodynamiek. Het onderscheidt zich door de gezondheid van zijn wijnstokken en door het werk dat met paard en hand wordt gedaan. Les Caudroyes (hazelnootbomen in het Bourgondisch) is de naam van hun perceel met een noordelijke ligging, beschermd tegen overmatig zon. Een goede bodem en een wijngaard in harmonie met de natuur komen de druiven ten goede. De zorg die tijdens het hele vinificatieproces wordt besteed, beperkt het gebruik van sulfieten, waardoor de expressie van deze bourgogne op zijn best tot uiting komt. De wijn rijpt 13 maanden in eiken vaten, waarvan 20% nieuw.

Prijs vanaf € 31,85

Rully Blanc Bio, Les Plantenays, Domaine Mia Domaine MIA, voormalig la Marche, Mercurey

Dit landgoed (vroeger bekend als La Marche) beslaat 18 hectare en produceert uitzonderlijke biologische en biodynamische wijnen. Het gebruik van natuurlijke compost, ploegen met paarden en geen gebruik van insecticiden of pesticiden zijn slechts enkele manieren waarop de ondergrondse natuur wordt geactiveerd en de wijnstokken profiteren ervan. De handmatige pluk en de beperkte behandeling tijdens de vinificatie en rijping maken het verschil.

Prijs vanaf € 31,85