Extremadura, op de grens met Portugal, is een grote regio in het zuidwesten van Spanje met een oppervlakte groter dan België. Maar deze regio is zeer dunbevolkt en daarom blijft zij zo onbekend dat een van de rijkste gebieden, zowel op toeristisch als op cultureel vlak, van Spanje wordt vergeten. De regio, waar de natuur bijna ongerept is, is vrij wild. Het is een vrijgevig land, rijk aan natuurlijke hulpbronnen en gastronomische schatten zoals Iberisch vlees, zuivelproducten en wijn. Hoewel het in de zomer heet en droog is, is er nooit een tekort aan water, want het land wordt doorlopen door twee grote rivierbekkens en dammen die de waterstromen reguleren, waardoor het een echte groene fruitgaard is, bezaaid met weiden en bossen en wijngaarden. De wijngaarden omvatten 87.000 hectare en zijn de op één na grootste van Spanje. 30% hiervan bestaat uit DO Ribera del Guadiana. Met uitzondering van de Cava, die ook hier wordt vervaardigd, is al de rest Vino de la Tierra Extremadura, maar dit belet niet de kwaliteit en finesse van de BGA's.