Frankrijk

Dit uitgestrekte land met meer dan 785.000 hectare wijngaarden is gekend omwille van de diversiteit en omwille van de kwaliteit van zijn wijnen. Wellicht zijn het de veelzijdigheid en de complexiteit van deze wijnen die ze zo geliefd maken. Onder de grote tenoren vinden we uiteraard de wijnen van Bordeaux en van Bourgogne, maar laat ons toch ook niet vergeten stil te staan bij de rijkdom van andere, mogelijk minder gekende streken zoals de Rhônevallei, het Loiredal of het Zuidwesten, waar we zeer gevarieerde producten ontmoeten. In tegenstelling met de Nieuwe Wereld-landen waar door het heersende "liberalisme" de merknaam als kwaliteitszegel geldt, beheert het INAO (Institut National d'Appellation d'Origine) in Frankrijk de typiciteit en de kwaliteit van de appellatie-wijnen.

Om Frankrijk als wijnland te doorgronden moet u zich een doorzichtige landkaart voorstellen die bezaaid is met pastelkleurige vlekken : de druivenrassen verdeeld over de "climats". U legt over deze kaart een geologische kaart met bodem- en onderbodemstructuren. Daar bovenop legt u er een met de kweekmethodes enz... Deze ingebeelde kaart, gevormd door een veelvuldigheid van factoren zou u "Frankrijk wijnland" tonen als een mozaïek waarvan elke unieke kleur een onderscheiden smaak voorstelt. Wat een rijkdom !

Pol Clément, "Sélection" effervescent

Pol Clément, "Sélection" effervescent CFVG, Caves de Wisembourg

Om aan de drempel van 8,5% vol. alcohol vol te blijven en om te geieten van een aantrekkelijk accijnstarief, is deze drank onderworpen aan de toevoeging van water en mag dit product dan ook niet de vermelding van schuimwijn dragen. Hij is licht met delicate tonen van peer en muscat. Het is een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Prijs vanaf € 5,55

Jardins de Gascogne Blanc, IGP de Gascogne, Plaimont

De appellatie strekt zich uit over goedgelegen hellingen, tussen de Pyreneeën en de oceaan. Het is het land van de armagnac, waarvan de wijnen getypeerd worden door frisheid, puurheid en levendigheid.

Prijs vanaf € 6,10

Jardins de Gascogne Rosé, IGP de Gascogne Plaimont

Een modern vinificatieproces maakt het nu mogelijk om uitstekende rosé's te produceren uit de armagnac regio in de Gers, waar de wijnstokken op een duurzame manier worden geteeld.

Prijs vanaf € 6,10

Jardins de Gascogne Rouge, IGP de Gascogne Plaimont

De wijnboeren zetten zich in voor een nauwkeurig beheer van de wijngaard, met respect voor het milieu en de eeuwenoude tradities eigen aan het prachtige Gascogne.

Prijs vanaf € 6,10

Rouge Rubis "Collection" Bouchard Aîné & Fils Bouchard-Aîné & Fils, Vins de France

Bouchard Aîné & Fils maakt al meer dan 250 jaar wijnen en streeft voortdurend naar perfectie in kwaliteit. In 2011 heeft de groep Boisset, waartoe Bouchard behoort, Robert Skali overgenomen en Les Chais du Sud een nieuwe naam gegeven. Deze wijn profiteert dus van de ernst, de knowhow, het team, het gereedschap en de voorraden van een mooi, groot bedrijf uit Sète.

Prijs vanaf € 6,55

Blanc de Blancs "Collection" Bouchard Aîné & Fils Bouchard-Aîné & Fils, Vins de France

Voornamelijk gemaakt van Chardonnay voor extra rijkdom, maar ook in overeenstemming met de Bourgondische wortels van het huis, waardoor het zijn Maconnais-stijl krijgt. Andere witte druivensoorten, zoals Ugni Blanc, maken de blend compleet. Het geheim zit hem in de regelmatige aanvoer om een constante kwaliteit te garanderen. Na de overname van Robert Skali, Fortant de France en Chais Beaucairois bezit de groep de grootste namen in zuiderse wijnen.

Prijs vanaf € 6,55

Rosé, "Collection" Bouchard Aîné & Fils Bouchard-Aîné & Fils, Vins de France

Het is een blend die door de keldermeester wordt bepaald volgens een specifieke stijl. De selectie van de most, de vinificatie en het mengen worden allemaal uitgevoerd met één doel voor ogen: de continuïteit van deze stijl garanderen, jaar na jaar.

Prijs vanaf € 6,55

Collection Bouchard Aîné & Fils, Rouge, Grenache-Syrah Bouchard-Aîné & Fils, Vins de France

De druiven worden geoogst in het zuiden van Frankrijk en de wijnmaker maakt deze wijn in de huisstijl: licht en makkelijk drinkbaar. De combinatie van ronde, zijdezachte Grenache en krachtige Syrah is een perfecte match, dankzij de 6 maanden rijping in kuipen na het blenden.

Prijs vanaf € 6,90

Collection" Bouchard Aîné & Fils, Blanc, Grenache-Colombard Bouchard-Aîné & Fils, Vins de France

Het Vin de France label biedt een grote vrijheid bij het maken van wijnen, omdat het blends van chardonnay uit verschillende regio's en wijnjaren toestaat. Dankzij deze vrijheid kan Bouchard Aîné & Fils een constante kwaliteit garanderen en de chardonnay, een druivensoort die ze al meer dan 250 jaar koesteren, in de kijker zetten.

Prijs vanaf € 6,90