Piemonte


Deze uitgestrekte regio ten zuiden van de Alpen telt ongeveer 70.000 hectare aan zeer verspreide wijngaarden. Piemonte produceert wijnen van de druivensoorten dolcetto, moscato bianco, freisa, nebbiolo, cortese, grignolino en uiteraard barbera, de regerende koning. Men maakt hier voornamelijk rode wijn en in veel mindere mate witte, al zijn de schuimwijnen zeer sterk aanwezig (Moscato d’Asti, Asti Spumante). In Piemonte verbindt men vaak de naam van de druivensoort aan die van de gemeente, zoals bijvoorbeeld in “Barbera d'Alba”, waarbij Alba de gemeente is en barbera de druivensoort.

De barbera is de meest gebruikte druif in de Piemonte. Hij vertegenwoordigt 50% van de productie, gevolgd door dolcetto (15%) en muscat (10%) en pas daarna de fresa (6%) en allerlei minder belangrijke druiven zoals de nebbiolo, cortese en grignolino. Barolo en Barbaresco blijven de twee meest gereputeerde rode wijnen van Piemonte.

Grignolino Piemonte DOC, Fontanafredda

Grignolino Piemonte DOC, Fontanafredda Fontanafredda, Piémonte

Grignolino is een oude druif uit de Piëmont. De naam is afgeleid van "grignole", wat in dialect pit betekent, omdat de bessen er veel van bevatten.

Prijs vanaf € 12,1

Barbera d'Asti Superiore DOCG, Cantine Volpi Cantine Volpi, Piemonte

Deze succesvolle en elegante wijn is gemaakt van de Barbera druif die in de regio Piemonte in de dorpen Vinchio en Vagio (Asti) groeit. Het 'Superiore' label betekent dat de productie per hectare beperkt is en dat de wijn minimaal 18 maanden rijpt voordat hij op de markt komt. Deze wijn rijpte 12 maanden in eiken vaten.

Prijs vanaf € 12,25

Moscato d'Asti DOCG, "Le Fronde" Fontanafredda Fontanafredda, Piémonte

De witte muskaatdruiven vormen de basis van deze feestelijke wijn, afkomstig van de hellingen van Seralunga en Alba in Piemonte. Dankzij een aangepaste vinificatie, krijgen we een wijn met slechts 5% alcohol en met een zachte, sappige en uitstekende afdronk.

Prijs vanaf € 13,70

Solerose Rosato, Langhe DOC Fontanafredda Fontanafredda, Piémonte

Een warme, zanderige en goed gedraineerde bodem op de hellingen van de Lange, het gebruik van karakteristieke druiven zoals barbera, dolcetto en nebbiolo én een aangepaste vinificatie met koude maceratie, geven deze wijn de nodige fraîcheur en fruitigheid.

Prijs vanaf € 14,65

"Pradalupo" Roero Arneis DOCG, Fontanafredda Fontanafredda, Piémonte

Zachte, horizontale strepen kenmerken de herkomst en het vakmanschap van Fontanafredda. Deze wijn is gemaakt van arneis, een autochtone druivensoort die aangeplant staat op de zuidelijke hellingen van de heuvels die de beste Roero wijnen produceren. De wijn-, tuinbouw- en gastronomieregio ligt net boven Alba. Dit is de geboorteplaats van de "slow food" beweging, een wereldwijde beweging voor eco-gastronomie.

Prijs vanaf € 15,85

Gavi del commune di Gavi DOCG, Fontanafredda Fontanafredda, Piémonte

Gavi uit de Gavi gemeente wordt gemaakt van de Cortese druivensoort. De wijn is een mooie expressie van het territorium. De zachte, horizontale strepen op de fles markeren de oorsprong, herkomst en het vakmanschap van Fontanafredda.

Prijs vanaf € 16,65

"Raimonda" Barbera d'Alba DOC, Fontanafredda Fontanafredda, Piémonte

Fontanafredda, een van de iconische producenten uit Piemonte, biedt je deze barbera uit een van zijn oudste wijngaarden van het huis.

Prijs vanaf € 16,90

Ebbio, Langhe Nebbiolo DOC "Grappolo Intero" Fontanafredda Fontanafredda, Piémonte

"Grappolo Intero" verwijst naar de voorouderlijke techniek die bestaat uit het insluiten in vaten van gekneusde en afgeriste druiven samen met een deel van hele druiven die rechtstreeks van de wijngaard komen. Het is de zogenaamde intra-pelliculaire gisting die voor harmonieuze aroma's zorgt.

Prijs vanaf € 17,90

Langhe Bianco D.o.c. "Marin", Fontanafredda Fontanafredda, Piémonte

Marin is de naam van een zeewind die voor een gezonde oogst zorgt. Hij katalyseert de aroma's van de natuur waardoor hij waait en schenkt die aan de druiven van de Langhe-streek. De twee complementaire variëteiten, nascetta & riesling, vormen een uitstekend evenwicht, geschikt voor een lange houdbaarheid. Een conviviale wijn, evenwichtig, fris, met vleugjes van citrusvruchten en rozemarijn.

Prijs vanaf € 21,20