Puglia
Apulië (Puglia) wordt beschouwd als de hak van de laars van Italië, gericht naar de Adriatische Zee. Het is de tweede grootste wijnstreek van Italië, na Sicilië en naar het voorbeeld van de Languedoc werd deze streek lang beschouwd als producent van tafelwijntjes.
Vandaag de dag begint deze regio een steeds belangrijkere plaats aan te nemen in het Italiaanse wijnlandschap, want men heeft ingezien dat hier, waar er reeds gedurende eeuwen op natuurlijke wijze wijn geproduceerd wordt, excellente resultaten te halen zijn door de natuur een klein handje toe te steken en ze te beheersen.
De laatste jaren is de toestand dan ook veranderd. Wij waren getuige van de investeringswedloop vanuit het noorden van Italië, waar bijvoorbeeld Gancia heel snel het potentieel van deze streek en haar lokale druivensoorten zoals primitivo of negro amaro, ontdekte.
Puglia, de hak van de laars van Italië, maakt momenteel een uitzonderlijke opleving door van de kwaliteit van zijn wijnen.
Deze wijn is gemaakt met 85% negroamaro en 20% malvasia en werd slechts 6 à 7 uur gemacereerd alvorens persing en vinificatie op lage temperatuur.
Negroamaro is de emblematische druivensoort van de regio Apulië. De druiven worden geoogst en vervolgens gevinifieerd in een moderne kelder om het beste in ze naar boven te halen.
Een wijn die het karakter benadrukt van een van de oudste druivenrassen die kenmerkend zijn voor de Salento regio in Puglia, namelijk de malvasia nera.
Deze appellatie is de meest gereputeerde in deze regio en de primitivo druif is hun paradepaardje. Deze wijn werd 8 maanden op eiken houten vaten gerijpt.
Susumaniello komt van «somarello» (ezels) want de druiven worden «geladen zoals». Deze druif is minder bekend dan primitivo of negroamaro maar is het speerpunt van de oenologische heropleving van Puglia.