De Rioja wijnstreek is het meest gekend omwille van de productie van rode wijnen gemaakt van de grote tempranillo druif. Rioja is op zichzelf een administratief gebied, maar het wijngebied Rioja strekt zich uit over Castilië, Navarra en Baskenland. Er wordt reeds lange tijd aan wijnbouw gedaan. Maar aan het einde van de negentiende eeuw, dankzij de handel met Bordeaux, zijn de Rioja’s aanzienlijk verbeterd in kwaliteit o.a door het gebruik van eiken vaten. Het onderscheid tussen de verschillende kwalificaties hangt af van rijpingsperiode op vat en fles :
Tinto = enkele maanden op eiken vaten.
Crianza = 2 jaar, waarvan minstens één jaar op vat.
Reserva = 3 jaar, waarvan minstens één jaar op vat en de rest op fles.
Gran Reserva = 5 jaar, waarvan minstens twee jaar op vat.
Een rode Rioja wordt voornamelijk geproduceerd met tempranillo, maar kan ook worden gemaakt met grenache, graciano en mazuelo.
De witte wijnen worden gemaakt van viura, grenache blanc en malvasia.
We vinden er 3 verschillende wijngebieden:
- Rioja Alta, koeler in de buurt van Burgos waar er voornamelijk tempranillo geteeld wordt.
- Rioja Alavesa, het Baskisch gedeelte ten noorden van de Ebro, eveneens op hoogte en op basis van tempranillo, maar de wijnen zijn meer geconcentreerd door de rotsachtige bodem.
- Rioja Baja, met een meer zuiders klimaat en waar er meestal meer zuidelijke variëteiten (grenache en carignan) aangeplant worden.