Saint-Emilion & Pomerol


Verschillende grote rode wijnen, gedomineerd door de merlot druif, zijn te situeren nabij de stad Libourne. Het is daar dat de Saint-Emilion ontstond, met zijn klassement van Premiers Grands Crus Classés, Grands Crus Classés en Grands Crus. Het klassement van de Grands Crus Classés wordt om de 10 jaar herzien en bijgestuurd.
Niet ver daar vandaan wordt de Pomerol geproduceerd. Alhoewel die geen klassement kent, bereikt hij toch een zeer hoog niveau met een smaak die zachter en sensueler is dan die van de Saint-Emilion. Ten westen van Libourne liggen de AOP’s Fronsac en Canon-Fronsac, met vaak krachtige, rustieke en tanninerijke wijnen. De gemeenten rond de stad Saint-Emilion, die binnen de grenzen van het vroegere rechtsgebied (Jurade) liggen, mogen sedert 1936 hun naam laten samengaan met deze van Saint-Emilion. Zo zijn de AOP’s Puisseguin Saint-Emilion, Montagne Saint-Emilion, Lussac-Saint-Emilion en Saint Georges Saint-Emilion ontstaan.

Clos Bel-Air, Montagne Saint-Emilion

Clos Bel-Air, Montagne Saint-Emilion Clos Bel-Air, Montagne Saint-Emilion.

Klein domein van 3 ha gevinifieerd op Château Moulin Noir. Het eigendom ligt in Montagne, een klein dorp ten noorden van Saint-Emilion. De wijngaarden worden duurzaam beheerd. De druiven worden per perceel gesorteerd en ondergaan een lange maceratie voordat ze 18 maanden in roestvrijstalen vaten worden bewaard met toevoeging van hout.

-15,00 %

Château Grand Bouquey, Saint-Émilion Château Grand Bouquey, Saint-Émilion

Klein perceel van 7,6 ha aangeplant met 85% merlot en 15% cabernet sauvignon. Doordat hij geen vatrijping onderging, wordt zijn elegante en fruitige karakter benadrukt.

Prijs vanaf € 15,95

Château Fleur Lartigue, Saint-Émilion Grand Cru Château Fleur Lartigue, Saint-Émilion Grand Cru

Familie landgoed van 6 ha, naast het kasteel Monbousquet, ten zuiden van Saint-Émilion. 80% merlot en 20% cabernet sauvignon werden gedurende één jaar op eikenhouten vaten gerijpt. Aroma's van brioche en toast en een vol, rijk mondgevoel.

Prijs vanaf € 17,25

Château La Forêt, Lalande-de-Pomerol Château La Forêt, Lalande-de-Pomerol

Een nobele bodem voor een Lalande de Pomerol van grote finesse. De wijngaarden van de familie Carayon, die ook eigenaar zijn van La Croix St André, liggen in Néac. De wijnstokken, voornamelijk Merlot, zijn geworteld in ijzerhoudende grond, zoals de grote Pomerol. De rest is heel klassiek voor Pomerol: vinificatie in betonnen vaten om het karakter van het terroir te verkrijgen zonder houtachtige trucage.

Prijs vanaf € 18,90

Les Roches de Yon-Figeac, Saint-Émilion Grand Cru Château Yon-Figeac, Saint-Émilion Grand Cru Classé

Deze Château met 25 ha wijngaarden in handen van 1 eigenaar, bevindt zich op hetzelfde grondgebied als Figeac en Cheval Blanc. De wijn is een blend van 80% merlot en 20% cabernet franc.

Prijs vanaf € 19,80

Ch Tourbadon, Saint-Emilion Grand Cru Bio Château Tourbadon, Saint-Emilion Grand Cru

Alliantie van een opmerkelijk terroir en een toegewijde wijnboer. Het is François Ouzoulias die erin slaagde om het 5,5 hectare grote wijngoed om te schakelen naar biologische productie met als resultaat een uitzonderlijke Grand Cru met veel souplesse waarvan u zeker zal genieten.

Prijs vanaf € 20,90

Château Yon-Figeac, Saint-Émilion Grand Cru Classé Château Yon-Figeac, Saint-Émilion Grand Cru Classé

Dit klassieke stenen château wordt omringd door 24 hectare wijngaarden op Figeac, een van de beste terroirs in St Emilion. De eigenaar, Alain Château, een voormalig ingenieur en industrieel, laat niets aan het toeval over en eist perfectie in elke productiefase. Hij is erin geslaagd om dit domein naar het niveau van de Grands Crus Classés te verheffen.

Prijs vanaf € 32,95

Château Franc-Maillet, Pomerol Château Franc-Maillet, Pomerol

Château Maillet is een prachtig landgoed van 5 ha groot met wijngaarden die voor 80% uit merlot en 20% uit cabernet franc bestaan. De wijnstokken staan op 400m afstand van die van Pétrus en genieten van hetzelfde terroir. Het mooie bewaarpotentieel van de wijnen wordt o.a. gegarandeerd door de teeltwijze en de klassieke vinificatie die gevolgd wordt door een rijping in eiken vaten, waarvan 70% nieuwe.

Prijs vanaf € 36,00

Croix Canon, Saint-Émilion Grand Cru Chateau Canon, Premier Grand Cru Classé Saint-Emilion

Croix Canon behoort net als Premier Grand Cru Classé Château Château Canon sinds 1996 tot de Chanel-groep. Croix Canon profiteert van een unieke vinificatielokaal, namelijk de de 12e-eeuwse kapel omgeven door 11 ha wijngaarden op een lichte helling. De wijn wordt op dezelfde manier behandeld als zijn grote broer de jonge wijn blijft 18 maanden op vaten.

Prijs vanaf € 38,45