Sud-Ouest


Het Zuidwesten is een uitgestrekt wijngebied in Frankrijk, dat bestaat uit diverse appellaties. Deze wijnstreek is een mozaïek van terroirs die beschouwd wordt als een echt wijnkundig reservaat. Dit resulteert in originele producten met een uitgesproken smaak, die zeer geschikt zijn voor de gastronomische keuken.

Cahors
Een Cahors is een typische karaktervolle wijn met een donkere kleur, krachtig en soms een beetje rustiek, gemaakt van de druivensoort auxerrois, die in Bordeaux, malbec genoemd wordt en die we in de Touraine onder de naam cot terugvinden. Deze wijnstok levert 70% van de productie op.

Bergerac
Dit gebied ligt ten zuiden van de Dordogne, waar de twee oevers van de rivier met terrasvormige wijngaarden bekleed zijn. Bergerac is tevens de hoofdstad van de paarse Périgord. Zo genoemd omdat de wijngaarden in de herfst paars kleuren. Bergerac en Bordeaux concurreren reeds eeuwen met elkaar. Bordeaux verbood  tot 1520 al het transport per rivier van wijnen uit Bergerac, tot François I de blokkade beëindigde door vrij handelsverkeer van wijnen toe te staan. De gebruikte druivensoorten zorgen voor een zekere gelijkenis tussen Bergerac en Bordeaux. De rode wijnen die gemaakt worden van cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot en malbec, worden over het algemeen jong gedronken. De witte wijnen zijn gemaakt van traditionele Bordelese druivensoorten: sauvignon, sémillon en muscadelle. Pécharmant is een rode wijn, waarvan de wijngaarden begrensd worden door de Bergerac appellatie.

Vin de Pays des Côtes de Gascogne
De Pays de Gascogne is gelegen aan de voet van de Pyreneeën, waar men sedert eeuwen Armagnac stookt. Om een goede Armagnac te distilleren is er wijn met een laag alcoholgehalte nodig, zoals die vroeger gemaakt werd van de druivensoort folle blanche, ook picpoul genoemd. Vandaag wordt nog steeds folle blanche gebruikt, aangevuld met colombard, saint-émilion, jurançon, blanquette, mauzac, meslier en saint-françois. De beste wijnen van de productie, die bestemd zijn voor distillatie, worden opzij gehouden en worden uitgebracht onder "IGP Gascogne". Het zijn levendige, fijne en zeer aromatische witte wijnen, met hints van citrus, zoals pompelmoes. Een wijn met een scherpe prijs en een mooie kwaliteit.

Jardins de Gascogne Blanc, IGP de Gascogne,

Jardins de Gascogne Blanc, IGP de Gascogne, Plaimont

De appellatie strekt zich uit over goedgelegen hellingen, tussen de Pyreneeën en de oceaan. Het is het land van de armagnac, waarvan de wijnen getypeerd worden door frisheid, puurheid en levendigheid.

Prijs vanaf € 6,15

Jardins de Gascogne Rosé, IGP de Gascogne Plaimont

Een modern vinificatieproces maakt het nu mogelijk om uitstekende rosé's te produceren uit de armagnac regio in de Gers, waar de wijnstokken op een duurzame manier worden geteeld.

Prijs vanaf € 6,15

Jardins de Gascogne Rouge, IGP de Gascogne Plaimont

De wijnboeren zetten zich in voor een nauwkeurig beheer van de wijngaard, met respect voor het milieu en de eeuwenoude tradities eigen aan het prachtige Gascogne.

Prijs vanaf € 6,15

Côtes de Bergerac Moelleux, Château des Eyssards Château des Eyssards, Bergerac

De appellation Côtes de Bergerac Moelleux is officieel Côtes de Bergerac geworden, maar hij blijft licht zoet met 40 g/l natuurlijke suikers. Dit is een zeer geslaagde wijn met een fijne expressie, waarschijnlijk dankzij de ligging vlak naast Saussignac. Om dit te bereiken beschikt de familie Cuisset over alle moderne apparatuur en uitzonderlijke traditionele knowhow.

Prijs vanaf € 7,05

Bergerac Blanc, Château des Eyssards Château des Eyssards, Bergerac

Château des Eyssards is een 48 hectare groot landgoed gelegen in de Dordogne op de grens met de Gironde, slechts 4 km ten zuiden van Saussignac. Pascal en zijn dochter Flavier Cuisset dagen zichzelf bij elke wijnoogst uit, zowel in de wijngaarden als bij de vinificatie. Ze moeten zich aanpassend tussen moderniteit en traditie om de perfecte wijn te produceren.

Prijs vanaf € 7,25

Bergerac Rouge, Château des Eyssards Château des Eyssards, Bergerac

De wijngaard is verankerd in het platteland van de Dordogne, grenzend aan de Gironde. Dit is een zeer betaalbare wijn voor de kwaliteit die hij biedt. De wijngaarden worden op duurzame wijze bewerkt, met uitsluitend organische bemesting om leven te bevorderen in de bodem wat en dat geeft expressieve wijnen.

Prijs vanaf € 7,25

Bergerac Rosé, Château des Eyssards Château des Eyssards, Bergerac

Deze rosé is gemaakt van 2 grootse druivensoorten : merlot, die hem zijn rondheid geeft, en cabernet sauvignon die zorgt voor een stevig karakter. Een gestructureerde kersenrode rosé met aroma's van rood zomerfruit.

Prijs vanaf € 7,25

Château des Eyssards, Cuvée Prestige, Bergerac Blanc Château des Eyssards, Bergerac

Een assemblage van sauvignon, semillon en muscadelle. De gisting en lagering gebeuren in franse eiken vaten. De wijn bezit aroma's die aan edele pessac-leognan doen denken maar wel iets lichter van smaak en lichter verteerbaar.

Prijs vanaf € 11,20

Château des Eyssards, Cuvée Prestige, Bergerac Rouge Château des Eyssards, Bergerac

Deze wijn is samengesteld uit merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon en wordt een jaar in franse eiken vaten bewaard. De wijn bezit het karakter van grote namen in Bordeaux met edele tannines, ondersteund door een houten toets waarbij hij ook een paar jaar bewaard kan worden.

Prijs vanaf € 11,20