Vin de France


Vroeger werden ze "tafelwijn" genoemd, maar die term wordt sinds de hervorming van de herkomstbenamingen in 2009 niet meer gebruikt. De term "Vin de France" staat voor wijnen zonder geografische oorsprong (zonder IGP), maar die uitsluitend afkomstig zijn uit Frankrijk.
De wijnen onder deze benaming kunnen zowel een druivensoort als een jaartal bevatten mits de wijn effectief geproduceerd werd met vermelde druivensoort en/of oogstjaar.
De benaming "Vin de France" staat voor wijnen die sneller geconsumeerd moeten worden. Dit kunnen uitstekende producten zijn, maar ook wijnen van iets mindere kwaliteit. Het is vooral de manier waarop de wijn gemaakt wordt en het merk die garant staan voor de kwaliteit.

De Franse schuimwijnen en Traditionele methode
De streekwijn wordt zoals een normale droge wijn gevinifieerd. Na vinificatie, wordt de stille wijn bewaard, om zo voldoende voorraad op te bouwen voor de samenstelling van de basiswijn. De basiswijn van een bepaald merk moet ook steeds dezelfde stijl hebben. Uit de bewaarde voorraden van verschillende jaren worden wijnen samengesteld tot basiswijn, waaraan men vervolgens een “liqueur de tirage” toevoegt, een mengsel van vergistbare suikers. Dit geheel wordt in een stevige en goed afgesloten fles ondergebracht. Deze wijn rust gedurende maanden tot jaren en ontwikkelt ondertussen koolzuurgas. De kunst bestaat erin om nadien de resten van de dode gistcellen te verwijderen, die onder druk in de fles gevangen zitten. Men plaatst de flessen op een pupiter met de stop naar beneden en deze worden vervolgens elke dag een beetje geschud en gedraaid zodat de gistcellen geleidelijk naar de hals van de fles glijden. Meestal gebeurt dit machinaal met “Gyropalettes” om sneller en gerichter te kunnen werken. Als alle resten in de hals gezakt zijn, gaat men heel voorzichtig “degorgeren”, m.a.w. men gaat de hals van de fles bevriezen en van zodra de fles geopend wordt, schiet de prop gistcellen naar buiten (zonder daarbij teveel champagne te verliezen). Eenmaal de fles geopend gaat men een "dosage of liqueur d’expedition" toevoegen, dit is een mengsel van wijn en suiker (ieder huis heeft zijn eigen recept) om hem zijn finale smaaktoets te geven. Tenslotte wordt de fles nog van een kurk, een capsule en een etiket voorzien.

Volgens de ontwikkeling van de regio en het behoren tot een beschermde oorsprongsbenaming, kunnen mousserende wijnen die gemaakt zijn volgens de traditionele methode volgende namen krijgen: Champagne, wanneer de druif afkomstig is uit de Champagne, Crémant (de Bourgogne, de Loire, d’Alsace, du Jura, de Bordeaux, de Limoux, de Die en sinds dit jaar, de Savoie), Blanquette de Limoux (zeer oude schuimwijn die voor het eerst in  1531 geproduceerd werd) en de zeer fruitige Clairette de Die.

Rouge Rubis "Collection" Bouchard Aîné & Fils

Rouge Rubis "Collection" Bouchard Aîné & Fils Bouchard-Aîné & Fils, Vins de France

Bouchard Aîné & Fils maakt al meer dan 250 jaar wijnen en streeft voortdurend naar perfectie in kwaliteit. In 2011 heeft de groep Boisset, waartoe Bouchard behoort, Robert Skali overgenomen en Les Chais du Sud een nieuwe naam gegeven. Deze wijn profiteert dus van de ernst, de knowhow, het team, het gereedschap en de voorraden van een mooi, groot bedrijf uit Sète.

Prijs vanaf € 6,55

Blanc de Blancs "Collection" Bouchard Aîné & Fils Bouchard-Aîné & Fils, Vins de France

Voornamelijk gemaakt van Chardonnay voor extra rijkdom, maar ook in overeenstemming met de Bourgondische wortels van het huis, waardoor het zijn Maconnais-stijl krijgt. Andere witte druivensoorten, zoals Ugni Blanc, maken de blend compleet. Het geheim zit hem in de regelmatige aanvoer om een constante kwaliteit te garanderen. Na de overname van Robert Skali, Fortant de France en Chais Beaucairois bezit de groep de grootste namen in zuiderse wijnen.

Prijs vanaf € 6,55

Rosé, "Collection" Bouchard Aîné & Fils Bouchard-Aîné & Fils, Vins de France

Het is een blend die door de keldermeester wordt bepaald volgens een specifieke stijl. De selectie van de most, de vinificatie en het mengen worden allemaal uitgevoerd met één doel voor ogen: de continuïteit van deze stijl garanderen, jaar na jaar.

Prijs vanaf € 6,55

Collection" Bouchard Aîné & Fils, Blanc, Grenache-Colombard Bouchard-Aîné & Fils, Vins de France

Het Vin de France label biedt een grote vrijheid bij het maken van wijnen, omdat het blends van chardonnay uit verschillende regio's en wijnjaren toestaat. Dankzij deze vrijheid kan Bouchard Aîné & Fils een constante kwaliteit garanderen en de chardonnay, een druivensoort die ze al meer dan 250 jaar koesteren, in de kijker zetten.

Prijs vanaf € 6,95

Collection Bouchard Aîné & Fils, Rouge, Grenache-Syrah Bouchard-Aîné & Fils, Vins de France

De druiven worden geoogst in het zuiden van Frankrijk en de wijnmaker maakt deze wijn in de huisstijl: licht en makkelijk drinkbaar. De combinatie van ronde, zijdezachte Grenache en krachtige Syrah is een perfecte match, dankzij de 6 maanden rijping in kuipen na het blenden.

Prijs vanaf € 6,95

La Tournée Blanc, Vin de France, Ferraton La Tournée, Ferraton Père & Fils

La Tournée is een ideale wijn voor de bistronomie die zijn naam dankt aan de Peugeot 202 die de professionele restaurateurs van Tain l’Hermitage bedient.

Prijs vanaf € 7,65

La Tournée Rouge, Vin de France, Ferraton La Tournée, Ferraton Père & Fils

La Tournée is een ideale wijn voor de bistronomie die zijn naam dankt aan de Peugeot 202 die de professionele restaurateurs van Tain l’Hermitage bedient.

Prijs vanaf € 7,65

Chardonnay Réserve du Conseiller, Bouchard Aîné & Fils Bouchard-Aîné & Fils, Vins de France

Het Vin de France label biedt een grote vrijheid bij het maken van wijnen, omdat het blends van Chardonnay uit verschillende regio's en wijnjaren toestaat. Dankzij deze vrijheid kan Bouchard Aîné & Fils een constante kwaliteit garanderen en de chardonnay in de kijker zetten, een druivenras dat ze al meer dan 250 jaar waarderen.

Prijs vanaf € 8,09