Alle wijnen

Ferraton Père & Fils

Ferraton Père & Fils is een historisch landgoed dat gelegen is in Tain-l’Hermitage, in het hart van de wijngaarden van de noordelijke Rhônevallei, binnen de appellaties crozes-hermitage, hermitage en saint joseph. In 1998 steunt Michel Chapoutier, een goede vriend, de familie Ferraton na een tragische gebeurtenis. De geschiedenis van Ferraton Père & Fils is er ook een van een veeleisende keuze. Al in 1988 stapt men over op biologische wijnbouw om vervolgens te worden gecertificeerd. Sindsdien wordt de biodynamica toegepast op geselecteerde, uitzonderlijke percelen. De druiven worden er volgens dit beginsel gecultiveerd door de œnoloog Damien Brisset, dit in nauwe samenwerking met Michel Chapoutier.. Het domein Ferraton behoudt haar volledige autonomie met eigen productiefaciliteiten, eigen wijngaarden en een eigen onthaalgelegenheid. De gebruikte druivensoorten zijn karakteristiek voor de noordelijke Rhônevallei: de marsanne voor de witte wijnen en de syrah voor de rode. De wijnen zijn zeer elegant, vol fruitige finesse. Fris en soepel met een minutieus gedoseerde rijping.

Le souffle du Géant

De wijngaarden liggen in een biosfeerreservaat op de Mont Ventoux. De hele streek heeft hard gewerkt om dit Unesco-werelderfgoed te verkrijgen, door overredingskracht, technische investeringen in de kelders en inspanningen in de wijngaarden. De naam "Souffle du Géant" verwijst naar de frisse luchtstromen die neerdalen vanaf de top van de Monts Ventoux, deze wind creëert een microklimaat en staat uiteindelijk garant voor frisheid in de mond.

Ogier, Châteauneuf-du-Pape (sinds 1859)

Sinds 1859 is Ogier & Fils gevestigd in het hart van Châteauneuf-du-Pape, en staat het domein symbool voor de topkwaliteit van de Zuidelijke Rhônevallei. Met een diepgaande kennis van druivenrassen, bodems en terroirs creëert Ogier wijnen die de identiteit van elke wijngaard perfect weerspiegelen. Het assortiment gaat van toegankelijke en fruitige Côtes du Rhône tot de prestigieuze en complexe Châteauneuf-du-Pape, het vlaggenschip van de regio. Elke wijn wordt zorgvuldig gevinifieerd volgens de kenmerken van het terroir, de ligging en de druivensoorten. De eeuwenoude kelders van Ogier zijn indrukwekkend: een mix van barriques, foudres, demi-muids, betonnen tanks en conische cuves zorgt voor een verfijnde rijping die de essentie van elke wijn naar voren brengt. Een bezoek aan het domein is een unieke zintuiglijke ervaring, waar traditie en innovatie samenkomen in een historisch decor. Ogier & Fils zet zich in voor duurzame wijnbouw, met respect voor natuur, tijd en vakmanschap – een filosofie die Belgische wijnliefhebbers zeker aanspreekt.

Vignerons Ardéchois

De Ardèche, omgeven door natuurlijke grenzen tussen de Rhône en de Cevennen, bestaat uit landschappen waar grotten, rivieren, bergen en pittoreske dorpjes elkaar ontmoeten. De wijnstokken groeien op gemiddelde hoogte tussen een mediterrane hemel en een zeer gevarieerde bodem op het punt van het geologische leven. Zo zijn de terroirs Gravettes, Grès de Trias en Buis d'Aps in symbiose met hun eigen druivenrassen; chardonnay, viognier, pinot noir … Elk druivenras heeft zo zijn eigen terroir. De productie beperkt zich tot 45 hl/ha en meer bepaald voor de viognierdruif tot 35 hl/ha. Daarnaast draagt de lang bestudeerde vinificatie bij tot de kwaliteit van deze wijn en staan de wijnboeren in de Ardèche hiermee bovenaan de lijst van wijnproducenten van dit druivenras.