Sicilia


Sicilië is een apart land, ze bezit 140.000 hectare wijngaarden (een beetje meer dan in Bordeaux) waarvan de meeste rond de Etna liggen, die 25% van het landoppervlakte inneemt. In de Romeinse Tijd was Sicilië bekend om zijn vruchtbare grond, het was de graanschuur voor Rome. Daarna werd het land langzamerhand verlaten maar rond de jaren '50 werd de landbouw (olijven, citrusvruchten, amandelen, ...) en de wijnbouw hernomen. Er was toen enkel tafelwijn, Marsala en Moscato te krijgen. Het klimaat is nochtans gunstig voor de wijnbouw, het regent heel weinig tijdens het rijpen van de druiven, waardoor er minder pesticiden gebruikt moeten worden dan elders.
De inheemse variëteiten voor de witte wijnen bestaan o.a. uit grillo,  catarratto, muscat en natuurlijk malvasia. Voor de rode wijnen zijn de wijngaarden beplant met inzolia, malescese, nerello en de topper uit het rijtje, nero d'avola. Deze laatste variëteit gedijt hier zeer goed. Ze geeft een fruitig karakter aan de wijn, veel finesse, typiciteit en natuurlijk veel alcohol. Sinds de jaren tachtig is heel Sicilië eveneens aangeplant geworden met de onafwendbare internationale variëteiten zoals chardonnay, cabernet sauvignon en syrah.

COSI È Rosso, Nero d'Avola Bio, IGP Sicilia

Cosi É betekent "zoals u wilt". De nero d'avola druif is wijdverspreid in Sicilië maar is eigenlijk afkomstig uit de regio Trapani. Hij zorgt voor een intense geur en smaak van kersen en rode vruchten.

Prijs vanaf €8,35

Sarenas, Grillo Bio, DOC Erice, Feudi di Castellazzo

Grillo, dé witte druivensoort van het eiland, is strogeel en wordt gewaardeerd omwille van zijn frisse zuiverheid. De figuur Sarenas uit de oude mythologie, half vrouw, half vis, werd door Homeros beschreven in de Odyssee van Ulysse.

Prijs vanaf €9,95

Sollazzo, Nero d'Avola, IGP Sicilia Bio, Feudi di Castellazzo

Een krachtige rode wijn met een goede intensiteit. Aroma's van kersen, frambozen, een hint van zoethout en een kruidige afdronk.

Prijs vanaf €11,85

Floriant, Cabernet & Syrah Bio, IGP Sicilia, Feudi di Castellazzo

Wanneer een bordelese druivensoort vermengd wordt met een druivensoort van de Middellandse Zee, krijgen we een krachtige, complexe wijn met aroma's van rijp zwart fruit. Perfect bij kruidige gerechten, rood vlees en geroosterde kwartel. De naam Floriant is die van de Siciliaanse held die een Byzantijnse prinses kidnapte om later met haar te trouwen en daarmee voor vrede zorgde tussen de twee beschavingen.

Prijs vanaf €12,54