Toscana


Op de zachte heuvels van Toscane zorgen de wijngaarden voor de productie van één van de mooiste wijnen van Italië. In Montepulciano, hoofdstad van de Renaissance, zijn de rode wijnen befaamd naar het voorbeeld van hun meer bekende buren zoals de Brunello di Montalcino of de Chianti Classico. Maar hier wordt een zekere vertrouwelijkheid verheven tot de rang van kunst.
Bepaalde van deze appellaties werden onbetaalbaar. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Vino Nobile di Montepulciano. Deze DOCG (Dénominazione de Origine Controlata e Garantida) is te klein om aan de grote vraag te voldoen. Deze regio is enigszins vergelijkbaar met Pomerol in Bordeaux. Tussen de 7 erkende herkomstbenamingen in de streek van Chianti, waarvan de Chianti Classico, de Chianti Rufina en de Chianti Colli Senesi de beste zijn, is het algemeen geweten dat de beste prijs-kwaliteitsverhouding (op dit moment) moet gezocht worden tussen de Rufina’s en de Senesi's.

Caspagnolo, Chianti dei Colli Senesi DOCG, Villa Poggio Salvi

Deze chianti, gemaakt van de traditionele Toscaanse druivensoort sangiovese, aangevuld met 10% merlot, is afkomstig van een wijngaard in Montereggione op 10 km afstand van het mooie Sienna. Het is een evenwichtige wijn die rond aanzet en tegelijk fris, fruitig aanvoelt en een floraal toetsje heeft (viooltjes).

Prijs vanaf €10,15

Governo, IGT Sangiovese di Toscana, Tenuta San Leonino

"Governare" betekent het toevoegen van overrijpe druiven aan het einde van de vinificatie, een eeuwenoude techniek die de wijn rond maakt zonder zijn elegantie aan te tasten en waardoor hij tevens aangenaam is om jong te drinken. Een typische "nieuwe wereld" wijn die gekenmerkt wordt door rijp fruit, stevige tannines en een mooie zachte afdronk in de mond.

Prijs vanaf €13,30

Toscano Rosso IGT, La Macinaia

In 2000 kochten Karel en Mireille De Gucht een wijndomein in Toscane. Naast een chianti classico, produceren ze eveneens deze rosso toscano IGP. Een zachte, frisse en lichte rode wijn met aroma's van kersen en frambozen. Een uitstekende wijn, heerlijk bij de lichtere gerechten.

Prijs vanaf €16,55

Rosso di Montalcino DOC, Villa Poggio Salvi

De "Rosso" is afkomstig uit dezelfde appellatie en gemaakt van dezelfde druif (sangiovese) als zijn grote broer Brunello. Hij werd verplicht gedurende 12 maanden op eikenhouten vaten gerijpt. In de neus krijgen we eerst florale geuren, gevolgd door fruitige aroma's. In de mond heeft hij uitgesproken aroma's van rood en zwart fruit met fijne tannines.

Prijs vanaf €18,30

Vino Nobile di Montepulciano "Santa Caterina" DOCG, Tenuta Trerose

Santa Caterina is de naam van de heuvel op het domein Tenuta Trerose beplant met enkel wijnstokken van de sangiovese-druif, waarvan deze wijn wordt gemaakt. Met een intens paars is het een explosie van rode vruchten zoals kersen, kruisbessen, bramen en nuances van zeste van sinaasappel. Een opmerkelijk lange finale in de mond, licht en elegant.

Prijs vanaf €18,95

Chianti Classico, La Macinaia

Deze wijn, van onze voormalige minister Karel De Gucht, is afkomstig van San Vincenti in Toscane. De traditionele sangiovese druivensoort werd aangevuld met 2% merlot en kreeg een veroudering van 12 maanden in vaten van 500 liter om de fruitaroma's te verfijnen en om een mooie, bijna animale evolutie te bekomen.

Prijs vanaf €20,85

Vino Nobile di Montepulciano Riserva DOCG "Simposio", Tenuta Trerose

Klassiek, traditioneel en elegant. De beste sangiovese van dit domein is afkomstig van wijngaarden die naar het zuidwesten gericht zijn. De maceratie duurt ongeveer 20 dagen, gevolgd door een rijping van 24 maanden in eiken vaten. Hij heeft een complexe neus van kruidige en geroosterde aroma’s. Het smaakpalet is zeer typisch voor deze beroemde Toscaanse appellatie met hints van rijp fruit, onderhout en een licht houtachtige toets.

Prijs vanaf €23,75

Brunello di Montalcino DOCG, Villa Poggio Salvi

De wijngaard is gelegen in de buurt van het mooie dorp Montalcino op een zuidwestelijke helling waar het geniet van een mergel bodem. Er wordt 100% sangiovese gebruikt, wat resulteert in een krachtige tanninerijke wijn, verzacht door de veroudering van 30 maanden op eiken vaten. Een neus van gedroogd fruit (amandelen), kruiden, een vleugje vanille en steenvruchten (kersen), aangevuld door een harmonieuze zijdezachte mond.

Prijs vanaf €36,84

Brunello di Montalcino "Pomona" DOCG, Villa Poggio Salvi

Na meer dan een decennium van nauwgezette analyse van hun eigendom op verschillende niveaus; geologisch, topografisch, microklimatologisch... terwijl de resultaten werden geverifieerd door middel van vinificatie per perceel, was het mogelijk om het eigendom te begrijpen. Eén perceel, veruit superieur aan de anderen, verdiende echter de Cru-status omdat het de beste kenmerken heeft van een Brunello di Montalcino. De Ponoma op het etiket is het embleem van het landgoed.

Prijs vanaf €69,55